Options
Šiaulių regiono moksleivių mitybos įpročiai, jų pokyčiai 2002 - 2014 metais ir ryšiai su gyvensenos veiksniais
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas – įvertinti Šiaulių regiono moksleivių mitybos įpročius, jų pokyčius 2002 – 2014 m. ir ryšius su gyvensenos veiksniais. Uždaviniai: Įvertinti Šiaulių regiono 11 m., 13 m. ir 15 m. moksleivių mitybos įpročius ir jų pokyčius per 12 metų; palyginti Šiaulių ir kitų Lietuvos regionų moksleivių mitybos įpročius 2014 m.; įvertinti moksleivių gyvensenos įpročių ir mitybos sąsajas. Tyrimo metodika: Momentiniam tyrimui buvo atsitiktinai atrinkta 18 Šiaulių regiono mokyklų. Taikant tarptautinį Moksleivių gyvensenos tyrimo (HBSC) klausimyną, buvo apklausti 11 m., 13 m. ir 15 m. amžiaus moksleiviai (n=765; 376 berniukai ir 389 mergaitės). Buvo vertinami mitybos įpročiai, maisto produktų vartojimo dažnis, kiti gyvensenos veiksniai, nustatytos moksleivių fizinio išsivystymo grupės pagal nurodytą ūgį ir svorį. Tarptautiniai IOTF kriterijai buvo taikyti fiziniam išsivystymui vertinti. Pokyčiams įvertinti buvo lyginami 2002 m. ir 2014 m. HBSC tyrimų Šiaulių regione duomenys. Be to, Šiaulių regiono moksleivių duomenys buvo lyginami su kitų Lietuvos regionų moksleivių tyrimo duomenimis. Vertinant mitybos įpročių ryšius su gyvensenos veiksniais, buvo atlikta faktorinė ir logistinė regresinė analizė. Išvados: Šiaulių regiono moksleivių mityba nepakankamai sveika ir visavertė, nes nepakankamai dažnai vartojami sveikatai palankūs ir per dažnai sveikatai nepalankūs produktai. Nemaža dalis moksleivių turi antsvorio ar yra nutukę. Šiaulių regiono moksleivių mitybos įpročiai panašūs į kitų Lietuvos regionų. Per praėjusius 12 metų moksleivių mitybos įpročiai kito tiek sveikatai palankia, tiek ir nepalankia linkme. Moksleivių mitybos įpročiai buvo susiję su kitais gyvensenos veiksniais.
Aim of the study – to evaluate nutrition habits, their changes between 2002 and 2014 and associations with lifestyle factors among Šiauliai region schoolchildren. Objectives: To evaluate nutrition habits of Šiauliai region schoolchildren of age 11, 13 and 15 years and their changes over the last 12 years; to compare nutrition habits of schoolchildren in Šiauliai region and other regions of Lithuania; to evaluate associations between nutrition habits and lifestyle factors of schoolchildren. Methods: 18 Šiauliai region schools were randomly selected for the cross-sectional survey. Schoolchildren of age 11, 13 and 15 years (n=765; 376 boys and 389 girls) filled in an international HBSC questionnaire. Food frequency questionnaire was used for dietary assessment. BMI was calculated using self-reported height and weight. Overweight and obesity were assessed using IOTF criteria. Dietary data of 2002 survey and 2014 survey in Šiauliai region was compared for evaluation of dietary changes. Furthermore, nutrition habits of Šiauliai region schoolchildren were compared with nutrition habits of schoolchildren in other Lithuanian regions. Factorial and logistic regression analysis was performed to evaluate the association of nutrition habits with lifestyle factors. Conclusions: Nutrition habits of Šiauliai region schoolchildren are not sufficiently healthy because healthy food products are used not frequently enough, while unhealthy foods are consumed too frequently. The prevalence of overweight and obesity among schoolchildren of Šiauliai region is high. Nutrition habits of schoolchildren in Šiauliai region and other Lithuanian regions are similar. During the last 12 years, nutrition habits of schoolchildren changed both in health favorable and health unfavorable directions. Nutrition habits of schoolchildren were associated with other lifestyle factors.