Širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių kontrolė pacientų požiūriu pirminės sveikatos priežiūros centre
Čeikauskienė, Danguolė |
Tamošiūnas, Abdonas |
Radišauskas, Ričardas | Recenzentas / Reviewer |
Kalėdienė, Ramunė | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Gendvilis, Stasys | Komisijos narys / Committee Member |
Cibulskas, Gintautas | Komisijos narys / Committee Member |
Bučiūnienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Stankūnas, Mindaugas | Komisijos narys / Committee Member |
Starkuvienė, Skirmantė | Komisijos narys / Committee Member |
Tamošiūnas, Abdonas | Komisijos narys / Committee Member |
TYRIMO TIKSLAS. Išnagrinėti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius pacientų požiūriu Pirminės sveikatos priežiūros centre. TYRIMO MEDŽIAGA IR METODAI. Tyrimas buvo atliktas 2009-10-01 - 2009-12-31 d.d. Pirminės sveikatos priežiūros centre. Tyrimo metu buvo išdalintos 250 anketos. 16 anketų buvo sugadintos: 7 nepilnai užpildytos, 5 subraukytos, 4 užpildytos neįskaitomai. Analizei atlikti tiko 234 anketos, t.y. 93,6 proc. visų apklaustųjų. Pacientams, kurių amžius buvo virš 18 metų, buvo pateiktos anoniminės anketos. Anketas pildė patys pacientai. REZULTATAI. Mesti rūkyti, mažinti suvartojamo alkoholio kiekį bei mažinti kūno svorį dažniausiai pacientams patarė šeimos nariai, medikai buvo antroje vietoje. Medikai informacijos apie sveiką mitybą suteikė 60 proc. respondentų. 70 proc. moterų ir tik 27 proc. vyrų manė, kad alkoholis sveikatai kenkia. Manančių, kad sveikai maitinais buvo tik 20 proc. apklaustųjų. Pusė vyrų ir ketvirtadalis moterų jau paruoštą maistą sūdė beveik visada. 89 proc. respondentų, kaip vieną iš dažniausiai pasitaikančių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių nurodė antsvorį, antroje vietoje – genetinį faktorių, trečioje – padidėjusį AKS. 86 proc. moterų ir 37 proc. vyrų darbas ir/ar veikla buvo pasyvūs. Medikų rekomendacijų nemedikamentinėmis priemonėmis reguliuoti AKS nesilaikė 60 proc. vyrų ir 26 proc. moterų. 15 proc. vyrų ir 5 proc. moterų gydytojų ir/ar slaugytojų patarimai įtakos gyvenimo būdui neturėjo. IŠVADOS. Profilaktinis darbas gydymo įstaigose turi trūkumų. 40 proc. respondentų nebuvo suteikta informacijos apie sveiką mitybą. Pusė apklaustųjų nebuvo informuoti apie padidėjusią cholesterolio koncentraciją kraujyje arba apie tai neatsimena. Profilaktikos tema kiekvieno apsilankymo metu medikai bendravo tik su puse visų respondentų. Tik 15 proc. vyrų ir 10 proc. moterų pakanka gydymo įstaigoje gaunamos informacijos ir žinių apie širdies ir kraujagyslių ligas. Manančių, kad sveikai maitinais buvo tik 20 proc. apklaustųjų. Šviežių daržovių visai nevartojo 11 proc. vyrų ir 5 proc. moterų. Pagal sveikos mitybos principus maisto produktus renkasi mažiausia dalis respondentų. Pusė turinčių antsvorio ir ketvirtadalis nutukusių respondentų laisvalaikį leido pasyviai. Pacientai nepakankami skiria dėmesio medikų rekomendacijoms ir dažnai jų nesilaiko.
THE AIM OF WORK: To analyse the patients attitude towards the control of risk factors of cardiovascular diseases in primary health care center. MATERIAL AND METHODS OF THE RESEARCH: The research was performed from 2009 – 10 – 01 till 2009 – 12 – 31 in the primary health care center. During the research 250 questionnaires were shared out. 16 of the questionnaires were tainted: 17 of them were not fully completed, 5 of them were scrabbled, 4 of them were competed illegible. Researching the analysis, 234 questionnaires were fitted, that were 93.6% of all respondents. Anonymous questionnaires were presented for patients, that age was over 18. Patients filled the questionnaires themselves. THE RESULTS: Family members generally advised patients to quit of smoking, using of alcohol and losing weight, whereas doctors‘ advice were in the second place. Medics informed the patients about healthy nutrition for 60% of respondents. 70% of women and just 27% men thought that alcohol damaged the health. Thinking about healty food, there were only 20% of respondents. Half of men and a quarter of women practically always salted the prepared food again. 89% of respondents prescribed the overweight of the mostly happening cardiovascular diseases‘ risk factors, the second place - the genetic factor, the third place – hypertension. 89% of women and 37% of men were passive in job or action. Acording medics nonmedicamentical measures, 60% of men and 26% of women refused to regulate hypertonsion. Doctors or carers‘ suggestions did not influence the habits of life of 15% of men and 5% of women. THE CONCLUSION: Prophylactic work has got disadvantages in the health institutions. 40% of respondents were not informed about healthy nutrition. Half of the examined were not informed about enlarged cholesterol concentration of blood or they do not remember it. Only 15% of men and 10% women suffice the information about the cardiovascular diseases in the primary health care centres. Just 20% of people thought they had eaten healthy. 11% of men and 5% of women had not used fresh vegetables. According to healthy nutrition principles the least proportion of respondents choose the healthy food. Half of having overweight and a quarter of fatty respondents their leisure time spend unenterprisingly. The patients do not give an attention for medic recomendations and they usually do not follow them.