Farmacinių veiksnių įtaka antioksidaciniam aktyvumui bei askorbo rūgšties atpalaidavimui iš emulsinių sistemų su linų sėmenų aliejumi
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
E. Matuliauskaitės - Naudžiūnienės magistro baigiamasis darbas „Farmacinių veiksnių įtaka antioksidaciniam aktyvumui bei askorbo rūgšties atpalaidavimui iš emulsinių sistemų su linų sėmenų aliejumi“. Mokslinio darbo vadovė Doc. dr. A. M. Inkėnienė. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Farmacijos fakulteto, Klinikinės farmacijos katedra, Kaunas, 2019. Tyrimo tikslas – nustatyti farmacinių veiksnių įtaką sumodeliuotų emulsinių sistemų (v/a) ir (v/a/v) fizikocheminiams parametrams ir stabilumui, ištirti farmacinių veiksnių įtaką modelinės medžiagos atpalaidavimui in vitro iš emulsijos su linų sėmenų aliejumi ir farmacinės formos įtaką antioksidaciniam veikimui. Darbo uždaviniai – remiantis moksline literatūra ir eksperimentu parinkti linų sėmenų emulsinės sistemos (v/a) ir (v/a/v) sudėtį ir nustatyti vertinimo kriterijus; įvertinti farmacinių veiksnių įtaką emulsijų fizikocheminiams parametrams ir stabilumui; įvertinti modelinės medžiagos - askorbo rūgšties, atpalaidavimą in vitro iš emulsijų (v/a) ir (v/a/v) bei nustatyti priklausomybę nuo farmacinių veiksnių: farmacinės formos, pagalbinių medžiagų ir fizikocheminių parametrų; nustatyti farmacinės formos ir pagalbinių medžiagų įtaką antioksidaciniam emulsinių sistemų aktyvumui. Tyrimo metodai – emulsijų (v/a) ir (v/a/v) su linų sėmenų aliejumi sudėtys parenkamos remiantis moksline literatūra. Emulsijų stabilumas vertinamas pagal mikrostruktūros, klampos, pH, emulsijų išsisluoksniavimo, turbidimetrinės analizės bei tankio kitimus. Biofarmaciniai in vitro tyrimai, modelinės medžiagos atpalaidavimui iš emulsinių sistemų (v/a) ir (v/a/v), atliekami taikant vienos kameros modelį naudojant vertikalią cilindrinę celę, paimti mėginiai tiriami UV spektrofotometru. Emulsijų (v/a) ir linų sėmenų aliejaus antioksidacinis aktyvumas buvo vertinamas spektrofotometriniu DPPH• metodu. Tyrimo rezultatai ir išvados – nagrinėjant mokslinę literatūrą, nuspręsta gaminti emulsijas, kurių HLB skaičius būtų 9,65; aliejinė terpė sudarė 60proc., vandeninė fazė – 40proc. visos emulsijos; emulsikliai Tween 80 ir Span 80, santykiu 1:1; modelinė medžiaga – askorbo rūgštis. Mikroskopavimo metodas parodė, kad vandens lašelių dydis ir pasiskirstymas aliejinėje terpėje priklausė nuo emulsiklio koncentracijos ir pagalbinių medžiagų bei jų koncentracijos emulsinėse v/a sistemose. Didėjant emulsiklių, PVA ir bičių vaško koncentracijai, susidaro mažesni ir tolygiai pasiskirstę vandens lašeliai aliejinėje terpėje. Emulsinių klampos rodiklis yra tiesiogiai priklausomas nuo emulsiklio kiekio ir pagalbinių medžiagų. Modelinė medžiaga emulsijų pH reikšmę sumažino nuo 6,7 iki 2,5 (E1-12) – 3,44 (ES1-5). E1-6 ir ES1-5 emulsijose didžiausią įtaką askorbo rūgšties atpalaidavimui darė emulsiklio koncentracija, o emulsijose E7-12 nustatyta, kad pagalbinės medžiagos didina ir greitina askorbo rūgšties atsipalaidavimo kiekį. Tirtose emulsijose antioksidacinis aktyvumas yra 15,03-20,5proc.. Lyginant gryno linų sėmenų aliejaus antioksidacinį aktyvumą su emulsijos E5, šios emulsijos antioksidacinis aktyvumas mažesnis 37,16proc. Emulsija, kaip farmacinė forma nepaveikia linų sėmenų aliejaus antioksidacinio aktyvumo.
The aim of the study was to determine the influence of pharmaceutical factors on the physicochemical parameters and stability of modeled emulsion systems (w/o) and (w/o/w), and to examine the influence of pharmaceutical factors on the release of model material in vitro from the emulsion with flaxseed oil and the influence of the pharmaceutical form on antioxidant activity. Tasks of the thesis - to select the composition of the flaxseed emulsion system (w/o) and (w/o/w) on the basis of scientific literature and an experiment and to determine the evaluation criteria; to evaluate the influence of pharmaceutical factors on the physicochemical parameters and stability of emulsion systems; to evaluate in vitro release of modeling material - ascorbic acid from emulsions (w/o) and (w/o/w) and to determine dependence on pharmaceutical factors: pharmaceutical form, excipients and physicochemical parameters; to determine the influence of pharmaceutical form and excipients on antioxidant activity of emulsion systems. Methods of research - formulations of emulsions (w/o) and (w/o/w) with flaxseed oil were selected on the basis of scientific literature. Emulsion stability was assessed by microstructure, viscosity, pH, emulsion stratification, turbidimetric analysis, and density variation 24 hours after emulsion production. Biopharmaceutical in vitro studies for modeling agent – release of ascorbic acid from emulsion systems (w/o) and (w/o/w) were performed using a single-chamber model using a vertical cylindrical cell, and the samples taken were subjected to UV spectrophotometry (Agilent Technologies Inc., USA) measuring the absorbance of solutions at 290nm wavelength. The antioxidant activity of the prepared (w/o) emulsions and flaxseed oil was assessed by the spectrophotometric DPPH• method. Results and conclusions of the study – by exploring and examining scientific literature, it was decided to produce (w/o) and (w/o/w) emulsions with an HLB of 9.65; to achieve this number, emulsions with an oil content of 60proc. and an aqueous phase of 40proc. were chosen for the total emulsion; as emulsifiers were chosen to dissolve Tween 80 in the aqueous phase and Span 80 in the oil medium in a ratio of 1: 1; ascorbic acid was dissolved in the aqueous phase and contained 2proc. of the emulsion. Microscopy results showed that the size and distribution of water droplets in the oil medium depended on the concentration of emulsifier and the excipients and their concentration in emulsion systems. The higher the concentration of emulsifiers and PVA and beeswax, the lower and evenly distributed water droplets in the oil medium. In the viscosity study, the emulsion systems were found to have a viscosity that is affected by the concentration of emulsifier and excipients – the higher the concentration, the greater the emulsion viscosity. The (w/o) and (w/o/w) viscosity of simulated emulsion systems is directly dependent on the amount of emulsifier and excipients. It was found that model material - ascorbic acid. Insertion that reduced the pH of the emulsions from 6.7 to 2.5 (E1-12) - 3.44 (ES1-5). It was found that the emulsifier concentration had the greatest influence on the release of ascorbic acid in the experimental emulsion group of E1-6 and ES1-5, while the emulsions E7-12 determined that the excipients increase and accelerate the amount of ascorbic acid relaxation. The results showed that the emulsions tested had antioxidant activity of 15.03-20.5proc.. When comparing the antioxidant activity of pure flaxseed oil with the emulsion E5, the antioxidant activity of the emulsion is lower by 37.16proc.. It has also been found that the emulsion as a pharmaceutical form does not affect the antioxidant activity of flaxseed oil.