Sacharidų įvertinimas Lietuvoje augančių pušų kankorėžiuose dujų chromatografijos - masių spektrometrijos metodu
Pečkytė, Greta |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
G. Pečkytės magistro baigiamasis darbas „Sacharidų įvertinimas Lietuvoje augančių pušų kankorėžiuose dujų chromatografijos-masių spektrometrijos metodu“. Mokslinio darbo vadovas doc. Konradas Vitkevičius; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Farmacijos fakulteto, Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra, Kaunas, 2023. Darbo tikslas: Įvertinti kokybinę ir kiekinę monosacharidų sudėtį pušų kankorėžiuose, surinktuose skirtingose Lietuvos geografinėse vietovėse. Darbo uždaviniai: 1. Parinkti optimalias ekstrakcijos ir derivatizacijos sąlygas kankorėžiuose esančių monosacharidų analizei. 2. Atlikti Lietuvoje augančių pušų kankorėžiuose esančių monosacharidų kokybinę ir kiekybinę analizę dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodu. 3. Palyginti skirtingose Lietuvos vietovėse surinktų kankorėžių sacharidų kiekinę sudėtį. 4. Identifikuoti veiksnius, turinčius įtakos pušų kankorėžiuose esančių monosacharidų cheminei kompozicijai. Tyrimo objektas: Lietuvoje augančios paprastosios pušies (Pinus sylvestris L.) kankorėžiai. Tyrimo metodika: Lietuvoje augančios paprastosios pušies kankorėžiai buvo surinkti skirtingose Lietuvos vietovėse, liofilizuojami ir smulkinami. Sacharidų ekstraktai buvo išgauti derinant maceracijos ir ultragarso ekstrakcijos būdus. Kokybinė ir kiekybinė analizė atlikta naudojant dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodą. Tyrimo rezultatai ir išvados: Tinkamiausias kankorėžiuose esančių monosacharidų ekstrakcijos būdas buvo maceracija, derinama su ekstrakcija ultragarsu, o derivatizacijos sąlygos – kaitinimas 3 valandas 100°C temperatūroje kaip tirpiklius naudojant piridiną ir acetonitrilą, bei BSTFA kaip derivatizatorių. Mėginiuose kokybiškai nustatyti monosacharidai – D-manozė ir gliukozė. Didžiausias D-manozės kiekis buvo nustatytas Ariogaloje surinktuose kankorėžiuose (3,234 mg/g), o didžiausias gliukozės kiekis ir bendras abiejų nustatytų monosacharidų kiekis – Vištytyje, Vilkaviškio rajone (atitinkamai 7,549 mg/g ir 8,856 mg/g). Kankorėžio dydis turi reikšmės augalinėje žaliavoje esančiam gliukozės kiekiui, o D-manozės kiekiui - neturi. Lietuvoje augančios paprastosios pušies kankorėžiuose D-manozės kiekis buvo vidutiniškai 2,4 karto didesnis už penkių Turkijoje augančių pušų kankorėžiuose esantį D-manozės kiekį, o gliukozės kiekis – 4,4 karto didesnis už Turkijos pušų kankorėžiuose esantį gliukozės kiekį
G. Pečkytė’s Master’s thesis “Evaluation of saccharides in pine cones growing in Lithuania using gas chromatography – mass spectrometry method”. Supervisor doc. Konradas Vitkevičius. Lithuanian University of Health Sciences, Medical academy, Faculty of Pharmacy, department of Analytical and Toxicological Chemistry, Kaunas 2023. The aim of the study: To evaluate the qualitative and quantitative composition of saccharides in pine cones collected in different geographical areas in Lithuania. Objectives: 1. To select the optimal conditions for extraction and derivatization and analysis of the saccharides found in pine cones. 2. To perform qualitative and quantitative analysis of saccharides found in pine cones growing in Lithuania using gas chromatography – mass spectrometry method. 3. To compare the quantitative monosaccharide composition of scots pine (Pinus sylvestris L.) cones picked in different locations in Lithuania. 4. To identify the variables that influence the chemical composition of monosaccharides in pine cones. Object: Scots pine (Pinus sylvestris L.) cones growing in Lithuania. Method: Scots pine cones growing in Lithuania were collected in different locations, freeze dried and grinded. The saccharide extracts were obtained by pairing maceration with ultrasound - assisted extraction method. Qualitative and quantitative analysis was performed using gas chromatography – mass spectrometry method. Results and conclusions: The most suitable method of extraction is maceration paired with ultrasound-assisted extraction, optimal derivatization conditions were heating at 100°C for 3 hours using pyridine and acetonitrile as solvents and BSTFA as the derivatization agent. The qualitatively determined monosaccharides in pine cones were D-mannose and glucose. The biggest D-mannose quantity was determined in the pine cones collected in Ariogala (3,234 mg/g), while the biggest glucose and total monosaccharide quantity was determined in Vištytis, Vilkaviškis district (7,549 mg/g and 8,856 mg/g respectively). The size of the pine cone correlates with the quantity of D-mannose in the sample, but does not correlate with the glucose quantity. The D-mannose content in Scots pine cones collected in Lithuania was on average 2,4 times higher than in the Turkish pine cones of five different pine species, and the glucose content was on average 4,4 times higher than in the Turkish pine cones.