Fitobiotinio preparato Sangrovit įtaka viščiukų broilerių produktyvumui ir virškinimo procesui
Morkytė, Asta |
Gružauskas, Romas |
Černauskienė, Janina | Recenzentas / Reviewer |
Japertienė, Renata | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Jukna, Česlovas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Kauzonienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Miceikienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Suveizdis, Virginijus | Komisijos narys / Committee Member |
Černauskienė, Janina | Komisijos narys / Committee Member |
Jukna, Vigilijus | Komisijos narys / Committee Member |
Gružauskas, Romas | Komisijos narys / Committee Member |
Sangrovit produktas yra standartizuotas pašarų priedas. Fitogeninį produktą suprantame kaip iš augalo kilusią medžiagą. Čia kalbama apie visą augalą, augalo dalis arba augalo sudedamąsias medžiagas (Wenk et al., 1998; Kluth et al., 2002). Kai fitogeniniai produktai naudojami žmonių medicinoje, kalbama taip pat ir apie augalinius vaistus, kai fitogeniniai produktai naudojami gyvūnų mityboje, kalbame ir apie fitobiotikus (Wald, 2003). Fitogeninių medžiagų veikimas yra įvairus ir apskritai siejamas su pašarų vartojimo įtaka, endokrininės sistemos aktyvumu, antioksidaciniu aktyvumu (Wenk et al., 1998;, Kluth et al., 2002; Tschirner, 2004). Visų žmonių ar gyvūnų gydymui naudojant fitogenines medžiagas, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad jos yra naudingos žmonėms ir gyvūnams. Tai reiškia, kad geriau įveikiami patogenai nepadarant žalos žmonėms ar gyvūnams (Oliver Bever, 1983; Hess, 2003; Wenk, 2003). Sangrovit paskutinio šimtmečio 90 ųjų metų pradžioje išvystė agronomas ir veterinaras Klausas Neufeldas (Klaus Neufeld), kaip alternatyvą antimikrobiniams produktyvumo skatintojams. Už Sangrovit Neufeldas apdovanotas Vienos ekonomikos didžiuoju aplinkosaugos prizu (Struck, 2002). Sangrovit įtrauktas į „aromatą ir apetitą skatinančių pašarų priedų“ grupę. Kiekvienais metais visame pasaulyje šio pašaro papildo gauna 20 mln. kiaulių ir 100 mln. mėsinių viščiukų (Struck, 2002). Sangrovit naudojamas su bet kokia pašaro rūšimi ir kombinuojamas su bet kokia atskiro pašaro ir pašarų papildo forma, pavyzdžiui, mikroelementais, amino rūgštimis, enzimais ir probiotikais. Sangrovit esančios veikliosios medžiagos papildomai stimuliuoja kepenis. Šis poveikis turi ypatingą reikšmę, nes šiandieninių didžiausio produktyvumo gyvūnų kepenis – jų organizmo pagrindinį medžiagų apykaitos organą – nenormaliai apsunkina šėrimo forma. Sangrovit saugumo rodiklis yra 1200, tai reiškia, kad tik kas 1200 ąjį perdozavimą gali atsirasti toksinis poveikis. Sangrovit iš toksikologiniu požiūriu laikomas saugesniu priedu. Sangrovit produktas yra atsparus karščiui, jį galima vartoti ir su skystu pašaru, nes jis nenusėda. Sangrovit yra naudojamas šeriant penimas kiaules, paršelius, vištas dedekles, mėsinius galvijus, viščiukus broilerius. Darbo tikslas ištirti fitobiotinio preparato Sangrovit įtaką viščiukų broilerių produktyvumui ir virškinimo procesams. Darbo uždaviniai: 1. štirti Sangrovito įtaką viščiukų broilerių augimo intensyvumui; 2. ištirti Sangrovito įtaką lesalų sunaudojimui ir išsaugojimui; 3. ištirti Sangrovito įtaką virškinimo procesams; 4. Ištirti Sangrovito įtaką paukštienos kokybei.
The research was performed in the years 2007 - 2009 in Lithuanian Veterinary Academy Birds Feed and Aviculture Products laboratory at the Animal Breeding Department, AB „Vilniaus paukštynas“, Kaunas University of Technology Food Institute and Polish Science Academy Animal Reproduction and Food Research Institute. The research was performed with 1000 ephemeral Cobb 500 chicken broilers, divided into two groups, comprising 500 each. During the research birds were fed for five weeks, 30 g Sangrovit to the tone of feed was added in the experimental group. The following parameters were measured at the time of the research: body mass of each chicken (1, 8, 21 and 35 days), feed absorption coefficient of each group (1, 8, 9-21 and 22-35 days of age), death rate of birds at the time of research. It was established that body mass of 8 days chicken broilers in the experimental group was 3 % less than of chicken broilers in the control group, on the 21st and 35th day the body mass of chickens in the experimental group was 2 % greater in comparison with the body mass of chickens in the control group. Feed consumption for 1 kg of overweight on the 1 – 8 day of life increased 4 % in comparison to the control group. During the whole research period in the experimental group feed consumption for 1 kg of overweight was 1 % lower than in control group of chicken broilers. TGRR concentration, using fitobiotic preparative was greater as their general concentration in chickens broilers’ large intestines increased 1,6μmol/g. comparing to the control group. Sangrovit additive increased α-glukosidase, α-galaktozidase and β-galaktozidase efficiency, ferment, proteins concentration. Average chickens broilers carcase and brisket mass was 11, 32 (1 %) and 11, 83 g (3 %) greater in comparison with control group chickens broiler carcass and brisket mass.