Žaliavinio pieno sudėties ir kokybės rodiklių analizė pagal pieno supirkimo būdą
Recenzentas / Reviewer |
Mokslinis tiriamasis darbas buvo atliktas 2021 – 2022 metais Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Veterinarijos akademijoje, Gyvūnų auginimo technologijų institute ir X pieno perdirbimo įmonėje. Darbo tikslas buvo išanalizuoti žaliavinio pieno sudėties ir kokybės rodiklius kai gamintojo pienas pristatomas į supirkimo punktą ir, kai gamintojo pienas superkamas tiesiogiai iš ūkių. Darbo tikslui pasiekti buvo iškelti šie uždaviniai: palyginti pieno sudėties ir kokybės rodiklius pagal pieno supirkimo būdą, išanalizuoti pieno sudėties ir kokybės rodiklius kai gamintojo pienas pristatomas į supirkimo punktą ir, kai gamintojo pienas superkamas tiesiogiai iš ūkių pagal parduodamo pieno kiekį per dieną. Tyrimai buvo atliekami nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. iki 2022 m. rugpjūčio 31 d., X pieno perdirbimo įmonėje superkant pieną iš gamintojų pagal pieno pristatymo būdą ir parduodamo pieno kiekį per dieną. Atsitiktine tvarka tyrimams buvo paimta po 3 pieno ūkius iš kiekvienos pieno pardavėjų grupės. Akredituotoje UAB „Pieno tyrimai“ laboratorijoje buvo atlikti 24 tiriamųjų ūkių karvių pieno riebumo proc., baltymingumo proc., laktozės proc., urėjos mg/100ml, pieno pH, somatinių ląstelių skaičiaus tūkst./ml, bendras bakterijų skaičiaus tūkst. KSV/ml, pieno užšalimo temperatūros m℃ ir inhibitorinių medžiagų tyrimai. Kiekvienam tiriamajam rodikliui buvo paskaičiuotas aritmetinis vidurkis, aritmetinio vidurkio paklaida ir duomenų statistinis patikimumas. Statistinis skirtumų reikšmingumas įvertintas Stjudento testu nepriklausomoms imtims. Rezultatų skirtumai laikyti patikimais, kai p<0,05. Atlikus tyrimus nustatėme, kad superkant pieną, kai pienas pristatomas į supirkimo punktą, pieno riebumas buvo 0,41 proc. (p<0,001) ir baltymingumas 0,21 proc. (p<0,001) didesnis, lyginant su pienu, kai jis superkamas tiesiogiai iš ūkių. Kai pienas superkamas tiesiogiai iš ūkių, somatinių ląstelių skaičius buvo 44,48 tūkst./ml (p<0,001), o bendras bakterijų skaičius buvo 21,89 tūkst. KSV/ml (p<0,001) didesnis, nei pieno, kuris pristatomas į supirkimo punktą. Kai pienas pristatomas į supirkimo punktą, ūkiuose, kuriuose pieno parduodama nuo 100 iki 200 kg per dieną, somatinių ląstelių skaičius piene buvo 46,06 tūkst./ml, o bendras bakterijų skaičius – 44,67 tūkst. KSV/ml didesnis lyginant su ūkiais, kuriuose pieno parduodama iki 100 kg per dieną. Kai pienas superkamas tiesiogiai iš ūkių, kuriuose parduodamo pieno kiekis nuo 1000 iki 2000 kg per dieną, somatinių ląstelių skaičius buvo nustatytas 86,79 tūkst./ml didesnis nei ūkiuose, kurie parduoda nuo 300 iki 500 kg pieno per dieną. Bendras bakterijų skaičius piene, ūkiuose, kuriuose parduodama nuo 200 iki 300 kg pieno per dieną, buvo 114,1 tūkst. KSV/ml (p<0,01) didesnis, nei ūkiuose, kuriuose pieno parduodama nuo 100 iki 200 kg per dieną.
The research was carried out in 2021 – 2022 at the Lithuanian University of Health Sciences, the Veterinary Academy, the Institute of Animal Rearing Technologies and milk processing company X. The aim of this work was to analyse the indicators of composition and quality of raw milk when producer’s milk is delivered to the point of purchase and when producer’s milk is purchased directly from farms. The objectives of this study were as follows: to compare the indicators of raw milk composition and quality according to the method of milk collection, to analyse the indicators of raw milk composition and quality when producer’s milk is delivered to the point of purchase, and when producer’s milk is purchased directly from farms according to the amount of milk sold per day. The data was collected between 1 September 2021 and 31 August 2022 in milk processing plant X by purchasing milk from producers according to the method of delivery of milk and the amount of milk sold per day. Three dairy farms were randomly selected from each group of milk sellers. The accredited laboratory, private limited company “Pieno tyrimai” carried out tests from 24 farms on raw cow’s milk fat content percentage, protein content percentage, lactose percentage, urea mg/100ml, milk pH, the somatic cell count in thousand/ml, the total bacteria count in thousand CFU/ml, the freezing point of milk m°C and inhibitory substances. For each of the test indicators the arithmetic mean, the error of the arithmetic mean and the statistical reliability of the data were calculated. The statistical significance of the differences was assessed by the Stjudent test for independent samples. The differences in results are considered reliable when p<0.05. The research showed that milk fat content and protein content were 0.41% (p<0.001) and 0.21% (p<0.001) higher when milk was delivered to the point of purchase compared to when milk was purchased directly from the farm. When milk was purchased directly from farms, the somatic cell count (SCC) was 44.48 thousand/ml (p<0.001), and the total bacteria count (TBC) was 21.89 thousand. CFU/ml (p<0,001) was higher than that of milk delivered to the point of purchase. When milk is delivered to the point of purchase, the SCC in milk on farms selling 100 to 200 kg of milk per day was 46.06 thousand/ml, and the TBC was 44.67 thousand. CFU/ml is higher compared to farms selling up to 100 kg/day. When milk is purchased directly from farms selling between 1000 and 2000 kg/day, the SCC was found to be 86.79 thousand/ml higher than on farms selling between 300 and 500 kg of milk/day. The TBC in milk on farms selling from 200 to 300 kg of milk/day was 114.1 thousand. CFU/ml (p<0.01) was higher than on farms selling between 100 and 200 kg of milk per day.