Bičių vaško įtaka oleogelių ir polimerinių mikrokapsulių kokybės parametrams
Brianskytė, Greta |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
G. Brianskytės magistro baigiamasis darbas „Bičių vaško įtaka oleogelių ir polimerinių mikrokapsulių kokybės parametrams“. Mokslinis vadovas doc. dr. G. Kasparavičienė; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos Fakulteto, Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedra. Kaunas, 2020. Tyrimo tikslas: Nustatyti bičių vaško įtaką oleogelių ir polimerinių mikrokapsulių kokybės parametrams. Darbo uždaviniai: Parinkti tinkamą sudėtį ir technologiją oleogelio su vašku gamybai; įvertinti oleogelių kokybės parametrus; nustatyti oleogelio gamybos temperatūros įtaką mechaninėms savybėms; nustatyti oleogelio vaško koncentracijos įtaką oleogelio mechaninėms savybėms, atliekant tekstūros analizę; įvertinti oleogelyje esančio vaško kiekio įtaką mikrokapsulių dydžiui ir tvirtumui. Darbo objektas: Geliai su vašku pagaminti, maišant alyvuogių aliejų su bičių vašku (bičių vaško koncentracijos geliuose: 2 %, 3 %, 4 %, 5 %, 6 %, 10 %, 12 %, 15 %); mikrokapsulės. Tyrimo metodai: Fizikiniai parametrai vertinti centrifuguojant, atliekant reologiją, matuojant pH reikšmę. Tekstūros analizės metu nustatytos mechaninės savybės. Vertinamos juslinės savybės, mikroskopinis vaizdas. Matuotas mikrokapsulių dydis ir kompresijos jėga. Rezultatai: Tiriant skirtingų maišymo temperatūrų įtaką pagamintų oleogelių kokybei, rezultatai rodo, kad tarp skirtingų maišymo temperatūrų rezultatų statistiškai reikšmingo skirtumo nėra (p > 0,05). Nustatyta, kad mechaninės savybės priklauso nuo vaško kiekio gelyje (r > 0,8). Didėjant vaško koncentracijai, didėja oleogelių tvirtumas, konsistencija, lipnumas, klampa, mikroskopu matomas tankėjantis vaško kristalų kiekis. Vertinant kinetinį stabilumą matoma, kad didėjant vaško kiekiui gelyje, didėja stabilumas ir mažėja fazių atsiskyrimo tikimybė. pH rezultatai (4,1±0,21 iki 5,5±0,28) rodo, kad pagaminti preparatai yra tinkami vartoti ant odos. Nustatyta stipri koreliacija (r ≥ 0,93) tarp konsistencijos koeficiento bei tekėjimo indekso ir vaško kiekio geliuose. Vertinant mikrokapsulių fizikines savybes nustatyta, kad vaško kiekis neturėjo įtakos mikrokapsulių dydžiui, bet nulėmė mažėjantį mikrokapsulių tvirtumą (nustatyta stipri koreliacija(r = 0,89)). Išvados: 1) Alyvuogių aliejų efektyviausiai gelifikuoja 10, 12, 15 % bičių vaškas. 2) Didėjant vaško kiekiui geliuose, sistemos stabilumą išlaiko ilgiau. Nustatytos pH reikšmės varijavo nuo 4,1±0,21 iki 5,5±0,28. 3) Mechaninės savybės nepriklauso nuo maišymo temperatūros. Mikroskopu vertinamas mėginių vaizdas tai patvirtino. 4) Gelių mechaninės savybės priklauso nuo vaško koncentracijos juose. 5) Vaško kiekis gelyje neturi įtakos mikrokapsulių dydžiui, bet lemia kapsulių tvirtumą.
G. Brianskytė's master thesis „Bees wax influence on the quality parameters of oleogels and polymeric microcapsules“. Thesis advisor assoc. dr. G. Kasparavičienė; The Faculty of Pharmacy at Lithuanian University of Health Sciences, Department of Drug Technology and Social Pharmacy. Kaunas, 2020. Aim of the research: to evaluate the influence of bees wax on the quality parameters of oleogels and poymeric microcapsules. Research tasks: Select correct composition and technology for manufacturing of oleogel with wax; assess oleogel quality parameters; determine the impact that oleogel's manufacturing temperature on mechanical properties; determine the impact that oleogel's wax concentration on mechanical properties performing texture analysis; assess the impact wax in oleogel on microcapsule’s size and firmness. Objects of the research: gels with wax made by mixing olive oil with bee wax (concentration of bee wax in gels: 2 %, 3 %, 4 %, 5 %, 6 %, 10 %, 12 %, 15 %); microcapsules. Methods of the research: evaluation of physical parameters using centrifugation test, performing rheology, measuring pH value. Mechanical properties measured by texture analysis. Evaluate sensory properties, microscopic view. Measure size of microcapsules and force of compression. Results: Analyzing the impact of different mixing temperatures on oleogel quality, results display that there is no statistically significant difference between tested mixing temperatures. Measurements show that mechanical properties depend on amount of wax in the gel. Increasing concentration of wax leads to increase of firmness, consistency, cohesiveness, and viscosity in oleogel. Also, looking through the microscope the increase of density in wax crystals is apparent. When evaluating kinetic stability, it is noticed that increase in amount of wax in the gel increases stability and lowers probability of phase separation. pH value of produced oleogels was safe for skin application. Measurements show strong correlation between consistency coefficients with flow index to quantity of wax in gel. Evaluation of physical properties of microcapsules shows that wax amount has no effect on the size of microcapsule but decreases firmness of microcapsules. Conclusions: 1) The most effective wax gelification of olive oil was 10, 12 and 15 %. 2) Increasing quantity of wax in gels improves stability of the system for extended period. pH values varied from 4.1±0.21 to 5.5±0.28. 3) Mixing temperature has no effect on mechanical properties. Evaluation of samples through the microscope confirms it. 4) Mechanical properties of gels depend on quantity of wax concentration. 5) Quantity of wax in gels has no impact on size of the microcapsules but determines firmness of those capsules.