Kauno miesto gyventojų, besimaitinančių vegetariškai ar veganiškai, mitybos ypaumai ir jų motyvacija
Imenickaitė, Gintarė |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Veterinarinė maisto sauga
KAUNO MIESTO GYVENTOJŲ, BESIMAITINANČIŲ VEGETARIŠKAI AR VEGANIŠKAI, MITYBOS YPATUMAI IR JŲ MOTYVACIJA
Gintarė Imenickaitė
Mokslinė vadovė prof. dr. Dalia Sekmokienė
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), Veterinarijos fakultetas, maisto saugos ir kokybės katedra. Kaunas, 2019, 56 p.
Darbo tikslas. Išsiaiškinti Kauno miesto gyventojų, besimaitinančių vegetariškai ar veganiškai, mitybos ypatumus ir jų motyvacijas.
Tyrimo metodika. Momentinis tyrimas atliktas 2018 metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Anketa buvo sukurta Microsoft Office Word dokumentu ir siunčiama elektroniniu būdu bei dalinama prekybos centruose Kaune gyvenantiems ir mėsos nevalgantiems respondentams. Iš viso buvo užpildyta 110 anketų. Ryšių ir skirtumų nustatymui naudotas Chi-kvadrato (ᵪ 2) kriterijus.
Rezultatai. Tyrime dalyvavo daugiau vegetarų nei veganų. Vegetarų buvo – 68 proc., o veganų – 32 proc. Didžiąją dalį respondentų sudarė moterys (72 proc.). Šis tyrimas parodė, kad pagrindinė mėsos atsisakymo priežastis buvo – sveikatos gerinimas (vyrai – 67,2 proc., moterys – 50,3 proc.). Dalis respondentų prisipažino, kad buvo grįžę prie tradicinės mitybos, kurių dauguma buvo vegetarų – 28,2 proc, veganų buvo grįžę – 3,2 proc. Gautų rezultatų duomenimis galime daryti išvadą, kad vegetarai buvo labiau linkę sugrįžti prie tradicinės mitybos - 28,2 proc. tą ir padarė, kurių didžioji dalis teigė, jog buvo sugrįžę dėl sveikatos problemų. Veganų mityba yra griežtesnė, tačiau jų prie tradicinės mitybos buvo grįžę ženkliai mažiau (3,2 proc.). Tiek vegetarai (86,5 proc.), tiek veganai (76,6 proc.) savo šeimoje ar draugų tarpe turi žmonių, kurie yra atsisakę mėsos.
Išvados. Gerai subalansuota vegetarinė mityba bei valgymo įpročiai gali turėti teigiamą poveikį sveikatai.
Veterinary food safety PECULIARITIES OF THE NUTRITION AND MOTIVATION OF KAUNAS CITY RESIDENTS WHO FOLLOW VEGETARIAN AND VEGAN DIET Gintarė Imenickaitė Academic supervisor prof. dr. Dalia Sekmokienė Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Faculty, Department of Food Safety and Quality. Kaunas, 2019, 56 p. Aim of the study. To find out the peculiarities of the nutrition and motivation of Kaunas city residents who practise vegetarianism and veganism. Methods. The instant survey was conducted in November and December 2018. The questionnaire was created with Microsoft Office Word document then sent electronically and distributed throughout Kaunas city supermarkets to the respondents who does not eat meat. A total of 110 questionnaires were filled out. Chi-square (ᵪ 2) criteria were used to identify communications and differences. Results. The study included more vegetarians than vegans. Vegetarians were 68 %) and vegans 32 %). The majority of respondents were women (72%). This study showed that the main reason why respondents refused meat was the improvement of health (men - 67.2%, women - 50.3%). Some respondents admitted that they had returned to the traditional nutrition, most of them were vegetarians - 28.2 %, vegans - 3.2 %. Based on the results, we can assume that vegetarians were more likely to return to traditional nutrition - 28.2 %) and most of them said that they returned because of health problems. Vegan nutrition is more rigorous, but has been significantly reduced (3.2%) to traditional nutrition. Both - vegetarians (86.5%) and vegans (76.6%) have people in their family or friends who have also refused meat. Conclusions. A well-balanced vegetarian diet and eating habits can provide health benefits.