Ekstruduotais pašarais ir papildomai dehidratuotomis musių (Hermetia illucens) lervomis šertų Afrikinių šamų (Clarias gariepinus) augimo ir mėsos kokybės analizė
Žolynaitė, Aira |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Magistro darbas buvo atliktas 2016-2017 metais, LSMU VA Gyvulininkystės technologijos fakultete. Mėsos kokybės tyrimai atlikti LSMU Veterinarijos akademijos Gyvulių mėsinių savybių ir mėsos kokybės įvertinimo laboratorijoje, naudojant prietaisus: Minolta firmos spalvos matuoklį ,,Chroma Meter 400“, pH-metrą INOLAB3, riebalų rūgščių kiekiui nustatyti naudotas Shimadzu firmos dujų chromotografą. Tyrimo objektas – Afrikiniai šamai (Clarias gariepinus) – buvo auginami UAB ,,Giedrupė“ įmonėje. Magistrinio darbo tikslas – ištirti ekstruduotais pašarais ir papildomai dehidratuotomis musių (Hermetia illucens) lervomis šertų Afrikinių šamų (Clarias gariepinus) augimą ir mėsos kokybę. Tyrimo uždaviniai – pateikti skirtingai šertų Afrikinių šamų eksterjero ir svorio indeksų bei įmitimo koeficientų palyginamąją analizę bei nustatyti Afrikinių šamų augimo ir mėsos kokybės skirtumus, šeriant juos dvejopai – su dehidratuotomis musių lervomis ir be jų. Svarbiausios šio darbo išvados: nustatyta, kad Afrikinių šamų šėrimas Coppens firmos ekstruduotais pašarais (85 proc.) ir dehidratuotomis musių (Hermetia illucens) lervomis reikšmingos įtakos neturėjo jų eksterjerui bei svoriui. Tiriamosios grupės įmitimo koeficientas lyginant abi grupes buvo 0,6 proc. geresnis. Žuvų mėsos fizinės ir cheminės savybės tiriamosios grupės prastesnės nei kontrolinės grupės. Svarbiausių polinesočiųjų riebalų rūgščių didesnis kiekis buvo aptiktas kontrolinės grupės šamų mėsoje, kurie buvo šerti subalansuotais ekstruduotais Coppens firmos pašarais. Omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis geresnis buvo kontrolinės grupės žuvų mėsoje – 4,372:1, kai tiriamojoje – 6,195:1. Rekomendacijos: rekomenduojama valgyti žuvies produktus, kurie teigiamai įtakoja žmogaus sveikatingumą. Patariama auginti Afrikinius šamus (Clarias gariepinus) uždarosiose akvakultūros sistemose, nes tai yra nereikli auginimo sąlygoms, gerai įsisavinanti pašarus bei greitai auganti žuvis. Rekomenduojama valgyti žuvies produktus, kurie teigiamai įtakoja žmogaus sveikatingumą. Patariama auginti Afrikinius šamus (Clarias gariepinus) uždarosiose akvakultūros sistemose, nes tai yra nereikli auginimo sąlygoms, gerai įsisavinanti pašarus bei greitai auganti žuvis. Rekomenduojama auginant Afrikinius šamus UAS musių (Hermetia illucens) lervas įterpti į pašarus.
The final thesis was accomplished in 2016-2017, LSMU VA Animal Husbandry Technology Faculty. The meat quality tests performed LSMU Academy of Veterinary Animal Meat Characteristics and quality assessment laboratory, using the devices, the company Minolta color meter ,,400 Chroma meter", pH-meter INOLAB3, fatty acids content as determined by Shimadzu Corporate gas chromatographs. The object of research – African catfish (Clarias gariepinus) – were grown in UAB ,,Giedrupė“ company. The aim: To examine the growth and quality of African catfish (Clarias gariepinus) fed with extruded feed and additionally dehydrated fly (Hermetia illucens) larvae. Objectives: To present differently fed African catfish exteriors and the weight and body condition index factors comparative analysis and diagnose the growth and meat quality differences of African catfishand feeding them in two ways - the dehydrated larvae of flies and without them. The main conclusions of this work: It is observed that feeding African catfish with Coppens company extruded feed (85 percent) and dehydrated flies (Hermetia illucens) larvae did not have a significant influence on the exterior as well as the weight. Comparing the two groups test body condition rate was 0.6 percent better. Fish physical and chemical characteristics of the test group is worse than the control group. The larger amount of the most important PUFA fatty acids were detected in the catfish meat control group that were fed with balanced extruded Coppens company feed. Omega-6 and omega-3 fatty acids ratio was better in fish control group – 4.372: 1 when in searching – 6.195: 1. Recommendations: It is recommended to eat fish products that positively affect human health. It is recommended to grow African catfish (Clarias gariepinus) in closed aquaculture systems, because it is not demanding growing conditions, well assimilating feed and fast-growing fish. Recommended when growing African catfish in CAS to insert flies (Hermetia illucens) larvae to feed.