Options
Greito maisto vartojimo tendencijų ir asortimento tinkamumo įvertinimas „Hesburger“ restorane
Klein, Viktorija |
Recenzentas / Reviewer |
Baigiamojo darbo apimtis – 56 puslapiai, 6 lentelės, 15 paveikslai, 34 literatūros šaltiniai. Tyrimų objektu pasirinktas greito maisto restoranas „Hesburger“, įsikūręs šalia mokyklų ir dažnai lankomoje miesto vietoje. Baigiamojo darbo tema aktuali, nes iki šiol nebuvo tirtos šio restorano greito maisto vartojimo tendencijos, asortimento tinkamumas, patiekaluose esančių maistinių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui, kiekis. Darbo tikslas – atskleisti greito maisto vartojimo tendencijas ir asortimento tinkamumą pasirinktame greito maisto restorane „Hesburger”. Darbo uždaviniai: išanalizuoti greito maisto restorano „Hesburger” lankytojų sudėtį; stebėjimo būdu išanalizuoti greito maisto vartojimo tendencijas; išanalizuoti greito maisto restorano „Hesburger” siūlomų patiekalų ir gėrimų asortimentą ir jo tinkamumą vartotojams, remiantis maistinių medžiagų subalansuotumo rekomendacijomis. Siekiant įvertinti greito maisto restorano „Hesburger“ lankytojų vartojimo tendencijas, pasirinktas tyrimo metodas – stebėjimas. Vertinant tyrimo rezultatus ir atliekant jų analizę, naudoti aprašomasis ir grafinis metodai. Buvo skaičuota nupirktų greito maisto restorano patiekalų kiekis (AutoSum funkcija) bei greito maisto „Hesburger“ patiekalų maistinės vertės. Gauti tyrimo duomenys išanalizuoti pasitelkus Microsoft Excel 2019 programą. Rezultatai ir išvados. Analizuojant greito maisto restorano „Hesburger” lankytojų sudėtį galima matyti, kad jame dažniausiai lankosi suaugę asmenys ir jaunimas. Greito maisto restorano „Hesburger“ lankytojai dažniausiai vartoja mėsainį su sūriu. Iš vegetariškų patiekalų populiariausi yra svogūnų žiedai. Jie retai perka salotas ir specialiuosius patiekalus. Išanalizavus greito maisto restorano „Hesburger” siūlomų patiekalų asortimentą ir jo tinkamumą remiantis maistinių medžiagų subalansuotumo rekomendacijomis, nustatyta, kad paauglys ir suaugęs asmuo iš mėsainių su sūriu, kurių suvartoja po keletą vieno valgymo metu, gauna per mažai angliavandenių, o riebalų, baltymų ir druskos – per daug. Keptos vištienos arba jautienos gaminiuose viršijama rekomenduojama riebalų, angliavandenių, kalorijų dienos norma visų vartotojų atžvilgiu. Mėsainiuose, desertuose, padažuose, gaiviuosiuose gėrimuose viršijami riebalų, druskos ir cukraus kiekiai. Restorano asortimente stokojama daržovių ir vaisių, žuvies patiekalų, negaminami veganiški patiekalai.
The scope of the final paper – 56 page, 6 tables, 15 pictures, 34 literary sources. Hesburger fast-food restaurant situated next to schools and in a frequented city location was chosen as the object of research. The topic of the final paper is relevant, as no fast-food consumption trends, menu adequacy, sufficiency of nutrients needed for a human body in the dishes have been researched in the chosen Hesburger restaurant yet. The purpose of the project is to reveal fast-food consumption trends and menu adequacy in the chosen Hesburger fast food restaurant. Objectives of the project: to analyse the structure of visitors of Hesburger fast food restaurant; to analyse fast-food consumption trends through observation; to analyse the range of dishes and beverages available in Hesburger fast-food restaurant, and its suitability for consumers based on the nutritional balance recommendations. The observation research method was used to assess consumption trends of the visitors of Hesburger fast-food restaurant. Descriptive and graphic methods were used for assessment and analysis of the research results. The number of fast-food restaurant dishes bought in the fast-food restaurant (AutoSum function), and nutritional values of the dishes of Hesburger fast-food restaurant were calculated. The research data were analysed using Microsoft Excel 2019 program. Results and conclusions. Analysis of the trends of the structure of Hesburger fast-food restaurant visitors shows that mainly adults and youth visit the restaurant. Visitors of Hesburger fast-food restaurant usually buy cheeseburgers. From the vegetarian menu, visitors mostly prefer onion rings. Salads and special dishes are rarely bought. Upon analysis of the menu of Hesburger fast-food restaurant and its adequacy according to the nutritional balance recommendations, it was established that a teenager and adult receives too little carbohydrates, while content of fats, proteins and salt in cheeseburgers, several of which are usually consumed per one eating, exceed the established rations, while dishes of fried chicken or beef exceed the established daily ration of fats, calories, carbohydrates in respect of all consumers; burgers, desserts, sauces, soft drinks exceed the content of fats, salt, and sugar; the menu does not contain enough vegetables and fruits, fish dishes, no vegan dishes are available.