Options
Gamybos metodo įtaka žvakučių su antocianinų/karageninų kompleksu kokybės parametrams
Rudokaitė, Karolina |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
K. Rudokaitė. Gamybos metodo įtaka žvakučių su antocianinų/karageninų kompleksu kokybės parametrams. Magistro baigiamasis darbas / mokslinė vadovė Prof. dr. Jurga Bernatonienė: Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Vaistų technologijosir socialinės farmacijos katedra. Kaunas. Tyrimo tikslas: nustatyti gamybos metodo įtaką žvakučių su antocianinų/karageninų kompleksu kokybės parametrams. Tyrimo uždaviniai ir metodai: pagaminti žvakutes liejimo, ritinimo ir presavimo metodais naudojant įvairių rūšių pagrindus; įvertinti žvakučių kokybę atliekant tekstūros analizę, nustatant pH reikšmę, įvertinant išvaizdą; įvertinti žvakučių tirpimo ir tirpumo savybes. Tyrimo rezultatai ir išvados: išanalizavus gautus rezultatus, nustatyta, kad žvakučių gamybos metodas turi įtakos žvakučių kokybei. Kokybės reikalavimus atitinka žvakutės, pagamintos presavimo būdu. Presavimo būdu pagamintos žvakutės toliau buvo analizuojamos kokybės tyrimais. Tekstūros analizės tyrimas parodė, kad žvakutės, pagamintos ,,witepsol H-15‘‘ pagrindu yra kiečiausios ir zondo prasiskverbimo jėga didžiausia, o žvakutės, pagamintos ,,ghi‘‘ sviesto ir ,,witepsol H-15‘‘ pagrindu (70:30) yra minkščiausios. Žvakučių lydymosi temperatūra mažėja įterpiant vis didesnį kiekį ,,ghi‘‘ sviesto į žvakutę. Nustatyta, kad ,,ghi‘‘ sviesto ir ,,witepsol H-15‘‘ pagrindų mišinys antocianinų/karageninų komplekso stabilumui įtakos neturi, o tik pagreitina žvakutės tirpimą. Šiems kokybės parametrams įrodyti atlikti tirpimo ir tirpumo testai. Nustatyta, kad presavimo būdu pagamintų žvakučių išvaizdos savybės atitinka kokybės reikalavimus: paviršius lygus, oro burbulų nesusidaro, įtrūkimų nėra, veiklioji medžiaga tolygiai pasiskirsto.
K. Rudokaitė. The influence of preparation method on the quality parameters of suppositories with anthocyanin/ carrageenan complex. Master thesis/supervisor: Prof. dr. Jurga Bernatonienė.Lithuanian University of Health Siences, Faculty of Pharmacy, Department of Drug Technology and Social Pharmacy. Kaunas. Aim of the research: to evaluate the effect of preparation method on the quality parameters of suppositories with anthocyanin/ carrageenan complex. Objectives and methodology of the research: to prepare the suppositories using fusion molding, rolling and compression molding methods with different bases; to evaluate the quality of suppositories by analyzing the surface texture, measuring pH value, assessing the overall appearance; to examine the melting and solubility characteristics. Results and conclusions of the research: study results demonstrate that the preparation method influences the quality of the suppositories. The requirements of quality control meet suppositories manufactured by compression molding method. Suppositories produced by compression molding method were further analyzed using quality testing. Texture analysis indicated that suppositories prepared with the witepsol H-15 base had the highest hardness parameter and the highest force of penetration of the rod while suppositories produced using ghee butter and witepsol H-15 bases (70:30) were the softest. Melting temperature of the suppositories lowers when increasing the concentration of ghee butter. It was determined that the mixture of ghee butter and witepsol H-15 bases did not influence that stability of anthocyanin/ carrageenan complex, just induced the melting. To evaluate and confirm these quality parameters melting and solubility tests were performed. It was assessed that suppositories prepared by compression molding method meet the quality requirements: uniform surface, absence of air bubbles and cracks, active compound was distributed evenly.