Žvėrienos riebalų rūgščių sudėties palyginamoji analizė
Šileikis, Gediminas |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Autorius: Gediminas Šileikis. Tema: Žvėrienos riebalų rūgščių sudėties palyginamoji analizė. Darbo vadovas: prof. dr. Gintarė Zaborskienė. Baigiamojo darbo vieta: magistro darbas buvo atliktas 2013 – 2017 m. Lietuvos Sveikatos Mokslų Universitete Veterinarijos akademijoje, Maisto saugos ir kokybės katedroje. Darbo apimtis: 35 puslapiai, 3 lentelės, 12 paveikslų. Darbo tikslas: išanalizuoti šernienos, briedienos, stirnienos užpakalinės kumpinės, bebrienos kojos riebalų rūgščių sudėtį; minėtos mėsos riebalų rūgščių sudėtį palyginti su kiaulienos, jautienos, ožkienos kumpine. Atlikus riebiųjų rūgščių sudėties tyrimą, dujų chromatografijos metodu, žvėrienos mėsoje, nustatyta RR sudėtis: Stirnienoje SRR sudaro 64,25±13,4 proc. nuo BRRK, MNRR 30,5±6,4 proc. nuo BRRK, PNRR 5,46±1,14 proc nuo BRRK. Santykis omega 6/3 19,14:1. Šernienoje SRR nustatyta 33,91±7,2 proc. nuo BRRK, MNRR 53,58±11,25 proc. nuo BRRK, PNRR 12,39±2,6 proc. Omega 6/3 santykis 14,3:1. Briedienoje SRR sudaro 61,97±13 proc. nuo BRRK, MNRR 29,49±6,19 proc. nuo BRRK PNRR4,48±1 proc. nuo BRRK. Omega 6/3 santykis 2,6:1. Bebrienoje SRR sudaro 30,8±6,46 proc. nuo BRRK, MNRR 29,2±6,13 proc. nuo BRRK, PNRR 40,78±8,56 proc. nuo BRRK. Omega 6/3 santykis 1,3:1 Palyginus RR sudėtį buvo aptarti skirtumai tarp skirtingų žvėrienos rūšių bei palyginti žvėrienos ir naminių gyvūnų RR sudėties panašumai ir skirtumai. Įvertintas omega 6 ir omega 3 RR santykių atitikimas pagal PSO rekomendacijas. PSO rekomendacijas omega 6/3 santykiui ne daugiau 5:1 atitinka bebrienos 1.3:1 ir briedienos 2.6:1 mėsa. Juslinė analizė parodė mėsos spalvos, riebalingumo, kvapo, kietumo, sukramtymo ir kitus panašumus ir skirtumus.
Author: Gediminas Šileikis Subject: „Comparative fatty acid analysis in wild meat“ Academic supervisor: prof. dr. Gintarė Zaborskienė Location of master thesis:master thesis was accomplished during 2013 and 2017 at Lithuanian University of Health Sciences Veterinary Academy, Department of Food Safety and Quality. The work consists of: 35 pages, 3 tables, 12 figures. The objective of thesis: to compare fatty acid of wild meat. Boar saturated fatty acids found 33.91 ± 7.2 percent. of the total fatty acids, mono-unsaturated fatty acids 53,58 ± 11.25 percent. of total fatty acids, polyunsaturated fatty acids 12.39 ± 2.6 percent. Omega 6/3 ratio 14.3 1. Elk meat saturated fatty acids with a 61.97 ± 13 percent. of the total fatty acids, mono-unsaturated fatty acids 29.49 ± 6.19 percent. of the total fatty acid content in polyunsaturated fatty acids 4.48 ± 1 percent. of the total fatty acids. Omega 6/3 ratio 2.6: 1st Beaver saturated fatty acids with a 30.8 ± 6.46 percent. of the total fatty acids, mono-unsaturated fatty acids 29.2 ± 6.13 percent. of the total fatty acids, polyunsaturated fatty acids 40,78 ± 8,56 per cent. of the total fatty acids. Omega 6/3 ratio 1.3: 1 A comparison of the fatty acid composition was to discuss the differences between the different types of game. And compared to bushmeat and pet fatty acid composition of the similarities and differences. Rated omega 6 and omega 3 fatty acids compliance according to WHO recommendations. WHO recommendations for omega 6/3 satiksi not more than 5: 1 corresponds beaver 1.3: 1 and elk 2.6: 1 meat. Sensory analysis showed meat color-fat, smell, hardness, and other susikramtymo similarities and differences.