Pašaro priedo „Kaolino“ įtaka karvių produktyvumui ir pieno kokybei
Račkauskaitė, Rosita |
Jukna, Vigilijus |
Japertienė, Renata | Recenzentas / Reviewer |
Čiučelienė, Zita | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Miceikienė, Ilona Teodora | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Kauzonienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Černauskienė, Janina | Komisijos narys / Committee Member |
Januškevičius, Algirdas | Komisijos narys / Committee Member |
Jukna, Vigilijus | Komisijos narys / Committee Member |
Gružauskas, Romas | Komisijos narys / Committee Member |
Juozaitienė, Vida | Komisijos narys / Committee Member |
Daugelio mokslininkų teigimu, kad ir kokie kokybiški pašarai būtų, be papildų jie nebus visaverčiai. Siekiant, kad vartotojus pasiektų tik saugus maistas, ES teisės aktai griežtai reglamentuoja pašarų bei pašarų priedų kokybei keliamus reikalavimus. Pašarų priedai – medžiagos ar preparatai, gerinantys pašarų virškinimą, skatinantys gyvūnų produktyvumą ir tenkinantys jų mitybos poreikius įvairiais auginimo laikotarpiais bei mažinantys žalingą gyvūnų medžiagų apykaitos produktų ( fekalijų ir šlapimo) poveikį aplinkai (Žin., 2000, Nr. 34-952). Pašarų priedams yra reikalingas ES leidimas - autorizacija, remiantis moksliniais tyrimais, įrodančiais, kad pašarų priedas nėra kenksmingas žmonių ir gyvūnų sveikatai bei aplinkai. Pašarų papildai yra skiriami galutiniam naudotojui ir yra sušeriami tiesiogiai gyvūnams, sumaišius juos su kitais pašarais. Tiek premiksams, tiek pašarų papildams nereikalingas ES leidimas, tačiau šių produktų sudėtyje negali būti ES leidimo neturinčių pašarų priedų. Didėjant reikalavimams pienininkystės srityje šalies ir užsienio šalių rinkose, Lietuvos respublikos melžiamų karvių augintojai siekia aktyviau plėtoti ir vystyti pieno ūkį ir nuolat ieško naujų metodų, tobulindami šėrimo technologijas, kad nepakenkti karvių sveikatai ir padidinti ne tik pieno išmilžius iš karvės, bet ir pagerinti pieno kokybę. Darbo tikslas -Ištirti pašaro papildo kaolino, panaudojamo pieninių karvių racionuose, įtaką karvių produktyvumo ir pieno kokybės rodikliams. Darbo uždaviniai: 1. Išanalizuoti literatūrą, nagrinėjančią pašarų įtaką karvių produktyvumui ir pieno kokybei; 2. Ištirti ir įvertinti pašarų papildo „kaolino“ įtaką karvių produktyvumo ir pieno kokybės rodikliams; Atlikus bandymą, susumavus ir įvertinus rezultatus buvo nustatytas teigiamas pašaro priedo Kaolino poveikis karvių produktyvumo ir pieno kokybės rodikliams. Todėl tikslinga atlikti bandymo pakartojimą. Kadangi Kaolinas didina karvių produktyvumą ir pieno kiekio rodiklius, atlikus pakartotiną tyrimą, jeigu šie rodikliai, taip pat didės, tada galėsime teigti jog šis papildas yra geras didinti karvių produktyvumą ir pieno kiekio rodikliams. Bandymais nustatyta, kad pašaro priedo Kaolino karvių produktyvumas iš karvės per diena padidėjo 4,57 kg, o tai atitinkamai 59,9 proc lyginant su kontroline grupe. (p<0,001). Pašarų priedo poveikyje padidėjo pieno baltymingumas 0,21 proc, o pieno baltymų kiekis piene 4,41 kg, atitinkamai 60,4 proc daugiau lyginant su kontroline grupe (p<0,001), o taip pat padidėjo 0,22 proc, pieno riebalų kiekis piene padidėjo 4,68 kg, o tai 59,7 proc didesnis negu kontrolinės grupės karvių pieno riebumas (p<0,001). Per visą bandymo laikotarpį pieno kokybė, į pašarų racioną įterpus priedas Kaoliną, tarp lyginamųjų grupių kito nežymiai. Somatinių ląstelių skaičius bandomosios grupės piene sumažėjo 12,32 tūkst./ml lyginant su kontroline grupe (p<0,001). Pašarinis priedas Kaolinas, teigiamai įtakojo karvių produktyvumą tai yra per visą laikotarpį buvo primelžta pieno 559,16 kg daugiau nei iš kontrolinės grupės, tai sudarė 59,32 proc (p<0,001), o riebalų kiekis padidėjo 23,84 kg daugiau nei kontrolinėje grupėje, tai sudarė 59,76 proc (p<0,001), taip pat ir baltymų kiekis padaugėjo 14,12 kg lyginant su kontroline grupe 56,22 proc (p<0,001).
The goal of the work is to research feed supplement kaolin, that is used in dairy cattle rations and it‘s influence on cow productivity and milk quality. The goals of the assignment: 1. To analyze the literature related to cows productivity and milk quality. 2. To evaluate feed supplement kaolin‘s impact on cow productivity and milk quality; During the course of research the analysis of cow milk (percentage of fat and protein) and quality (SCC thousand/ml) was conducted. During the research two groups of milking cows were assembled. The 1st group- control group and 2nd - research group. Research group cows were fed with feed supplement kaolin. They received 0,5 kg of kaolin per 100 kg of total feed ration per day. They were fed twice a day. Cows with kaolin supplement were chosen of the same lactating period, were put on the same forage and under same conditions. The control group was fed feed supplements without adding kaolin. During the trial period cow milk was weighed by electronic scales in the morning and in the evening. To make a precise control of milk productivity and SSC the samples of milk from control and research group of cows were taken and then once a month delivered to VĮ“Pieno tyrimai“. After the research, after summing all up and comparing the results the possitive effect of kaolin on milk productivity and quality was observed. Therefore it is seems to us that it would be useful to conduct the additional attempt to research it. It is worth to notice, that feed supplement kaolin increased milk yield of research cow group by 4,57 kg, which is subsequently by 59,9 percent more than milk yield of control cow group(p<0,001). It was also found out, that during the course of the research the milk protein of cows with kaolin supplement increased by 0,21 percent, in other words protein content reached 4,41 kg. That is increase of 60,4 percent comparing with control group(p<0,001). Data analysis also shows, that feed supplement kaolin increased research cow group milk fat by 0,22 percent. Milk fat content reached 4,68 kg of total weight which made an increse of 59,7 percent comparing to control cow group(p<0,001). During the trial period the other milk quality data in milk that was produced with kaolin supplement didn‘t differ that much. For an example, SSC (thous/ml) decreased by 12,32 thous/ml comparing to control cow group (p<0,001.