Sausojo komercinio pašaro ir termiškai neapdorotos dietos įtaka šunų išmatų charakteristikai bei rizikai užsikrėsti patogeninėmis virškinamojo trakto bakterijomis
Putriūnaitė, Aušrinė |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Valiuška, Linijus | Komisijos narys / Committee Member |
Šio darbo tikslas – nustatyti šėrimo būdo įtaką šunų išmatų charakteristikai ir užsikrėtimui patogeninėmis virškinamojo trakto bakterijomis: C. jejuni, L. monocytogenes bei Salmonella spp. Ištirtos 58 šunų išmatos: 29 šunys buvo šerti RAW/BARF principu, o kiti 29 – sausu komerciniu pašaru. Vizualiai ir apčiuopos būdu buvo vertinama išmatų konsistencija, išmatų pH nustatytas naudojant universalias indikatorines juosteles. Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes bei Salmonella spp. išskirta naudojant chromogenius agarus. Ištyrus šunų išmatas nustatyta, kad 62 proc. šunų, šeriamų RAW/BARF dietos principu ir 34 proc. šunų, šeriamų sausu komerciniu pašaru, buvo užsikrėtę C. jejuni, L. monocytogenes bei Salmonella spp. bakterijomis (p>0,05). Didesnis užsikrėtimas nustatytas 6 – 9 metų amžiaus šunų grupėje, nepriklausomai nuo šėrimo būdo (p>0,05). 61 proc. šunų, užsikrėtusių šiomis bakterijomis ir šeriamų RAW/BARF dietos principu, mėsos šaltinis buvo privatūs ūkininkai, o paukštiena šeriamiems šunims nustatytas 39 proc. užsikrėtimas (p>0,05). Ideali išmatų konsistencija (3 ar 4 tipas) nustatyta didžiajai daliai šunų tiek bakterijomis užsikrėtusių šunų grupėje, tiek neužsikrėtusių grupėje, nepriklausomai nuo šėrimo būdo. 64 proc. šunų, šeriamų RAW/BARF principu, išmatų pH siekė 7,0 – 7,5, o 91 proc. šunų, šeriamų sausu komerciniu pašaru, išmatų pH siekė 6,0 – 6,5 (p>0,05).
The aim of this thesis is to determine the impact of the feeding method on dogs faecal characteristics and infection with pathogenic gastrointestinal bacteria: C.jejuni, L. Monocytogenes and Salmonella spp. 58 samples of dog feaces were examined in total: 29 samples were take from dogs fed the RAW/BARF diet and 29 samples from dogs fed with dry commercial dog food. The stool consistency was evaluated visually and palpably and the stool pH was determined by using universal indicator strips. Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes, and Salmonella spp. were grown in chromogenic agar. The study has shown that 62% of dogs that were fed the RAW/BARF diet and 34% that were fed with dry commercial dog food were infected with C.jejuni, L.monocytogenes, and Salmonella spp. bacteria (p>0.05). A higher infection rate was found in the 6 to 9 year old dog age group in both ways of feeding (p>0.05). 61% of those infected with pathogenic gastrointestinal bacteria were fed the RAW/BARF diet with the meat sourced from local farms. In the group of dogs that were fed chicken, the infection rate was 39%. The results have shown that the majority of dogs from both non-infected and infected with pathogenic gastrointestinal bacteria groups had the ideal (type 3 or type 4) stool consistency. 64% of dogs that were fed using the RAW/BARF principle had stool pH of 7,0 – 7,5 and 91% of dogs that were fed with dry commercial dog food had the stool pH from 6.0 to 6.5 (p>0.05).