Pašarų, praturtinų ekstruduotų pilno riebumo rapsų sėklomis, įtaka penimų kiaulių produktyvumui ir produkcijos kokybei
Bukauskas, Jurgis |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas - nustatyti pašarų, praturtinų ekstruduotų pilno riebumo rapsų sėklomis, įtaka penimų kiaulių produktyvumui ir produkcijos kokybei. Darbo uždaviniai: nustatyti pašarų, praturtinų ekstruduotų pilno riebumo rapsų sėklomis, įtaką penimų kiaulių svoriui, priesvoriui per parą ir pašarų sąnaudoms 1 kg priesvorio gauti; taip pat nustatyti penimų kiaulių raumeningumą ir skerdenų kokybę; atlikti kiaulienos fizinę ir cheminę analizę. Tyrimo metodai. Šėrimo bandymas atliktas su 32 vnt. 39 – 150 dienų amžiaus penimomis kiaulėmis (mišrūnai). Jo metu penimos kiaulės suskirstytos į 2 grupes (kontrolinė ir tiriamoji) po 16 penimų kiaulių. Penimos kiaulės buvo šeriamos kombinuotaisiais pašarais. Kontrolinės grupės kiaules šėrėme standartiniais kombinuotaisiais pašarais, o tiriamosios grupės penimų kiaulių kombinuotajame pašare buvo įterpta 2,5 proc. rapsų sėklų. Nustatyti zootechniniai rodikliai. Gyvoms kiaulėms aparatu Piglog 105 nustatytas nugaros lašinių bei raumens storiai ir raumeningumo procentas. Taip pat atliktas penimų kiaulių kontrolinis skerdimas ir nustatytos mėsos fizinės ir cheminės savybės, cholesterolio kiekiai nustatyti skysčių chromatografijos metodu, HPLC system.MDA kiekiai nustatyti naudojant aukšto slėgio skysčių chromatografą Varian. Riebalų rūgščių koncentracijos analizė atlikta Shimadzu firmos dujų chromatografu GC-2010 plus, naudojant GCMS-QP2010 masių detektorių. Išvados: Kombinuotieji pašarai su 2,5 proc. ekstruduotų pilno riebumo rapsų sėklomis, padidino kiaulių svorį 7 proc., vidutinį priesvorį per parą 6 proc. ir pašarų sąnaudas 1 kg. priesvorio gauti 3 proc. lyginant su kontroline grupe. Tiriamosios grupės penimų kiaulių lašinių storis buvo 5 proc. ir 17 proc. storesni, o raumens storis 2 proc. ir raumeningumas 1,05 proc. mažesnis nei kontrolinės grupės kiaulių (p>0,05). Kontrolinio skerdimo duomenys parodė, kad skerdenos svoris ir skerdenos išeiga tiriamosios grupės kiaulių buvo 3 proc. ir 0,48 proc. didesni, o skerdenos ilgiausiojo nugaros raumens plotas 1 proc. mažesnis nei kontrolinės grupės kiaulių (p>0,05). Kiaulių mėsoje vykstantys kitimai buvo nežymūs, tiek kontrolinės tiek ir tiriamosios grupių kiaulių mėsa po 24 val. buvo pilnai subrendusi. Tiriamosios grupės penimų kiaulių ilgiausiojo nugaros raumens vandeningumas buvo 1,07 proc., virimo nuostoliai 0,67 proc. ir švelnumas 0,74 proc. mažesni, o vandens rišlumas 0,79 proc. didesnis už kontrolinės grupės kiaulių mėsą. Tiriamosios grupės kiaulių mėsoje sausųjų medžiagų – 2,58 proc., baltymų - 0,45 proc., tarpraumeninių riebalų - 0,11 proc. ir pelenų kiekiai sumažėjo, lyginant su kontroline grupe (p>0,05). Pilno riebumo rapsų sėklų įtakoje kiaulių ilgiausiojo nugaros raumens (Musculus longissimus dorsi), cholesterolio koncentracija padidėjo 19 proc., MDA 0,31 sumažėjo lyginant su kontroline grupe, riebalų rūgščių koncentracija tiriamojoje grupėje palyginus su kontroline grupe, ženkliai nesiskyrė (p>0,05).
Aim of the thesis. To analyze the influence of feed enriched with extruded full-fat rape seed on fattening pig productivity and product quality. Objectives of the thesis are the following: identify the influence of feed enriched with extruded full-fat rape seed on fattening pig weight, makeweight during the day and feed expenditure to get 1 kg makeweight; identify the muscularity and carcass quality of fattening pigs; analyze physical and chemical properties of the pork. Methods of the research. The experiment of feeding is performed with 32 fattening pigs (mongrels) of 39-150 days old. They were divided into two groups (control and test) and each of the group consists of 16 fattening pigs. Pigs from the control group were fed with standard compound feed, while fattening pigs from the test group were fed with compound feed enriched with 2,5 percentage of rape seeds. The zootechnical indicators are measured. The thickness of back fat and muscles, and percentage of muscularity are measured for alive pigs by using the “Piglog 105” device. The control slaughter of the fattening pigs allowed to measure physical and chemical properties of the pork. The amount of cholesterol is identified by using the liquid chromatography method and measured with HPLC system. The malondialdehyde (MDA) is measured by using high pressure liquid chromatography “Variant”. The analysis of fatty acid concentration is made with the gas chromatography “Shimadzu GC-2010 plus” by using the GCMS-QP2010 mass detector. Conclusions. Comparing the results between control and test groups, the following differences are recognized: the compound feed enriched with 2,5 % of extruded full-fat rape seeds increased the pig weight to 7 %, the average of makeweight during the day to 6 %, and feed expenditure to 3 % to get 1 kilogram makeweight. Pigs from the control group are fatter than 5 % and 17 %, muscles are thicker than 2 %, muscularity is less than 1,05 % when comparing it with pigs from control group (p>0,05). The control slaughter of the fattening pigs gave such results: the carcass weight and carcass yield of pigs from test group was heavier than 3 % and 0,48 % , the longest back muscle area were 1 % when comparing it with the pigs from the control group (p>0,05). Changes in the pork was slight, the pork of both groups after 24 hours were fully mature. The water in the longest back muscle of pigs from the test group was less than 1,07 %, boil loss was less than 0,66 %, tenderness was less than 0,74 %, and water was adhesive more than 0,79 % when comparing it with the pork from control group. The dry matter – 2,58 %, proteins – 0,45 %, intramuscular fat – 0,11 %, and ash amount in the pork from the test group were lower than in the pork from the control group (p>0,05). The influence of the full-fat rape seed on the fattening pigs’ longest back muscle (Musculus longissimus dorsi) is the following: concentration of the cholesterol increased to 19 %, MDA decreased to 0,31 when comparing results with control group, the amount of fatty acid concentration was almost the same in both groups (p>0,05).