Options
Vanduo aliejuje kremo sausai odai sudėties parinkimas, technologija ir vertinimas
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Švarcaitė, Jūratė | Komisijos narys / Committee Member |
Kuncaitė, Giedrė | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: Pagaminti stabilų, vanduo aliejuje kremą, skirtą sausos odos priežiūrai, ištirti ir įvertinti pagalbinių medžiagų įtaką kremo stabilumui. Tyrimo uždaviniai: Remiantis moksline literatūra ir HLB reikšmės skaičiavimais parinkti vanduo aliejuje kremų sudėtis ir pagaminti kremus skirtus sausos odos priežiūrai, naudojant kokosų aliejų ir paviršinio aktyvumo medžiagas. Įvertinti v/a kremų tipą, pH reikšmę, klampos kitimą laiko atžvilgiu. Atlikti pagamintų v/a kremų centrifugavimo, šildymo – šaldymo ciklą, tekstūros analizę. Įvertinti emulsiklių tipo ir koncentracijos įtaką pusiau kietų v/a kremų stabilumui. Metodai: Atlikus HLB skaičiavimus buvo pagaminta 16 v/a kremų. Kremų stabilumas buvo vertinamas stebint pH reikšmės, klampos pokytį laiko atžvilgiu, centrifuguojant, stebint temperatūros įtaką šildymo- šaldymo testo metu. Buvo vertinamas kremų kietumas. Rezultatai: Išanalizavus mokslinę literatūrą buvo pagaminta 16 v/a kremų. Kremai buvo pagaminti naudojant nejonogenines paviršiui aktyvias medžiagas, kremai pagaminti su Span 80 emulsikliu žymimi ES80 – 1; 1,5; 2; 2,5 proc., su Span 85 – ES85-1; 1,5; 2; 2,5 proc., bei kremai pagaminti su emulsiklių mišiniu Span 80 ir Tween 80 – ES80T80-1; 1,5; 2; 2,5 proc. bei su mišiniu Span 85 ir Tween 20 – ES85T20-1; 1,5; 2; 2,5 proc. Lipofilinę fazę sudarė 60% kokosų aliejus ir 0,6 % α – tokoferolis. Hidrofilinę fazę sudarė išgrynintas vanduo, 5% glicerolis, 5% šlapalas ir 0,25% koncervantas EUXYLPE 9010. Kremų stabilumas buvo vertintas atliekant pH reikšmės stebėją laiko atžvilgiu. Atliekamas šildymo –šaldymo, centrifugavimo testai, vertinama emulsiklių koncentracijos įtaka klampai, bei stebimas klampos pokytis laiko atžvilgiu. Vertinama atrinktų stabilių mėginių tekstūros analizė. Išanalizavus tyrimų rezultatus, abiejų emulsiklių Span 80 ir Span 85, bei emulsiklių mišinio Span 80 ir Tween 80 bei Span 85 ir Tween 20 buvo nustatyta, kad stabiliausias kremas yra ES80T80-2,5, pagamintas naudojant emulsiklių mišinį sudarytą iš Span 80 ir Tween 80 - 2,5% koncentraciją. Pagamintas kremas turėjo pastovią pH reikšmę 5,5, bei išliko stabilus šildymo- šaldymo, centrifugavimo testų metu. Vertinant klampos pokytį laiko atžvilgiu, kremas išliko stabilus visą stebėjimo laikotarpį. Atlikus tekstūros analizę kremas pasižymėjo mažiausiu kietumu (250,87 g.) iš visų tirtų kremų. Kremas lengvai tepėsi ant odos buvo bekvapis ir homogeniškas.
Aim of the work: to make stable, semisolid water oil creams designed for dry skin care, then examine and evaluate its physical features, and use the results of the research in creating semisolid products targeted to dry skin care.
Objectives of the research: Select the content of semisolid water oil emulsion based on scholar literature and HLB calculations and make creams for dry skin care, using coconut oil and the surfactants. Evaluate the following of w/o cream: type, pH means, viscosity change in time.Perform the centrifugation, warming- cooling cycle and texture analysis of prepared w/o creams. Evaluate the influence of emulsion type and concentration to the stability of the semisolid w/o cream.
Methods: 16 w/o creams have been done by direct method after doing the HLB calculations. The stability of the creams was evaluated observing pH means, viscosity change in time, centrifuging, detecting the significance of the changes in temperature during warming- cooling test. Also texture of emulsions was evaluated.
Results:After the analysis of scholar literature, 16 w/o creams were made. Creams were made using nonionic PAM, creams made with Span 80 emulsion - ES80 – 1;1,5;2;2,5%, creams with Span85- ES85-1;1,5;2;2,5%, and creams made of emulsion mixture Span80 and Tween80 – ES80T80-1;1,5;2;2,5% and ones with Span85 and Tween 20 – ES85T20-1;1.5;2;2.5%. Lipophilic phase contained 60% of coconut oil and 0,6% of α – tocopherol. The hydrophilic phase consisted of pure water, 5% of glycerol, 5% of urea and 0,25% of preservative EUXYLPE 9010. The stability of emulsions is observed by doing pH means observation of changes in time. Tests of warming- cooling, centrifugation are done, the influence of emulsions concentrate is evaluated, also viscosity change in time is observed. The analysis of chosen qualitative samples texture is evaluated. After analysing the results of the researches, both emulsifiers, Span 80, Span 85, and complex of emulsifiers Span 80 and Tween 80 , Span 85 and Tween 20, the tendency is appearing that the most stable cream is ES80T80-2,5 which is made using the emulsion mixture Span 80 and Tween 80-2,5% of concentration. The created cream had the stable pH mean 5,5 and stayed stable while warming- cooling, centrifugation tests. Evaluating viscosity in time, it stayed stable for all observation period. After doing the analysis of the texture, cream characterized by the lowest hardness 250,87 g. Cream is easily applied to the skin was colorless and homogeneous.