Mastito sukėlėjų įtaka somatinėms ląstelėms karvių piene
Juozaitienė, Vida |
Tušas, Saulius | |
Lietuvoje pieno ūkis yra viena iš prioritetinių žemės ūkio šakų, o galvijininkystė - pagrindinė ir svarbiausia gyvulininkystės šaka. Tinkamos gamtinės sąlygos ir gyvulių auginimo tradicijos – pagrindinės prielaidos galvijininkystei plėtoti. Pienas – vienas iš vertingiausių ir plačiausiai paplitusių vartojamų maisto produktų. Kokybiškus pieno produktus galima pagaminti tik iš gero žaliavinio pieno. Labiausiai paplitęs ir vertingas yra karvės pienas. Mastitas (tešmens uždegimas) - viena iš brangiausių pieninio tipo karvių ligų, nes 60–70 proc. visų nuostolių, patiriamų dėl karvių ligų, tenka mastitui. Klinikine forma serga 2-5 proc. laktuojančių ir užtrūkintų karvių, o slaptuoju uždegimu – iki 50 proc. karvių. Ekonominių nuostolių patiriama dėl sumažėjusios pieno produkcijos, gydymo, ankstyvo karvių išbrokavimo išlaidų. Tai opi problema visame pasaulyje. Tyrimais nustatyta somatinių ląstelių skaičius piene įtaka pieno sudėčiai, produktyvumui bei ilgaamžiškumui. Svarbus šios ligos požymis – padidėjęs somatinių ląstelių skaičius piene. Somatinės ląstelės piene yra vienas iš svarbiausių karvių pieno kokybės rodiklių ir tešmens sveikatingumo rodiklių. Uždegimą sukelia į pieno liauką patekę patogeniniai mikroorganizmai. Uždegimo metu sumažėja pieno sintezės aktyvumas, pakinta pieno sudėtis, padidėja somatinių ląstelių skaičius. Darbo tikslas: Ištirti mastito sukėlėjų įtaką somatinėms ląstelėms Lietuvos pieninių galvijų populiacijos karvių piene. Darbo uždaviniai: 1. Įvertinti somatinių ląstelių skaičiaus karvių piene fenotipinį kintamumą. 2. Ištirti atskirų mastito sukėlėjų ir somatinių ląstelių skaičiaus piene ryšį. 3. Dispersinės analizės metodu nustatyti mastito sukėlėjų įtaką somatinėms ląstelėms piene.
Mastitis is one of the costliest diseases in dairy cows. Inflammation is caused by pathogen microorganisms in the mammary glands. Inflammation brings about a decrease in milk synthesis activity, changes in the composition of milk, an increase in somatic cells. The goal of this research paper is to study the impact of mastitis causing microorganisms on somatic cells in the milk of Lithuanian dairy cows’ population. The objectives of this research: - To determine phenotypic variation in somatic cells count in milk. - To evaluate distribution of cows according to mastitis causing pathogens. - To determine the impact of mastitis causing microorganisms upon the mean of somatic cells in milk. - To find out the factorial dispersion part of somatic cells in milk due to mastitis causing organisms by means of dispersion analysis The research was carried out in 2008 – 2010 at State Laboratory Pieno Tyrimai, as well as the laboratory of the Genetic Evaluation and Animal Selection Department at the Lithuanian University of Health Sciences, the Lithuanian Veterinary Academy, Faculty of Animal Husbandry Technology. Somatic cells count in milk and mastitis causing microorganisms were determined at State Laboratory Pieno Tyrimai. The research data were evaluated using R statistical package at the laboratory of Genetic Evaluation and Animal Selection Department, the Lithuanian Veterinary Academy. The mean somatic cells count (SCC) in cows’ milk reached 456.2±13.8 thousand/ml, and has demonstrated that in the group under study there are cows with inflamed udders. The range of variation in somatic cells in milk reached 4992 thousand/ml, with the variation coefficient being high as well, as high as 177.8 per cent. In order to apply parametric statistic analysis to the obtained results on somatic cells count, the data was translated into a logarithmic scale – log 10. The obtained distribution of somatic cells count in milk was near to the Gaussian normal distribution curve. Having performed bacteriological analyses, no mastitis causing microorganisms were found in 831 cows. The data on the somatic cells count in their milk is presented in Table 2, which shows that the cows with no mastitis causing microorganisms determined in their milk had a lesser somatic cells count in their milk by 1.5 times compared to the mean of all tested cows’ milk. The biggest part of the cows was found to be infected with Staphylococcus aureus (21.24 per cent) and Staphylococcus spp. (19.15 per cent). Somatic cells count in milk has been also studied in relation to mastitis causing organisms. The most elevated somatic cells count was determined in cows infected with Pseudomonas spp., Streptococcus agalactiae and Streptococcus spp. Cows with gram-positive bacteria sticks had the lowest somatic cells count (228.1±57.7 thousand/ml). The ANOVA test has demonstrated that the impact of mastitis causing organisms on the log10 of somatic cells count was statistically significant (9.36 per cent p<0.0001).