Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/100261
Baltosios arbatos ištraukų fenolinių junginių ir antioksidantinio aktyvumo įvertinimas
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Baltosios arbatos ištraukų fenolinių junginių ir antioksidantinio aktyvumo įvertinimas
Other Title
Evaluation of phenolic compounds and antioxidant activity of white tea extracts
Author
Balčiūnas, Antanas |
Advisor
Other(s)
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Extent
50 p.
Thesis Defence Date
2016
Abstract (lt)
Tyrimo objektas: Camellia sinensis L. (baltosios arbatos) žaliavos ekstraktai. Tyrimo metu kokybiniam ir kiekybiniam fenolinių junginių nustatymui ir antioksidantinio aktyvumo įvertinimui naudotas ESC – DPPH metodas. Darbo tikslas: įvertinti baltosios arbatos ištraukų fenolinių junginių kokybinę ir kiekybinę sudėtį ir jų antioksidantinį aktyvumą. Uždaviniai:
- Surinkti ir susisteminti literatūros duomenis apie baltosios arbatos fenolinių komponentų kokybinę ir kiekybinę sudėtį, šių junginių antoksidantines savybes.
- Išanalizuoti šiuolaikinės instrumentinės analizės metodikas, naudojamas baltosios arbatos fenolinių junginių ir jų antioksidantinių savybių tyrimui.
- Optimizuoti baltosios arbatos žaliavų fenolinių junginių kokybinę ir kiekybinę analizę efektyviosios skysčių chromatografijos metodu. Optimizuoti baltosios arbatos žaliavų fenolinių junginių antioksidantinio aktyvumo analizę efektyviosios skysčių chromatografijos metodu.
- Apibendrinti tyrimo rezultatus ir įvertinti baltosios arbatos žaliavų fenolinų junginių kokybinę ir kiekybinę sudėtį bei jų antioksidantinį aktyvumą. Išvados: naudojant ESC DPPH metodą pasirinkus tinkamas sąlygas tyrimui atlikti, identifikuoti ir nustatyti fenoliniai junginiai trijose baltosios arbatos rūšyse ir jų antioksidantinis aktyvumas. Nustatytas toks bendras fenolinių junginių kiekis: Pai Mu Tan baltojoje arbatoje - 103,2 ± 5,16 μg/g, Bai Hao Yin Zhen nustatyta 138,96 ± 6,948 μg/g, o Peony baltojoje arbatoje – 64,18 ± 3,209 μg/g. Didžiausias antioksidantinis aktyvumas nustatytas Bai Hao Yin Zhen baltojoje arbatoje (83,38 ± 4,169 μmol/g TE/g), panašiu antioksidantiniu aktyvumu pasižymėjo Pai Mu Tan (34,58 ± 1,729 μmol/g TE/g) ir Peony ( 35,64 ± 1,782 μmol/g TE/g) baltosios arbatos rūšys. Atsižvelgiant į auginimo regioną didžiausias kiekis fenolinių junginių (138,96 ± 6,948 μg/g) buvo rastas arbatoje iš Kinijos Yin Zhen regiono, taip pat šio regiono arbatos rūšis pasižymėjo didžiausiu antioksidantiniu poveikiu (86,37 ± 4,318 μmol/g).
Abstract (en)
Object: extracts of Camellia sinensis L. (white tea) as a raw material. HPLC – DPPH method was used for the qualitative and quantitative determination of phenolics and antioxidant activity. The aim: to assess the qualitative and quantitative composition of phenolics and their antioxidant activity in white tea extracts, Tasks:
- To collect and organize literature data about the phenolic compounds in white tea, their qualitative and quantitative composition and antioxidant properties.
- To investigate analytical methodologies used for the analysis of henolic compounds and antioxidative properties in white tea.
- To optimize the qualitative and quantitative high liquid performance analysis method for phenolic compounds in white tea. To optimize antioxidative activity analysis of the white tea phenolics with high – performance liquid chromatography.
- To summarize the results of the investigation and to assess the qualitative and quantitative composition and the antioxidant activity of phenolic compounds in white tea. Results: while using the ESC DPPH method and after selection of proper conditions for analysis, phenolic compounds in white tea and their antioxidant activity were evaluated. The total quantity of phenolics in Pai Mu Tan white tea, was 103,2 ± 5,16 µg/g, Bai Hao Yin Zhen - 138,96 ± 6,948 µg/g, and white tea Peony – 64,18 ± 3,209 µg/g respectively. Maximal antioxidant activity was determined in Bai Hao Yin Zhen white tea (83,38 ± 4,169 μmol/g TE/g). Similar antioxidant activity was induced by Pai Mu Tan (34,58 ± 1,729 μmol/g TE/g) and Peony (35,64 ± 1,782 μmol/g TE/g) white teas. Taking into account the region of cultivation, maximum phenolic compounds (138,96 ± 6,948 μg/g) were found in tea from China, Yin Zhen the region. This tea also exhibited the largest functioning antioxidant activity in tea (86,37 ± 4,318 µmol/g).
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Other Identifier(s)
id-15105677
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access