PSPC pacientų žinios apie maisto produktus ir veiksnius, turinčius įtakos hipercholesterolemijai = : Primary health care centre (PSPC) patients' knowledge about foodstuff and factors influencing hypercholesterolemia
Date |
---|
2013 |
Tyrimo tikslas. Įvertinti pacientų žinias apie maisto produktus ir veiksnius, didinančius cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimo medžiaga ir metodai. Tyrimas buvo atliekamas anoniminio anketavimo būdu atsitiktinai pasirinktose Vita Longa, Saulės, Kalniečių, Centro poliklinikose. Atsitiktinės atrankos būdu buvo apklausiami PSPC pacientai, laukiantys prie šeimos gydytojų kabinetų. Iš viso buvo išdalyta 1020 anketų, grįžo – 682. Tyrime dalyvavo 71,4 proc. moterų ir 28,3 proc. vyrų. Pagal amžiaus grupes daugiausia buvo pagyvenusio amžiaus žmonių (45–64 m.) – 42,4 proc., senyvo amžiaus ir ilgaamžiai (>65 metų) sudarė 35,1 proc., o jauno amžiaus žmonės (18–44 m.) – 22,5 proc. Aukštąjį išsilavinimą turėjo 32,7 proc. apklaustųjų, vidurinį arba pradinį – 30,4 proc., aukštesnįjį – 20,9 proc., profesinį – 16,0 proc. visų tiriamųjų. Tyrime dalyvavo 52,8 proc. sergamčiųjų ŠKL, 26,0 proc. – nesergančių, 21,3 proc. sergančių kitomis lėtinėmis ligomis. [...].
Aim of the study. To ascertain patients' knowledge about foodstuff and the factors increasing cholesterol level in the blood. The materials and methods of the study. The study was carried out by anonymous questionnaire method in randomly selected clinics „Vita Longa“, „Saulės", Kalniečiai and Kaunas Centre. Patients of primary health care centre, who were waiting at the consulting-rooms of their family doctors, were questioned under random selection. Totally 1020 questionnaires were distributed and 682 of them were returned. 71.4% of women and 28.3% of men participated in the study. By the age groups were mainly elderly people (45–64 years) – 42.4%, old and long-lived (>65 years) – 35.1%, and young people (18–44 years) – 22.5%. 32.7% of respondents got university education, secondary or primary – 30.4%, higher – 20.9% and vocational – 16.0% of all respondents. 52.8% of patients involved in the study were with heart and blood-vessel diseases, 26.0% – without diseases and 21.3% with other chronic diseases. [...].