Development of Nutraceutical Formulations and Technologies Based on Local Agricultural Resources in Sustainable Manner
Author | Affiliation |
---|---|
Advisor(s) |
---|
Other(s) | |
---|---|
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Kaškonienė, Vilma | Komisijos narys / Committee Member |
Viksna, Arturs | Komisijos narys / Committee Member |
Date |
---|
2022-09-09 |
In order to ensure the sustainability of the agricultural (AG) sector and to provide the population with sufficient quantities of high-quality safe food, the AG industry faces challenges due to the lack of technologies to valorize by-products (BP) of food and beverage industries. The essence of the dissertation was to develop innovative nutraceutical (NUTR) formulas and technologies, following the principles of sustainable production. During the dissertation: (I) extrusion and fermentation, using microorganisms with antimicrobial properties, processes combination for wheat BP valorization was optimized, and safer, higher-value, and better technological properties raw materials for the food and feed industries were developed, (II) technology for the bioconversion of dairy industry BP into raw materials with prebiotic and antimicrobial properties for the production of NUTR was created, (III) combinations of fruit and berry production BP, possessing synergistic antimicrobial effects, for the NUTR preparation were developed, (IV) physical and biotechnological treatments combination design, to increase the stability of plant protein emulsions, and (V) valorization technologies of the plant-based beverage processing BP, were developed. Valuable results of the dissertation were obtained: (I) technologies for the AG industry by-products valorization to added-value ingredients and raw materials were developed and (II) sustainable technologies for the production of NUTR were created.
Siekiant užtikrinti žemės ūkio (ŽŪ) produktų gamybos tvarumą bei aprūpinti gyventojus pakankamu kiekiu aukštos kokybės maisto, pramonė susiduria su iššūkiais, dėl technologijų, maisto ir gėrimų gamybos šalutinių produktų (ŠP) valorizavimui, stokos. Šio disertacinio darbo esmė - sukurti novatoriškas nutraceutikų (NUTR) formules efektyviai panaudojant vietinius ŽŪ resursus ir technologijas bei taikant tvarios gamybos principus. Tikslo įgyvendinimui, ŠP valorizavimui (I) pritaikyta ekstruzijos ir biotechnologinės konversijos antimikrobinėmis savybėmis pasižyminčiais technologiniais mikroorganizmais procesų kompozicija grūdų ŠP valorizavimui, išgaunant saugesnes, didesne pridėtine verte ir geresnėmis technologinėmis savybėmis pasižyminčias žaliavas maisto ir pašarų pramonei, (II) sukurta technologija pieno pramonės ŠP biokonversijai į prebiotinėmis bei antimikrobinėmis savybėmis pasižyminčias žaliavas NUTR gamybai, (III) sudarytos vaisių ir uogų perdirbimo pramonės ŠP kompozicijos, pasižyminčios sinerginėmis antimikrobinėmis savybėmis, pritaikytos daugiafunkcių NUTR gamybai, (IV) augalinių baltymų emulsijų stabilumui padidinti bei (V) augalinių gėrimų gamybos ŠP valorizavimui pritaikyti fiziniai ir biotechnologiniai apdorojimo metodai. Disertacinio darbo metu gauti reikšmingi rezultatai: (I) pramonei pasiūlyti technologiniai sprendimai ŠP valorizavimui į pridėtinės vertės ingredientus bei žaliavas ir (II) sukurtos technologijos įvairių formų ir sudėties NUTR gamybai.