Baltymų, išskirtų iš paprastojo saldymedžio (Glycyrrhiza glabra L.) ir kanadinės jakšūnės (Desmodium canadense (L.) DC.) šaknų, kiekinės sudėties nustatymas vegetacijos metu Lietuvoje.
of the liquorice (Glycyrrhiza glabra L.) and Canadian tick-trefoil (Desmodium canadense (L.) DC.)
in Lithuania during the vegetation
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Glycyrrhiza glabra L. ir Desmodium canadense (L.) DC. yra daugiamečiai žoliniai augalai, priklausantys pupinių (Fabaceae) šeimai. Abiejų augalų vaistinės žaliavos preparatai plačiai vartojami tiek ajuverdinėje medicinoje, tiek ir šiuolaikinėje medicinoje. Šių augalų ekstraktai pasižymi priešbakteriniu, priešvirusiniu, antioksidantiniu poveikiais. Remiantis mokslinės literatūros duomenimis, pupinių šeimos augalai kaupia baltymines medžiagas, tačiau jų kiekis skirtingais vegetacijos periodais dažniausiai nėra žinomas. Mūsų eksperimento tikslas - baltymų, išskirtų iš paprastųjų saldymedžių ir kanadinių jakšūnių šviežios šaknų žaliavos, surinktos skirtingais vegetacijos periodais – atžėlimo, intensyvus augimo, butonizacijos, žydėjimo ir sėklų brandos, kiekio palyginimas. Eksperimento medžiagos ir metodai: tyrimo objektas - Glycyrrhiza glabra L. ir Desmodium canadense (L.) DC. šviežia šaknų žaliava, surinkta VDU Kauno botanikos sode. Baltymų išskyrimui iš augalinės šaknų žaliavos pasirinktas išsūdymo metodas, naudojant amonio sulfato druską ir pridedant proteazių inhibitorių - e-aminoheksano rūgštį. Bradfordo metodu, naudojant jaučio serumo albumino standartą, nustatytas bendras baltymų kiekis išskirtose baltymų frakcijose. Nustatytas baltymų, išskirtų iš Glycyrrhiza glabra L. ir Desmodium canadense (L.) DC. šviežios šaknų žaliavos, surinktos augalų septynių vegetacijos fazių metu, kiekis. Didžiausia baltymų išeiga nustatyta paprastųjų saldymedžių augalinėje žaliavoje atžėlimo ir žydėjimo pabaigos fazių metu, tuo tarpu, kanadinių jakšūnių baltymų kiekis visais vegetacijos tarpsniais buvo ženkliai mažesnis, o didžiausia baltymų išeiga nustatyta žydėjimo pradžios ir sėklų brandos tarpsniais.
Glycyrrhiza glabra L. and Desmodium canadense (L.) DC. – are the herbaceous perennial species of Fabaceae family. Both plants are commonly used herbs in ayurvedic medicine and in modern medicine. Studies have shown that extracts of plants roots possess antibacterial, antioxidant, antimalarial, anti-inflammatory properties. Based on scientific literature bean family plants accumulate proteins. It was found that preparations of both plants contain a big amount of proteins, but the quantity has not been studied during vegetation phases. The aim of the experiment was to compare protein content in liquorice and Canadian tick-trefoil roots during vegetation phases – regrow, intensive growing, bud, blooming and seed maturity. Experimental material and methods: the objective - raw root material, collected in the Botanical Garden of Vytautas Magnus University in Kaunas. Glycyrrhiza glabra L. and Desmodium canadense (L.) DC. protein fractions were obtained from liquorice and Canadian tick-trefoil roots by extraction and fractionation with ammonium sulphate and protease inhibitor - amino-capronic acid. The quantity of protein was measured by the Bradford method using bovine serum albumin BSA protein standards. Proteins of Glycyrrhiza glabra L. and Desmodium canadense (L.) DC. fresh root material was obtained in seven different vegetation phases. The biggest yield of protein was defined in liquorice root extract, while Canadian tick-trefoil root extract had a significant lower quantity of protein in all vegetation phases. Protein quantity in fractions extracted from liquorice roots material had a tendency to decline till massive blooming phase, from that point the output started to grow. At the end of the vegetation, protein amount has become approximately stable. Protein fractions, extracted from Canadian tick-trefoil roots, had the inclination to fluctuate. The biggest amount of protein was in seed maturity phase.