Čiobrelių genties (Thymus spp.) augalų fenolinių junginių ir antioksidacinio aktyvumo tyrimas
Liutkutė, Ieva |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: Ištirti iš įvairių Lietuvos regionų surinktų ir kultūroje auginamų čiobrelių genties (Thymus spp.) augalinių žaliavų bendrąjį fenolinių junginių, fenolio rūgščių ir flavonoidų kiekį bei jų ekstraktų antioksidacinį aktyvumą. Darbo uždaviniai: 1. Parinkti fenolinių junginių ekstrakcijos sąlygas iš paprastųjų čiobrelių (Thymus serpyllum L.) augalinių žaliavų. 2. Įvertinti bendrąjį fenolinių junginių, fenolio rūgščių ir flavonoidų kiekį gamtinėse cenopopuliacijose surinktose T. serpyllum L. žaliavose bei įvertinti jų įvairavimą skirtingose augalo morfologinėse dalyse. 3. Nustatyti bendrąjį fenolinių junginių, fenolio rūgščių ir flavonoidų kiekį kultūroje auginamų Thymus spp. žaliavose ir šių rodiklių pokyčius skirtingų fenologinių tarpsnių kaitoje. 4. Įvertinti čiobrelių genties (Thymus spp.) ekstraktų antiradikalinį aktyvumą DPPH ir ABTS metodais bei nustatyti redukcinį jų aktyvumą taikant FRAP metodą. 5. Taikant fotometrinį dvivalentės geležies jonų sujungimo metodą, įvertinti čiobrelių genties (Thymus spp.) augalinių ekstraktų chelatines savybes. 6. Nustatyti koreliacinius ryšius tarp fenolinių junginių, fenolio rūgščių ir flavonoidų kiekių čiobrelių genties (Thymus spp.) augalinėse žaliavose bei jų ekstraktų antioksidacinio aktyvumo. Tyrimo metodika: Tyrimui atlikti naudotos kultūroje auginamų Thymus spp. antžeminės dalys, surinktos skirtingais augalo vegetacijos laikotarpiais Šiaulių universiteto botanikos sode bei Lietuvos augavietėse surinkta Thymus spp. žaliava (lapai, žiedai, stiebai). Ekstrakcijos metodas - ekstrakcija ultragarsu 30 min., 50 oC temperatūroje, ekstrahentas – 70 % (V/V) etanolis. Bendrajam fenolinių junginių kiekiui nustatyti pritaikytas Folin-Ciocalteu metodas, rezultatai išreikšti galo rūgšties ekvivalentais (GRE) (mg/g). Bendrajam fenolio rūgščių kiekiui nustatyti naudotas Arnow reagentas, gauti duomenys išreikšti chlorogeno rūgštimi (mg/g). Bendrajam flavonoidų kiekiui nustatyti pritaikytas metodas naudojant aliuminio chloridą (AlCl3) ir metenaminą, rezultatai išreikšti rutino ekvivalentais (RE) (mg/g). Antioksidacinis aktyvumas vertintas pritaikant spektrofotometrinius FIC, DPPH, ABTS ir FRAP metodus. Rezultatai ir išvados: Atlikus tyrimus nustatyta, kad bendrasis fenolinių junginių, flavonoidų ir fenolio rūgščių kiekiai įvairavo priklausomai nuo augalo morfologinės dalies ir vegetacijos tarpsnio. Didžiausi kiekiai šių biologiškai aktyvių medžiagų nustatyti Thymus spp. lapuose bei antžeminėse dalyse iš masinio augimo ir butonizacijos periodais surinktos žaliavos. Stipriausiu antioksidaciniu aktyvumu tirtose sistemose (FIC, DPPH, ABTS ir FRAP) pasižymėjo masinio augimo periodu surinktų žaliavų ekstraktai. Iš atskirų morfologinių dalių, stipriausias antiradikalinis, chelacinis ir redukcinis aktyvumai nustatyti T. serpyllum L. lapų ekstraktuose. Gautų rezultatų statistinė analizė parodė statistiškai reikšmingus (p < 0,05) koreliacinius ryšius tarp bendrojo fenolinių junginių, flavonoidų ir fenolio rūgščių kiekių Thymus spp. žaliavose ir jų ekstraktų antioksidacinio aktyvumo.
The aim: To analyze total phenolic compound, phenolic acid and flavonoid content in dried plant material of Thymus spp. plants cultivated and growing naturally in different regions of Lithuania and determine antioxidant activity of their extracts. Objectives: 1. To choose extraction conditions of phenolic compounds from Thymus serpyllum L. plant material. 2. To assess phenolic compound, phenolic acid and flavonoid contents in naturally growing T. serpyllum L. and determine their variation in different morphological parts of the plant. 3. To determine phenolic compound, phenolic acid and flavonoid contents in cultivated Thymus spp. plant material and their variation at different growth stages. 4. To evaluate the radical scavenging activity of Thymus spp. plant extracts using DPPH and ABTS methods and their reducing power applying FRAP method. 5. To evaluate chelating activity of Thymus spp. plant extracts by using photometric ferrous ion chelating activity (FIC) method. 6. To determine correlation between phenolic compound, phenolic acid and flavonoid contents in Thymus spp. plant material and the antioxidant activity of their extracts. Methods and materials: The aerial parts of Thymus spp. were collected from cultivated plants in the Botanical Garden of Šiauliai University at different stages of growth, different parts of plant (leaves, flowers and stems) were collected from naturally growing plants in various regions of Lithuania. Extraction method – ultrasonic extraction for 30 min. at 50 oC temperature, solvent – 70 % (V/V) ethanol. Folin-Ciocalteu method was applied for evaluation the of total phenolic content, results were expressed as gallic acid equivalents (GAE) (mg/g). The Arnow reagent was used for the evaluation of phenolic acid content, results were expressed as chlorogenic acid (mg/g). For the evaluation of total flavonoid content, method using AlCl3 and methenamine was applied. Results were expressed as rutin equivalents (RE) (mg/g). Antioxidant activity was evaluated by applying FIC, DPPH, ABTS and FRAP methods. Results and conclusions: The research identified, that total phenolic, flavonoid and phenolic acid contents are dependent on the morphological part of the plant and the stage of plant growth. The highest amounts of these contents were identified in the Thymus spp. extracts of dried leaves and extracts of aerial parts in mass growing and budding stages. The highest antioxidant activity using all methods was determined in Thymus spp. herb extracts in mass growth stage. Among different morphological parts of Thymus spp., leaves showed the most potent reducing power, radical scavenging and chelating activity. The statistical analysis of the results demonstrated significant (p < 0,05) correlation between total phenolic, phenolic acid and flavonoid contents and the antioxidant activity of Thymus spp. plant extracts.