Tauragės miesto jaunų žmonių vartojamo greito maisto analizė ir ryšys su kai kuriais sveikatos rodikliais
Meirytė, Amanda |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Moksliniai tyrimai įrodo, kad jaunų žmonių mityba nėra sveika, o nesveikos mitybos pagrindas yra greitas maistas. Greitas maistas gali sukelti trumpalaikius bei ilgalaikius sveikatos sutrikimus. Lietuvos ir kitų Europos šalių gyventojų sergamumo bei mirtingumo rodikliai rodo, kad nemažai gyventojų nesirenka sveiko gyvenimo būdo, nesirūpina savo sveikata. Nors Lietuvoje ir atliekama nemažai tyrimų, vertinančių jaunų žmonių mitybos įpročius, fizinį aktyvumą, problema išlieka aktuali, nes situacija kai kuriose gyvensenos srityse keičiasi iš lėto, o kitose – išlieka nepakitusi. Šio darbo tikslas išanalizuoti ir įvertinti Tauragės mieste gyvenančių jaunų žmonių vartojamo greito maisto analizę ir ryšį su kai kuriais sveikatos rodikliais. Tyrimas buvo atliktas Tauragės mokymo įstaigose, apklausti 253 moksleiviai. Siekiant nustatyti greito maisto produktų sudėtyje esančių organizmui nenaudingų medžiagų įvairovę, Lietuvos prekybos centruose (,,Maxima“, ,,Rimi“, ,,IKI“, ,,Šilas“) buvo surinktos ir išanalizuotos 122 maisto produktu etiketės. Atlikus Tauragės miesto jaunų žmonių apklausą apie vartojamą greitą maistą ir jų sveikatos rodiklius, nustatyta, kad jaunų žmonių mityba nėra paremta sveikos mitybos principais. Trečdalis respondentų turi per didelį KMI, maistą renkasi pagal juslines ir skonines savybes, sutinka (44 proc.), kad jų mityba yra nesubalansuota, tačiau greitą maistą renkasi vakarienei, savo savijautą vertina (30 proc.) vidutiniškai, įvardija kraujotakos ir virškinimo sutrikimus bei nutukimą, kuris statistiškai reikšmingas su KMI (p<0,05), trečdalis nežino greito maisto sudedamųjų dalių. Galima daryti prielaidą, kad vyrai daugiau linkę vartoti nesveiką maistą. 39 proc. respondentų, ypač vaikinų (p<0,003, r=0,25) teigia, kad turi per didelį KMI. Pusė apklaustų jaunosios kartos atstovų tvirtino, kad greitą maistą renkasi vakarienei, ypač tai populiaru vaikinų tarpe (p<0,002, r=0,25). Įvertinus dažniausiai vartojamo greito maisto etiketes, nustatyta, kad visose analizuoto maisto grupėse yra organizmui nenaudingų medžiagų: riebalų, druskų, cukrų, skonio stipriklių, saldiklių. Daugiausia riebalų naudojama šaldytose picose, cukraus ir saldiklių – gėrimuose, druskos – riešutuose ir bulvių traškučiuose, skonio stipriklių – visuose greito maisto produktuose.
Research shows that the diet of young people is not healthy and the basis of unhealthy nutrition is fast food. Fast food can cause short-term and long-term health problems. Indices of morbidity and mortality in the population of Lithuania and other European countries show that many people do not choose healthy lifestyle, do not care about their health. Although there are a lot of researches in Lithuania that evaluate the nutritional habits and physical activity of young people, the problem remains relevant, as in some areas the situation of lifestyle changes slowly and in others - remains unchanged. The aim of this work is to analyze and evaluate the analysis of fast food used by young people living in Taurage and their relation to some health indicators. The survey has been conducted in Taurage educational institutions and 253 students have been interviewed. 122 food labels have been collected and analyzed in Lithuanian supermarkets (“Maxima”, “Rimi”, “IKI”, “Šilas”) in order to determine the variety of substances that are not useful for the fast food products. The Taurage City Young People Survey on Fast Food and their Health Indicators has shown that young people's diet is not based on healthy eating principles. One third of the respondents have too high BMI, they choose food according to their organoleptic and taste qualities. In fact, these respondents agree (44%) that their diet is unbalanced, but they claim that fast food is usually chosen for dinner; actually, the well - being of the respondents (30%) has been evaluated on average, naming the obesity, blood circulation and digestive disorders, which is statistically significant for BMI (p <0.05). It has been disclosed that one - third of the respondents does not know the ingredients of fast food. It can be assumed that men are more likely to consume unhealthy food. 39 percent of respondents, especially guys (p <0.003, r = 0.25) say they have too high BMI. In addition, it has been researched that half of the young generation accepted the fast food as a good choice for their dinner, especially among the guys (p <0.002, r = 0.25). After evaluating the most commonly used fast food labels, it was found that in all analyzed food groups there were substances that were not useful for the body: fat, salts, sugars, flavor enhancers, sweeteners. Most of the drink is used in frozen pizzas, sugars and sweeteners - drinks, salt nuts and potato chips, flavor enhancers - in all fast food products.