Biogeninių aminų formavimasis mėsos produktuose
Buzys, Laurynas |
Baltušnikienė, Aldona |
Januškevičienė, Gražina | |
Maisto saugos valdymas turi apimti visą maisto gamybos grandinę − pradedant žaliavos paruošimu ir baigiant pateikimu vartotojui. Produkto kokybę ir saugą gali veikti ne tik teršalai, bet ir junginiai, susidarantys dėl technologijos specifiškumo. Būtina nuolat plėsti šiuolaikiniais metodais paremtus maisto saugos tyrimus, atlikti naujų kriterijų, prognozuojančių produkto kokybę ir saugumą, paiešką bei teorinį pagrindimą. Tarp junginių, kurių susidarymui įtakos turi ir žaliavos kokybė, ir gamybos proceso ypatumai, galima paminėti biogeninius aminus. Žmogaus racione gausu aminų ir su aminais susijusių junginių. Biogeninių aminų kiekiai įvairiuose maisto produktuose yra plačiai tiriami, dėl jų potencialaus toksiškumo. Bet kokie maisto produktai, pagaminti fermentacijos būdu arba užteršiami ir veikiami mikroorganizmų per jų apdorojimą ar laikymo metu, gali turėti biogeninių aminų. Biogeninių aminų kiekio stebėsena šviežiuose ar apdorotuose maisto produktuose bei gėrimuose kelia didelį susidomėjimą ne tik dėl jų toksikologinio pavojaus, bet ir dėl to, kad nefermentuotuose maisto produktuose šie junginiai gali būti naudingi nepageidaujamos mikrobinės veiklos indikatoriai. Šiandien vartotojai vis labiau teikia pirmenybę aukštos kokybės produktams, kurie yra minimaliai apdirbti, saugūs. Mėsos pramonėje ieškoma naujų technologijų, kad produktas butų apsaugotas apdorojimo bei laikymo metu. Mano bandymo tikslas yra ištirti koks biogeninių aminų kiekis yra laikant vytintas ir vytintas pelėsines dešras normaliomis sąlygomis ir koks jų kiekis temperatūrai esant virš rekomenduojamų laikymo ribų, bei kaip jis pasikeis laikant ilgesnį laiką skirtingose dešrose. Išvados: 1. Daugiausia biogeninių aminų pirkimo dieną nustatyta vytintoje pelėsinėje dešroje „FUET CASERO“ – histamino identifikuota 150,4 mg/kg, putrescino – 131,4 mg/kg, tiramino – 79,6 mg/kg. 2. Daugiausia biogeninių aminų buvo nustatyta vytintoje pelėsinėje dešroje „FUET CASERO“ laikant 10°C ir 23°C temperatūroje – po 15 parų, atitinkamai 10°C ir 23°C temperatūroje, histamino rasta – 152,8 ir 165,2 mg/kg, putrescino – 142,5 ir 151,7 mg/kg, tiramino – 80,1 ir 87,3 mg/kg. Po 30 parų, atitinkamai 10°C ir 23°C temperatūroje, histamino – 159,6 ir 176,7 mg/kg, putrescino – 153,8 ir 156,6 mg/kg, tiramino – 85,4 ir 94,5 mg/kg. 3. Ryškiausiais biogeninių aminų pokytis nustatytas vytintoje pelėsinėje dešroje „FUET EXTRA COLLAR“ laikant 10°C ir 23°C temperatūroje iki 15 laikymo dienos, atitinkamai histamino – 9,2 ir 13,2 %, putrescino – 22,2 ir 23,1 %, tiramino – 8,2 ir 11,3 %. Vytintoje pelėsinėje dešroje „FUET CASERO“ ryškiausias biogeninių aminų pokytis nustatytas laikant 23°C temperatūroje iki 15 laikymo dienos – histamino – 9,8 %, putrescino – 15,4 %, tiramino – 9,7 %. 4. Tiek vytintų pelėsinių dešrų, tiek kontrolinės vytintos dešros, biogeninių aminų kiekiai po 30 laikymo parų didėjo nežymiai. Pelėsinėse vytintose dešrose susidariusių biogeninių aminų kiekiai buvo panašūs, tačiau žymiai didesni nei vytintoje kontrolinėje dešroje. „FUET EXTRA COLLAR“ histamino nustatyta 157,6 ir 170,0 mg/kg, putrescino – 139,7 ir 141,4 mg/kg, tiramino – 84,3 ir 91,2 mg/kg, „FUET CASERO“ histamino – 161,0 ir 178,5 mg/kg, putrescino – 154,2 ir 159,6 mg/kg, tiramino – 86,1 ir 98,6 mg/kg, atitinkamai 10°C ir 23°C temperatūroje. 5. Pagrindiniai veiksniai, kurie nulėmė tokį didelį putrescino, tiramino ir ypač histamino kiekį yra pelėsiai bei temperatūra. Pelėsiams vystytis yra palankios sąlygos dėl dešrose esančių maistinių medžiagų, o temperatūra skatina pelėsių veiklą.
Purpose of the work: 1. Investigate what are the levels of biogenic amines of dried sausages and mould sausages while storing under normal conditions. 2. What are the levels at temperatures above the recommended storage limits. 3. How levels will change in long term storage of different sausages. The amounts of biogenic amines putrescine, histamine and tyramine were determined by HPLC method in dried sausage „FUETEC“ and in dried with mould „FUET EXTRA COLLAR“ and „FUET CASERO“ which are sold in Lithuania. Samples for tests were randomly selected from shops. Investigations were carried out keeping sausages in 10°C and 23°C temperature; the date of purchase: after 15, 30 and 60 days of storage. It was found that the tested samples of biogenic amines content ranging from 61.2±1.2 mg/kg to 178.5±4.6 mg/kg of product. The dominant amines are putrescine and histamine, tyramine are found in the least. Storage conditions laid down in the dynamics of biogenic amines depends on the initial amount of material. The general trend is that the expertise levels of tested biogenic amines increased with time also they were more rapid at higher temperatures. Summarizing the results we can state that both dried sausages to mould and control dried sausages, biogenic amine levels after 30 days of storage increased by much less than the storage of up to 30 days. Amount of biogenic amine in moulded sausages content is similar to control sausages and the amount in dried ones is a bit lower. The trend is that increasing the duration of storage after 30 days, the growth speed of biogenic amine content of decreased. The maximum levels of biogenic amines were got when keeping sausages for 60 days at a temperature of 23°C. Amine levels in mould sausages are very similar, but compared with the control they smoked sausage is higher. As shown by the survey, the biggest jump in the quantity of biogenic amines in all the sausages were while keeping up to 15 days of storage in 10°C as well as 23°C temperature. Mould and temperature were the main factors which affected so high putrescine, tiramine and histamine level. Good conditions for mould to grow was because of nutrients in sausages also activity of moulds was increased due to proper temperature. The quantity of biogenic amines should be governed in meat and meat products sold and produced in Lithuania (and Europe), because the levels of biogenic amines is high and can adversely affect product quality and human health.