Citrusinių vaisių tarša pelėsiniais grybais
Recenzentas / Reviewer |
Citrusiniai vaisiai yra svarbi sveikos mitybos dalis, tačiau dėl juose esančio mažo pH, didelio cukrų bei maistinių medžiagų kiekio, citrusai yra ideali terpė kai kuriems pelėsiniams grybams augti. Tyrimo metu, kuris vyko 2022 m. sausio – birželio mėnesiais, buvo renkami 3 skirtingų rūšių citrusiniai vaisiai (apelsinai, mandarinai bei citrinos), kurie buvo įsigyti 3 skirtingose parduotuvėse, be matomų mechaninių pažeidimų bei atsižvelgiant į vaisių kokybę apibūdinančią klasę. Siekiant nustatyti bendrą pelėsinę taršą, išsiaiškinti, citrusų taršą pelėsinių grybų gentimis, skirtingų aplinkos sąlygų (temperatūros) poveikį pelėsinei taršai bei prevencinių priemonių veiksmingumą, iš viso buvo ištirti 99 citrusų mėginiai: 27 apelsinai, 27 mandarinai ir 45 citrinos. Nustatyta, jog apelsinų, mandarinų bei citrinų žievelėje, lyginant su minkštimu, randamas ženkliai didesnis pelėsinių grybų kolonijų skaičius. Nustatant pelėsinių grybų gentis buvo aptiktos Mucor, Fusarium, Aspergillus, Cladosporium, Alternaria, Rhizopus ir Penicillium pelėsinių grybų gentys, iš kurių Rhizopus spp. ir Penicillium spp. mėginiuose aptikta dažniausiai. Ištyrus citrusus laikytus skirtingomis sąlygomis pastebėta, jog juos laikant žemoje (+6 ± 2 °C) temperatūroje, pelėsinių grybų augimas buvo mažesnis nei citrusų, laikytų kambario (+25 ± 2 °C) temperatūroje. Siekiant nustatyti prevencinių priemonių veiksmingumą, buvo naudota 2 proc. valgomosios sodos tirpalas ir karšto +52 °C temperatūros vandens vonelės. Gauti rezultatai parodė, jog efektyvesnė priemonė pelėsinių grybų taršai sumažinti buvo naudojant valgomosios sodos tirpalą.
Citrus fruits are an important part of a healthy diet, but because of their low pH, high sugar and nutrient content, citrus is an ideal environment for some molds to grow. During the study, which took place in 2022 from January to June, 3 different types of citrus fruits (oranges, tangerines and lemons) were collected, which were purchased from 3 numerous stores, without visible mechanical injuries and taking into account fruit quality class. A total of 99 citrus samples were tested: 27 oranges, 27 tangerines and 45 lemons in order to determine the general fungi contamination, find out the contamination of citrus with mold genera, the effect of various environmental conditions (temperature) on mold contamination and the effectiveness of preventive measures. It was established that in the peel of oranges, tangerines and lemons was found significantly higher number of fungi colonies, compared to the pulp. During the determination of mold genera, Mucor spp., Fusarium spp., Aspergillus spp., Cladosporium spp., Alternaria spp., Rhizopus spp. and Penicillium spp. were found, of which Rhizopus spp. and Penicillium spp. grew most often in the samples. After examining citrus fruits kept under the specified conditions, it was observed that when they were kept at low (+6 ± 2 °C) during storage, the growth of fungi colony count was lower than citrus fruits kept at room temperature (+25 ± 2 °C). In order to determine the effectiveness of preventive measures, 2% baking soda solution and hot +52 °C water baths treatments were used. The obtained results show that a more effective means for the fungi contamination was reduced while using a solution of baking soda.