Options
Sukčiavimo atvejų, susijusių su gyvūninės kilmės maisto produktais, analizė
Adomavičiūtė, Ugnė |
Recenzentas / Reviewer |
Šio tyrimo tikslas – įvertinti sukčiavimo maisto srityje atvejus, susijusius su gyvūninės kilmės maisto produktais pagal klastočių rūšis, produktų kategorijas, šalis, kuriose šie sukčiavimo atvejai įvykdyti 2017-2023 metais. Informacija rinkta ir duomenys sisteminti iš dviejų EK duomenų bazių (Žinių apie sukčiavimą maisto produktų srityje ir kokybę centro (KC-FFQ) apie klastojamų produktų atvejus ataskaitų ir Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus (RASFF) portalo) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vidinio archyvo. Išanalizavus KC-FFQ 2017-2023 metų duomenis, nustatyta 450 sukčiavimo atvejų susijusių su gyvūninės kilmės maisto produktais. 181 sukčiavimo atvejis buvo susijęs su mėsa ir mėsos produktais ir 166 atvejai – su žuvimi ir žuvies produktais. Jūros gėrybių sektoriuje nustatyti 68, o paukštienos ir paukštienos produkcijos sektoriuje – 35 sukčiavimo atvejai. Nustatyta 10 šalių (Italija, Ispanija, Kinija, JAV, Prancūzija, Kanada, Brazilija, Jungtinė Karalystė, Portugalija ir Tailandas), kuriose sukčiavimo maisto produktų srityje atvejų skaičius viršijo 10 vnt. per analizuojamą 2017-2023 metų laikotarpį. 30 proc. (p<0,001) sukčiavimo maisto produktų srityje atvejų sudarė dokumentų klastojimo atvejai. 25,78 proc. pranešimų sudarė atvejai dėl klaidingo ženklinimo, o 18,22 proc. – dėl šešėlinės rinkos. Tik 1,11 proc. atvejų sudarė pranešimai dėl prekės ženklų padirbinėjimo atvejų, bei 1,56 proc. – dėl intelektinės nuosavybės teisių pažeidimo. EK RASFF sistema 2017-2023 metais išsiuntė 12 pranešimų, kuriuose buvo užfiksuoti pažeidimai susiję su gyvūninės kilmės maisto produktų klastojimu. VMVT duomenimis Lietuvoje 2017-2023 metų laikotarpiu ištirtas vienas didelio masto sukčiavimo maisto srityje atvejis susijęs su gyvūninės kilmės maisto produktų klastojimu. Užkardytas bandymas realizuoti apie 10 tūkst. kg klastotų mėsos ir kitų gyvūninės kilmės maisto produktų (suklastotas ženklinimas, atsekamumo dokumentų nebuvimas).
The aim of this study is to assess food fraud involving food of animal origin by type of adulteration, by product category, by country of occurrence between 2017 and 2023.
Data for the analysis were collected from two EC databases, the Centre for Food Fraud Knowledge and Quality ( KC-FFQ) reports on adulterated products and the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) portal, and from the internal archives of the State Food and Veterinary Office.
Analysis of the KC-FFQ data for the period 2017-2023 identified 450 cases of animal origin food fraud. Of these cases, 181 were related to meat and meat products while 166 were related to fish and fish products. There were 68 cases of fraud in the seafood sector and 35 cases in the poultry and poultrymeat sector.
Identified 10 countries (Italy, Spain, China, USA, France, Canada, Brazil, UK, Portugal and Thailand) with more than 10 cases of food fraud during the 2017-2023 analysis period.
Document forgery accounted for 30% (p<0.001) of food fraud cases. The percentage of mislabelling cases was 25.78% and 18.22% of grey market cases. Only 1.11% of the cases were counterfeiting of trademarks and 1.56% of the cases were infringement of intellectual property rights.
The European Commission's RASFF system sent 12 notifications between 2017 and 2023, which recorded breaches related to the adulteration of food of animal origin.
VMVT data show that one case of large-scale food fraud involving adulteration of food of animal origin was investigated in Lithuania in the period 2017-2023. An illegal attempt to sell about 10 000 kg of adulterated meat and other food products of animal origin (false labelling, lack of traceability documents) was prevented.