Lesalų, kuriuose ekstruduotos rapsų sėklos sudaro 3,5 proc., įtaka viščiukų broilerių produktyvumui, virškinimo procesams ir paukštienos kokybei
Ziminskaitė, Simona |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Kombinuotųjų lesalų papildymas ekstruduotomis rapsų sėklomis viščiukų broilerių augimo intensyvumui neturėjo įtakos, bet tiriamojoje grupėje buvo 1% efektyvesnis lyginant su kontroline (p≥0,05). Kraiko sausųjų medžiagų kiekis tiriamojoje grupėje visą tiriamąjį laikotarpį buvo didesnis lyginant su kontroline grupe. Viščiukų broilerių žarnyno pH koncentracija skirtingose virškinamojo trakto dalyse buvo nevienoda (p≤0,05). Fiziko-cheminės savybės parodė, kad kietumas 26% kontrolinėje, o virimo nuostoliai 25% labiau išreikšti tiriamojoje grupėje, o cholesterolio kiekis tiriamojoje grupėje buvo 6% mažesnis. Krūtinėlių spalvos charakteristikos parodė, kad paukštienos šviesumas L* buvo labiau išreikštas kontrolinėje grupėje, o raudonumas a* buvo panašus abiejose grupėse, bet gelsvumas b* labiausiai išsiskyrė kontrolinėje grupėje ir jis buvo 14% didesnis. Suminis biogeninių aminų kiekis po 6 mėnesių sandėliavimo buvo 29% mažesnis tiriamojoje grupėje. Didesnis kiekis grupėse buvo rastas FEN, o KAD ir PUT nedideli kiekiai. Statistiškai reikšmingi duomenys nustatyti tik SPRMD po 3 mėnesių sandėliavimo (p≤0,05) tarp kontrolinės ir tiriamosios grupių. Sočiųjų riebalų rūgščių kontrolinės grupės paukštienoje nustatyta 5% mažiau nei tiriamosios grupės paukštienoje. Mononesočiųjų riebalų rūgščių tiriamosios grupės paukštienoje buvo 2% daugiau nei kontrolinės grupės paukštienoje. Omega 6 riebalų rūgščių tiriamosios grupės paukštienoje buvo 9% mažiau lyginant su kontroline.
The effect of diet supplemented with extruded rapeseed on broiler chicken growth intensity havin’t effect, but more effectiveness were 1% in experimental group (p≥0.05). The litter of dry matter content in whole period was higher in experimental group. The intestinal pH concentration in different gastrointestinal track were different (p≤0,05), Physico-chemical properties of poultry were – meat hardiness 26% in control group, cooking loss higher 25% in experimental group and cholesterol concentratyion in experimental group were 6% lower. Breast color characteristics have shown that poultry brightness L * was more pronounced in the control group, and the redness a * was similar in both groups, but this film b * most distinctive in the control group and it was 14% higher. The total content of biogenic amines after 6 months of storage were 29% lower in the experimental group. Concentration of biogenic amines were different - FEN were found more, but PUT and CAD just few. Statistically significant data set on SPRMD after 3 months of storage (p≤0.05) between control and experimental groups. The saturated fatty acids found in the control group - 5% less than the experimental group. Monounsaturated fatty acids in the treatment group 2% more than the control group. Omega 6 fatty acids in poultry 9% lower compared to the control.