Lietuvos rinkoje esančių maisto papildų su liposominiu vitaminu C sudėties ir kokybės vertinimas
Recenzentas / Reviewer |
A. Vaicekauskaitės magistro baigiamasis darbas, mokslinio darbo vadovė Dr. Lauryna Pudžiuvelytė; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto; Farmacijos fakulteto, Farmacinių technologijų institutas – Kaunas. Darbo pavadinimas: Lietuvos rinkoje esančių maisto papildų su liposominiu vitaminu C sudėties ir kokybės vertinimas Darbo tikslas: Atlikti kokybinį ir kiekybinį liposominio vitamino C tyrimą maisto papilduose. Tyrimo objektai ir metodai: septyni Lietuvos rinkoje esantys liposominio vitamino C preparatai, įsigyti Lietuvos vaistinėse. Kokybiškai askorbo rūgštis nustatoma pagal Europos farmakopėjos monografiją (01/2017:0807) ir mokslinę literatūrą. Kiekybiškai nustatoma naudojant spektrofotometrijos metodą ir titrimetrinį metodą. Liposominių dalelių nustatymui buvo naudojamas Zeta Nanosizer ZS, kuriuo nustatytas dalelių dydis, polidispersiškumo indeksas ir zeta potencialas. Taip pat buvo įvertinta, kokiu greičiu per tam tikrą laiko intervalą atsipalaiduoja vitamino C kiekis iš lipsominių vitamino C maisto papildų imitacinėse skrandžio ir žarnyno terpėse. Gautiems rezultatams palyginti su duomenimis, esančiais ant pakuotės, naudojama statistinė analizė, atlikta „IBM SSPS Statistics“ programa. Tyrimo rezultatai ir išvados: Atlikus Lietuvos rinkos liposominio vitamino C kokybinę analizę, reakcijos su sidabro nitratu metu susidarė pilkos spalvos nuosėdos, o reakcijos su kalio permanganatu metu jo ryški violetinė spalva išnyko, tai įrodė ir patvirtino vitamino C tapatybę visuose preparatuose. Vitamino C kiekis, nustatytas spektrofotometriniu metodu, Lietuvos rinkos liposominio vitamino C papilduose vyravo nuo 33,3 trūkumo iki 24,4 % pertekliaus, o nustatytas titrimetriniu metodu vyravo nuo 43,6 trūkumo iki 10,4% pertekliaus. Liposomų vidutinis dalelių dydis mėginiuose yra 147,7 – 279,5 nm (50nm < VDD < 450 nm), polidispersiškumo indeksas 0,163 – 0,609 (PDI < 0,5), o tai indikuoja, kad liposomos yra tinkamo dydžio ir penki iš septynių tirtų mėginių turi gerą polidispersiškumo indeksą. Zeta potencialas dviejuose mėginiuose yra -19,7 mV ir -20,32 mV, tad tokios liposomos turi vidutinį stabilumą ir yra tinkamos tiekti vitaminus, penkiuose mėginiuose zeta potencialo rodiklis yra artimas nuliui, tad jos yra nestabilios ir linkusios agreguoti laikymo metu. Gauti rezultatai parodo, kad liposominė forma sulėtina vitamino C atsipalaidavimą: imitacinėje skrandžio terpėje vitamino C atsipalaiduoja nuo 23,57 iki 59%, o imitacinėje žarnyno terpėje nuo 61,8 iki 97,3%, tad galima teigti, kad liposomos sumažina vitamino C keliamą skrandžio sudirginimo riziką. Statistiškai įvertinus spektrofotometrijos ir titrimetrijos rezultatus, galima teigti, kad liposominio vitamino C kiekis Lietuvos rinkos tirtuose maisto papilduose neatitinka gamintojo nurodyto kiekio ant pakuočių. Šešiuose iš septynių maisto papildų vitamino C buvo mažiau ir viename papilde vitamino C buvo daugiau, nei nurodyta gamintojo.
Final Master ‘s thesis by A. Vaicekauskaitė; supervisor Dr. Lauryna Pudžiuvelytė; Institute of Pharmaceutical Technologies, Lithuanian University of Health Sciences– Kaunas. The topic of the master thesis: Composition and Quality Study of Liposomal Vitamin C Supplements Found in Lithuanian Market. The aim of the research: To determine the quality and quantity of liposomal vitamin C in food supplements. The objectives and methods of the research: Seven Lithuanian market liposomal vitamin C food supplements were used. Quality of ascorbic acid was determined by the European Pharmacopoeia monograph (01/2017: 0807) and scientific literature. Spectrophotometry and the titrimetric method were used to determine the quantity of vitamin C in each supplement and compered to the information on the packaging. The Zeta Nanosizer ZS device was used to determine the liposomal particles, which provided the information about the particle size, polydispersity index and zeta potential. The rate at which the amount of vitamin C is released over a certain time interval from liposomal vitamin C food supplements was evalueted by using simulated gastric and intestinal media. To compare the obtained results with the data on the package, a statistical analysis is used, carried out using the „IBM SSPS Statistics“ program. The results and conclusions of the research: Based on the European Pharmacopoeia and scientific literature, vitamin C is identified in all seven dietary supplements studied. The amount of vitamin C determined in all seven liposomal vitamin C food supplements by spectrophotometric method was from 33.3 deficiency to 24.4 % excess, while with titrimetric method predominated from 43.6 of the shortage to 10.4 % of excess. The mean particle size of the liposomes in the samples is 147.7 nm – 279.5 nm (50nm < VDD < 450 nm), the polydispersity index 0.163 – 0.609 (PDI < 0.5), indicating that the liposomes are of the correct size, five out of seven of the studied samples have a good polydispersity index. The zeta potential in two samples is -19.7 mV and -20.32 mV, which indicates the moderate stability of liposomes, in five other samples the zeta potential is close to zero, that shows that they tend to aggregate during storage. The results show that liposomes slow down the dissolution of vitamin C: in simulated gastric fluid it is realesed from 23.57 to 59% and the simulated intestinal fluid from 61,8 to 97,3%. It demonstrates how liposomes can lessen gastrointestinal distress, caused by vitamin C. Statistical evaluation of the results of spectrophotometric and titrimetric methods suggests that the amount of liposomal vitamin C in food supplements does not correspond to the amount specified by the manufacturer on the packaging. In six of the seven (No.2 - No.7) food supplements, there were a shortage of vitamin C, and one food supplement (No. 1) had more vitamin C than the official manufacturers' data.