Kėdainių rajono mokyklų septintų, devintų, ir vienuoliktų klasių mokinių mitybos būklės ir mitybos įpročių sąsajos
Lukošiūtė, Milda |
Petrauskienė, Aušra |
Kriaučionienė, Vilma | Recenzentas / Reviewer |
Venienė, Romualda | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Padaiga, Žilvinas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Kligys, Gintautas | Komisijos narys / Committee Member |
Jakušovaitė, Iryida | Komisijos narys / Committee Member |
Ustinavičienė, Rūta | Komisijos narys / Committee Member |
Petkevičienė, Janina | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: nustatyti vyresnių klasių mokinių mitybos būklės ir mitybos įpročių sąsajas. Darbo uždaviniai: įvertinti Kėdainių rajono vyresnių klasių mokinių mitybos būklę; išanalizuoti mokinių mitybos įpročius; nustatyti vyresnių klasių mokinių mitybos būklės ir mitybos žinių bei įpročių sąsajas. Tyrimo metodika: Šis tyrimas yra visos Lietuvos tyrimo, koordinuojamo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Sveikatos tyrimų instituto Vaikų ir jaunimo sveikatos laboratorijos (vadovas prof. habl. dr. A. Zaborskis) dalis. Kėdainių rajone buvo sudaryta atsitiktinė penkių mokyklų imtis ir tyrimui pasiriktos dvi miesto bei trys kaimo mokyklos. Tėvams sutikus, buvo atlikta vienmomentinė anoniminė vyrensnių klasių mokinių apklausa (n=184). Vaikų mitybos būklė vertinta pagal tarptautinius T. Cole ir bendraautoriais kriterijus. Matematinė – statistinė analizė atlikta naudojant SSPS 15.0 for Windows programą. Proporcijų lyginimui taikytas Chi kvadrato (χ2) kriterijus, statistinė išvada laikytina patikima, kai reikšmingumo lygmuo p<0,05. Rezultatai: Tarp VII klasės mokinių vidutinis KMI buvo 19,12 (SN=3,55) kg/m2, tarp IX – 21,39 (SN=2,6) kg/m2, tarp XI – 21,42 (SN=2,52) kg/m2. Antsvoris ir nutukimas nustatytas 14,7 proc. mokinių; normalus svoris – 58,2 proc. ir 27,2 proc. respondentų buvo labai liesi ir liesi mokiniai. Statistiškai daugiau nutukusių vaikų buvo septintosiose klasėse – 6,3 proc., o devintose ir vienuoliktose klasėse nutukusių vaikų visai nebuvo (p=0,038). Pagal lytį statistiškai reikšmingų skirtumų nerasta. Nustatyta, kad statistiškai reikšmingai dažniau šeimose, kurių vaikai yra nutukę arba turi antsvorio nesistengiama sveikai maitintis. Antsvorio turintys mokiniai statistiškai dažniau valgė manų košę, sardeles, pieniškas dešreles kartą ar kelis kartus per savaitę. Daugiau vartojo „greito maisto“ produktų nei normalaus svorio vaikai. Tarp septintų klasių mokinių, beveik du kartus mažiau antsvorio turintys vaikai valgė pusryčius.
Išvados: Nutukimas nustatytas tik septintose klasėse, o devintose ir vienuoliktuose klasėse nutukusių mokinių nebuvo visai. Antsvoris išlieka tarp visų klasių. Antsvorio turintys vaikai daugiau valgo nerekomenduojamų maisto produktų, jų šeimose dažniau nesistengiama sveikai matintis.
The aim of the study: to identify older school children nutritional status and dietary habits links. Objectives: to evaluate nutritional status of older schoolchildren in Kėdainiai region; to analyze schoolchildren eating habits; to identify older schoolchildren nutritional status, knowledge and habits links. Methods: This is a research part of the Lithuania, coordinated by the Lithuanian University of Health Sciences, Medical Academy of Health Research Institute of Child and Youth Health Laboratory (headed by prof. Habl. Dr. A. Zaborskis). In Kėdainiai region was drawn randomly five schools, two from city and three from village. Parental consent, than was carried out a anonymous survey of older schoolchildren (n = 184). Childrens nutritional status as measured by international T. Cole criteria. Mathematical - statistical analysis was performed using SSPS 15.0 for Windows program. Comparison of proportions applied Chi-square (χ2) test, statistical conclusions are reliable when the significance level of p <0,05. Results: Among the VII Class of schoolchildren the mean BMI was 19,12 kg/m2 (SD = 3.55), IX – 21,39 kg/m2 (SD = 2.6), XI – 21,42 kg/m2 (SD = 2 52). Overweight and obesity were 14,7 percent of children, normal weight – 58,2 percent and 27,2 percent respondents were very lean and lean. Statistically more obese children were in the sevenths classes - 6.3 percent. In the ninth and eleventh grades were not obese children (p = 0.038). By gender statistically significant differences were not found. Determined that more families whose children are obese or overweight does not try to eat healthily. Once or several times per week overweight children statistically eaten more semolina porridge, sausages. More schollchildren used the "fast food" products than normal weight children. Among the seven classes of schoolchildren, overweight children nearly two times less ate breakfast. Conclusions: In the seventh class obesity was found, in the ninth and eleventh classes obese schoolchildren were not at all. Obesity remains among all classes. Overweight children fail to comply with the recommendations of healthy eating and also their families did not eat healthy.