Mikroemulsijos su linų sėmenų aliejumi kokybės ir antioksidacinio aktyvumo tyrimas
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: nustatyti pagalbinių medžiagų, gamybos būdo įtaką a/v ME su linų sėmenų aliejumi stabilumui ir kokybei bei nustatyti vaisto formos įtaką linų sėmenų aliejaus antioksidaciniam aktyvumui. Uždaviniai: Atrinkti ME su linų sėmenų aliejumi tinkamas pagalbines medžiagas ir sudaryti fazių diagramas atrinktoms sudėtims. Įvertinti jų kokybę pagal pH reikšmę, klampą, elektrinį laidį, VDD ir PDI, termostabilumą. Nustatyti ir palyginti sumodeliuotų ME ir linų sėmenų aliejaus antioksidacinį aktyvumą. Įvertinti laikymo sąlygų įtaką ME stabilumui pagal VDD ir antioksidacinį stabilumą. Tyrimo objektas – mikroemulsinių a/v sistemų su linų sėmenų aliejumi stabilumo ir kokybės priklausomybė nuo pagalbinių medžiagų, gamybos būdo ir vaisto formos. Metodai: Pagalbinių medžiagų ir gamybos metodo atrankos metu atliekami VDD ir PDI matavimai. Titravimo metodu sudaromos fazių diagramos. Kokybei įvertinti matuojama klampa, pH reikšmė, elektrinis laidis, VDD, PDI. Termodinaminio stabilumo tyrimas - šaldymo – šildymo, užšaldymo – atšildymo ciklai, stebimi ME pokyčiai tyrimo metu. Antioksidacinio aktyvumo įvertinimui naudojamas CUPRAC metodas. Stabilumas vertinamas pagal VDD natūraliomis ir ilgalaikio stabilumo sąlygomis. Rezultatai: Nustatytus kritinius kokybės parametrus dėl ME sistemos atitiko 2 sumodeliuotos a/v tipo ME – su S/KoS Tween 80 ir - Span 80 (7:3), ir S - Tween 20. Sumodeliuotos termodinamiškai stabilios ir homogeniškos a/v tipo ME, kurių VDD buvo 15,34 – 178,4 nm, PDI – 0,225 - 0,390, pH reikšmė 8,59 – 8,74, elektrinis laidis – 10,4 - 11,3 µS/cm, klampa 440 – 820 mPa•s. Linų sėmenų aliejaus antioksidacinis aktyvumas 1,58 mg/g. ME su S/KoS - Tween 80 ir Span 80 antioksidacinis aktyvumas 0,102 mg/g pagal Trolaksą, ME su S - Tween 20 - 0,061 mg/g. Antioksidacinio aktyvumo ir ME stabilumas tirtas praėjus 1 mėn. nuo pagaminimo, laikant natūraliomis ir ilgalaikio stabilumo sąlygomis. Išvados: Gautų a/v, termodinamiškai stabilių ME sudėtys: linų sėmenų aliejus, išgrynintas vanduo, Tween 20 yra 1:2:19, linų sėmenų aliejus, išgrynintas vanduo, Tween 80 ir Span 80 yra 1:2:3,375:7,765. pH reikšmė - silpnai šarminė (pH>7), ME su Tween 80 ir Span 80 pasižymėjo didesne klampa (p<0,05), kas parodo, jog S/KoS mišinys turi įtakos kampai. Įvertinus VDD, nustatyta S/KoS įtaka - ME su Tween 80 ir Span 80 pasižymėjo mažiausiu VDD (p<0,05). Antioksidacinio veikimo tyrimo metu nustatyta, jog linų sėmenų aliejus pasižymi antioksidaciniu veikimu. a/v ME, kaip vaisto formos, pasižymi mažesniu antioksidaciniu veikimu nei grynas aliejus (p<0,05), dėl mažesnės fenolinių junginių koncentracijos, antioksidaciniam veikimui turi įtakos ir S/KoS – didesniu veikimu (p<0,05) pasižymėjo ME su Tween 80 ir Span 80. Antioksidacinį veikimą ir ME stabilumą įtakoja pagalbinės medžiagos – natūraliomis ir ilgalaikio stabilumo sąlygomis ME su Tween 80 ir Span 80 išliko stabili.
The aim of the study: to determine the influence of the S and S/CoS, the production method on the stability and quality of the o/w ME and linseed oil, and to determine the influence of the formulation on the antioxidant activity of linseed oil. The objectives of the study: to select suitable S or S/CoS for ME with linseed oil and to construct ternary phase diagrams for the selected compositions. To evaluate the quality according pH value, viscosity, electrical conductivity, droplets size and polydispersity, thermostability. To determine and compare the formulated ME and linseed oil antioxidant activity. To evaluate the effect of storage conditions on ME stability in terms of average droplet size and antioxidant stability. The object of research – o/w ME systems with linseed oil stability and quality dependence on S/CoS, production method and drug form. Methods: The selection of S or S/CoS and the manufacturing method carried out in droplet size and polydispersity measurements. Phase diagrams are constructed by the titration method. The viscosity, pH, electrical conductivity, droplet size, polydispersity index are measured for quality evaluation. For the evaluation of thermodynamic stability, the cooling-heating, freezing-thawing cycles are performed. The CUPRAC spectrophotometric method is used for the evaluation and stability of antioxidant activity. Stability is measured by the size of the droplets under natural and long-term stability conditions. Results: The established critical quality parameters for the o/w ME system were matched with 2 formulations - S/CoS - Tween 80/Span 80 (7: 3), and S - Tween 20. The thermodynamically stable and homogeneous ME with a droplet size of 15.34 - 178.4 nm were formulated, PDI - 0.225 - 0.390, pH value 8.59 - 8.74, electric conductivity - 10.4 - 11.3 μS/cm, viscosity 440 - 820 mPa s. The antioxidative activity of linseed oil is 1.58 mg/g. ME with Tween 80 /Span 80 antioxidative activity 0.102 mg/g, ME with Tween 20 - 0.061 mg/g. Conclusion: Thermodynamically stable o/w ME compositions were obtained: linseed oil, purified water, Tween 20 is 1:2:19, linseed oil, purified water, Tween 80/Span 80 is 1:2:3,375: 7,765. The pH value was weakly alkaline (pH> 7); the ME with Tween 80/Span 80 was characterized by a higher viscosity (p <0.05), which indicates that the S/CoS mixture has affect. Droplet size evaluation set S/CoS influence - the ME of Tween 80 /Span 80 got smallest droplet size (p <0.05). The antioxidative activity study found that linseed oil has it. O/w ME, as a drug form, has a lower antioxidant effect than pure oil (p <0.05), it is also affected by ME in the S/CoS-enhanced function (p <0.05) with Tween 80/Span 80. The antioxidant action and ME stability are affected by the S/CoS - under natural and long-term stability, the ME with Tween 80/Span 80 remains stable.