Nėščiųjų mitybos įpročių sąsajos su stresu bei jas veikiančiais sociodemografiniais veiksniais
Eigelytė, Renata |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žalnieraitienė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: – išanalizuoti nėščiųjų mitybos įpročių ryšį su stresu bei jas veikiančiais sociodemografiniais veiksniais. Uždaviniai: 1. Įvertinti nėščiųjų mitybos įpročius. 2. Nustatyti nėščiųjų patiriamo streso lygį. 3. Nustatyti ryšį tarp nėščiųjų mitybos įpročių ir patiriamo streso lygio. 4. Nustatyti ryšį tarp nėščiųjų mitybos įpročių ir jas veikiančių sociodemografinių veiksnių. Tyrimo metodika: tyrimo objektas – nėščiųjų mitybos įpročiai. LSMUL KK Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijų skyrius; rezultatų analizė atlikta ,,IBM SPSS Statistics 26“ bei MS Excel 2016 kompiuterinę programa. Tyrimo rezultatai: dauguma apklaustųjų nėštumo metu patiria vidutinio lygio stresą, sunkiai užmiega ir išmiega visą naktį. Beveik kas dešimta tyrime dalyvavusi nėščioji, norėdama atsipalaiduoti, rūko ar vartoja alkoholinius gėrimus. Didžioji dalis dalyvavusiųjų tyrime yra visavalgės, gamindamos kartais papildomai sūdo maistą ir nėštumo metu vartoja folio rūgšties maisto papildus. Daugiau nei trečdalis respondenčių kasdien vartoja saldumynus (sausainiai, saldainiai, pyragaičiai ir kt.), kruopas ir vaisius renkasi 2 – 3 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė respondenčių į arbatos ar kavos puodelį deda 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Kuo aukštesnio lygio stresą patiria nėščiosios, tuo rečiau jos vartoja vaisių, daržovių ir tuo dažniau saldumynų bei ryžių. Vidutinio ir aukšto lygio stresą patiriančios moterys statistiškai reikšmingai dažniau maitinasi nereguliariai, dažniau užkandžiauja. Aukšto lygio stresą patiriančiosios statistiškai reikšmingai dažniau renkasi kavinėse ir restoranuose gamintą maistą bei papildomai sūdo jau pagamintus patiekalus. Kuo aukštesnį išsilavinimą įgijusios nėščiosios, tuo rečiau jos vartoja daržovių (išskyrus bulves) ir kruopų (išskyrus ryžius). Aukštąjį išsilavinimą įgijusios tyrimo dalyvės statistiškai reikšmingai dažniau nėštumo metu vartoja kavos, gamindamos maistą stengiasi dėti mažiau druskos, palyginus su žemesnį išsilavinimą įgijusiomis. Išvados: dauguma moterų besilaukdamos yra visavalgės, vartoja folio rūgšties maisto papildus, o vaisių, daržovių (išskyrus bulves), kruopų (išskyrus ryžius) vartoja ne kasdien. Skirtingą streso lygį patiriančių nėščių moterų mitybos įpročiai skiriasi. Kuo aukštesnio lygio stresą nėščiosios patiria, tuo rečiau jos vartoja vaisių ir daržovių, dažniau – saldumynų. Aukštąjį išsilavinimą įgijusios nėščiosios statitiškai reikšmingai dažniau renkasi kavinėse bei restoranuose pagamintą maistą, vartoja kavos.
Work objective: to analyze the connection between the eating habits of pregnant women and the sociodemographic factors affecting them, stress. Tasks: 1. To assess the eating habits of pregnant women. 2. To determine the level of stress of pregnant women. 3. To determine the relationship between the eating habits of pregnant women and the level of stress they experiece. 4. To determine the relationship between the eating habits of pregnant women and the sociodemographic factors affecting them. Research methodology: the object of the research is the eating habits of pregnant women. LSMUL KK Obstetrics and Gynecology Clinic Women's Consultation Department; analysis of the results was carried out using "IBM SPSS Statistics 26" and MS Excel 2016 computer program. Research results: most of the interviewed women experience moderate stress during pregnancy and have difficulty falling asleep and sleep through the night. Almost every tenth pregnant woman who took part in the study smokes or drinks alcoholic beverages to relax. The majority of respondents are omnivores, sometimes preparing food with extra salt and taking folic acid supplements during pregnancy. More than a third of the respondents consume sweets (biscuits, candies, cakes, etc.) every day and they choose cereals and fruit 2 – 3 times a week. More than half of respondents add 1 teaspoon of sugar to a cup of tea or coffee. The higher the level of stress experienced by pregnant women, the less often they consume fruits and vegetables, and the more frequently they eat sweets and rice. Women experiencing moderate and high levels of stress have a statistically significantly higher frequency of irregular eating and snacking. Women experiencing a high level of stress are statistically significantly more likely to choose food prepared in cafes and restaurants and add salt to already prepared dishes. The more educated pregnant women are, the less often they consume vegetables (except potatoes) and cereals (except rice). Study participants with a higher education use coffee more frequently during pregnancy and try to add less salt when cooking, compared to those with a lower education. Conclusion: during pregnancy, most women are omnivores, use folic acid food supplements, and do not consume fruits, vegetables (except potatoes), grains (except rice) every day. Pregnant women with different levels of stress have different eating habits. The higher the level of stress experienced by pregnant women, the less often they consume fruits and vegetables and more often sweets. Pregnant women with higher education prefer food made in cafes and restaurants and drink coffee more often.