Bulvinių saulėgrąžų (Helianthus tuberosus L.) miltelių kapsulių gamyba ir analizė
Grušaitė, Gerda |
Recenzentas / Reviewer | |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas: sukurti bulvinių saulėgrąžų (Helianthus tuberosus L.) miltelių kapsulių gamybos technologiją ir įvertinti kapsulių kokybę. Uždaviniai: įvertinti bulvinių saulėgrąžų miltelių technologines savybes ir pasirinkti tinkamiausią kapsuliavimo technologiją. Nustatyti inulino kiekį bulvinių saulėgrąžų milteliuose spektrofotometrinės analizės metodu. Nustatyti pagamintų kapsulių mikrobiologinį užterštumą ir jų tinkamumo laiką. Darbo objektas: bulvinių saulėgrąžų šakniagumbių milteliai ir kapsulės su bulvinių saulėgrąžų šakniagumbių miltelias. Metodai: įvertinta bulvinių saulėgrąžų miltelių: granulometrinė sudėtis, birumas, kūgio kampas, suberiamasis tankis, Carr indeksas ir Hausnerio koeficientas. Sudarytos devynios skirtingos bulvinių saulėgrąžų su pagalbinėmis medžiagomis receptūros ir parinkta ta, kuri labiausiai tinka kapsuliavimui. Bulvinių saulėgrąžų milteliams atliktas antimikrobinio aktyvumo nustatymas difuzijos į stambųjų mitybinį agarą metodu. Spektrofotometru nustatytas milteliuose esantis inulino kiekis. Kapsuliavimo mašinėle ,,Capsuline – 15 Nr.1“ užpildytos kapsulės. Vizualiai įvertinti kapsulių išvaizdos parametrai, atliktas masės vienodumo, suirimo testai. Nustatytas kapsulių mikrobiologinis užterštumas. Kapsulių kokybė vertinta ir po 3 mėn, išsaugojus nustatytą kiekį kapsulių kambario temperatūroje, šaldytuve, klimatinėje kameroje. Rezultatai: bulvinių saulėgrąžų milteliai buvo lipnūs ir dulkantys. Sudarytos devynios bulvinių saulėgrąžų miltelių su pagalbinėmis medžiagomis receptūros. Kapsuliavimui pasirinkta receptūra A2. Nustatyta, kad bulvinių saulėgrąžų milteliai turi antimikrobinį poveikį prieš Bacillus subtilis bakterijų rūšį. Išdžiovintoje bulvinių saulėgrąžų šakniagumbių žaliavoje nustatytas inulino kiekis yra 54,32±1,18%. Pagamintos kapsulės atitiko keliamus išvaizdos, masės vienodumo, suirimo laiko testų reikalavimus. Pagamintos kapsulės, kurios neturi mikrobinės taršos. Kapsulės, saugotos tris mėnesius kambario temperatūroje ir šaldytuve, tenkina Europos farmakopėjoje nustatytus masės vienodumo ir suirimo laiko reikalavimus ir yra tinkamos vartoti. Išvados: atlikus bulvinių saulėgrąžų miltelių su pagalbinėmis medžiagomis technologinį vertinimą ir kapsulių kokybės analizę, nustatyta, kad jos tinkamos tolimesniems tyrimams.
Project aim: to create Jarusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) powder capsules production technology and evaluate the quality of the capsules. Tasks of the study: to evaluate Jarusalem artichoke powder technological properties and choose the most appropriate technology for encapsulation. To determine amount of inulin in the Jarusalem artichoke powder using spectrophotomeric analysis method. To determine microbiological contamination and the shelf life of produced capsules. Research object: Jarusalem artichoke tuber powder and capsules with Jarusalem artichoke tuber powder. Methods: evaluated Jarusalem artichoke powder properties: sieve test, flow, angle of repose, tap density, compressibility index, Hausner ratio. Nine different recipes with Jarusalem artichoke and excipients was made and the recipe with the best technological properties for encapsulation was identified. Using agar diffusion method Jarusalem artichoke powder antimicrobial activity was indentified. Inulin content in powder determinated using spectrophotometric analysis method. Capsules were filled using ,,Capsuline – 15 Nr.1“ capsule-filling machine. All capsules was visually assesed for compliance the appearance parameters. Uniformity of mass, dissolution test were made. The microbiological contamination of the capsules was determinated. The quality of the capsules was evaluated after 3 months keeping in: room temperature, refrigerator and climate chamber. Results: Jarusalem artichoke powder was sticky and dusty. Nine different recipes with Jarusalem artichoke powder and excipients were made. Recipe A2 was choosen for encapsulation. Jarusalem artichoke powder was determined has antimicrobial activity against Bacillus subtilis bacteria strain. The inulin content in Jarusalem artichoke tubers dry weight was determinated 54,32±1,18%. Produced capsules were compliance with requirements for appearance, mass uniformity, dissolution tests. Capsules produced without microbial contamination. Capsules held in room temperature and refrigeration for three months compliance with mass uniformity and dissolution tests written in European Pharmacopoeia and are suitable to use. Conslusion: technological properties of Jarusalem artichoke powder with excipients and capsule‘s quality was evaluated. It was determinated that capsules are suitable for further studies.