Šiaulių kolegijos studentų kūno svorio sąsajos su mitybos ir fizinio aktyvumo įpročiais bei kūno svorio kontrole
Radžiūnaitė, Rusnė |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Mažintas, Arūnas | Komisijos narys / Committee Member |
Vaitkūnaitė, Agnė | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: Įvertinti Šiaulių kolegijos studentų kūno svorio sąsajas su mitybos ir fizinio aktyvumo įpročiais bei kūno svorio kontrole. Darbo metodika: Atliktas momentinis tyrimas. Tyrime dalyvavo visi norintys pirmo kurso Verslo ir technologijų, bei Sveikatos priežiūros fakultetų Šiaulių kolegijos studentai. Anketos buvo išsiųstos visiems pirmo kurso studentams. Užpildytos 207 anketos. Buvo naudojama Studentų sveikatos ir gyvensenos tyrimo anketa. Klausimyną sudarė 34 klausimai. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojant kompiuterinės programos statistikos paketą „SPSS/w 24.0“ ir MS Excel 2016 programą. Rezultatai: Daugiau negu puse respondentų KMI yra normalus (60,2 proc.). Net ketvirtadalis studentų turi antsvorio (26,9 proc.). Stebima tendencija, kad KMI turi įtakos pasitenkinimui savo išvaizda. Moterys (28,6 proc.) dažniau nei vyrai (17,5 proc.) jaučiasi nepatenkintos savo kūno svoriu. Normalaus svorio moterys rečiau jaučiasi patenkintos savo išvaizda nei vyrai, o antsvorio turintys vyrai dažniau patenkinti savo išvaizda nei moterys Moterys nurodė, kad labiau pergyventų jei priaugtų svorio nei vyrai. Didžioji dalis studentų mano, jog svorį skatina mažinti nepasitenkinimas savo išvaizda ir pasitikėjimo trūkumas. Atsakymai atskleidė, kad 42,5 proc. moterų svorį bandė mažinti nors buvo normalaus KMI, o tuo tarpu vyrų tik 10,5 proc. Vyrai mažint svorį renkasi daugiau sportuoti, o moterys saikingai mažinti maisto porcijas. Vyrai (31,1 proc.) dažniau nei moterys (16,4 proc.) renkasi vartoti mėsą kasdien. Rūkytus mėsos gaminius kasdien renkasi vartoti taip pat didesnė dalis vyrų nei moterų. Per mažai žuvies vartoja daugiau nei pusę apklaustų vyrų ir moterų. Ši dalis žuvį renkasi vartoti 1-4 kartus per mėnesį. Saldumynus ir konditerinius gaminius dažniau vartoja vyrai, nei moterys Taip pat saldintus gėrimus ir limonadus kasdien dažniau renkasi vyrai (30,1 proc.), nei moterys (14 proc.). Moterys (25,2 proc.) keletą kartų per dieną vartoja šviežias daržoves dažniau nei vyrai (11 proc.). O vaisius kasdien renkasi vartoti panaši dalis vyrų (38 proc.) ir moterų (31 proc.). 35,6 proc. vyrų ir 23,6 moterų dažniausiai mankštinasi 2-3 kartus per savaitę. Analizuojant kūno svorio, mitybos įpročių ir fizinio aktyvumo sąsajas matyti, kad mankštinimosi dažnis nepriklauso nuo KMI. Ryšio nematyti ir tarp miegojimo laiko bei KMI, tačiau miegojimo laikas skyrėsi priklausomai nuo lyties. Vyrai vidutiniškai miega 6,92 val., o moterys 7,41 val. Vertinant sąsajas tarp sėdėjimo laiko ir KMI, nustatyta, kad turintys antsvorio ir nutukę daugiau laiko praleidžia sėdėdami, nei normalaus svorio tirtieji. Nepriklausomai nuo KMI grupės nebuvo skirtumų tarp studentų nurodytos svarbos sveikai maitintis bei tirtų mitybos įpročių, išskyrus mėsos vartojimą. Normalaus KMI studentai mėsą vartoja kasdien ar keletą kartų per savaitę, dažniau nei turintys antsvorio ar nutukę. Išvados: Antsvorio problema ir pasitenkinimas savo išvaizda išlieka didele problema tarp pirmo kurso studentų. Taip pat nemaža dalis studentų nesilaikė sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo rekomendacijų. Didesnis dėmesys kūno įvaizdžio formavimo ir sveikos gyvensenos propagavimui turėtų būti skiriamas šiai žmonių grupei.
Purpose of the work: To evaluate the correlations of body weight of Šiauliai College students with diet and physical activity habits and body weight control. Work methodology: Cross-sectional study was performed. All interested first-year students of Šiauliai College of the Faculties of Business and Technology and Health Care participated in the research. Questionnaires were sent to all first-year students. 207 questionnaires were completed. The Student Health and Lifestyle Survey Questionnaire was used. The questionnaire consisted of 34 questions. Statistical data analysis was performed using the computer program statistical package “SPSS/w 24.0” and MS Excel 2016 software. Results: More than half of the respondents have a normal BMI (60.2 per cent). As many as a quarter of students are overweight (26.9 per cent). There is a trend for BMI to affect satisfaction with own appearance. Women (28.6 percent) more often than men (17.5 percent) feel dissatisfied with their body weight. Normal-weight women are less likely to feel satisfied with their appearance than men, and overweight men are more likely to be satisfied with their appearance than women. Women indicated that they would be concerned more if they gained weight than men. Most students believe that weight loss is driven by dissatisfaction with their appearance and lack of confidence. The responses revealed that 42.5 percent of women attempted to lose weight even though they had a normal BMI, while only 10.5 percent of men did it. Men prefer to exercise while losing weight, while women reduce food portions moderately. Men (31.1 percent) more often than women (16.4 percent) choose to consume meat on a daily basis. A higher proportion of men than women also choose smoked meat products on a daily basis. More than half of the men and women surveyed consume too little fish. This part of the Soviet choose fish 1-4 times a month. Confectionery and sweet product are consumed more often by men than women. Also sweetened drinks and lemonades are chosen more often by men (30.1 percent) than women (14 per cent). Women (25.2 percent) use fresh vegetables several times a day more often than men (11 per cent). A similar proportion of men (38 percent) and women choose to eat fruits on a daily basis (31 per cent). 35.6 percent of men and 23.6 of women usually exercise 2-3 times a week. Analysis of the relationship between body weight, eating habits and physical activity shows that the frequency of exercising is independent of BMI. There was also no association between sleep time and BMI, but sleep time varied by gender. Men sleep an average of 6.92 hours and women – 7.41 hours. In terms of the relationships between sitting time and BMI, it was found that overweight and obese people spend more time sitting than subjects with normal weight. Regardless of the BMI group, there were no differences between the importance of healthy eating reported by students and the eating habits studied, with the exception of meat consumption. Normal BMI students consume meat daily or several times a week, more often than those who are overweight or obese. Conclusions: The problem of overweight and satisfaction with one’s appearance remains a major problem among first-year students. Also, a significant proportion of students did not follow the recommendations for healthy eating and physical activity. Greater attention should be paid to the formation of body image and the promotion of a healthy lifestyle for this group of people.