Studentų mitybos ypatumų tyrimai
Author | Affiliation |
---|---|
Samsonienė, Laimutė | |
Date |
---|
2012-10-12 |
Bibliogr.: p. 69
Įvadas. Kalbant apie sveiką gyvenseną turime mintyse pagrindines PSO (Pasaulio Sveikatos Organizacija) koncepcijas, tokias kaip sveikata, sveikatingumas ir aktyvus judėjimas. Remiantis šiuo požiūriu, gerovė tai ne vien tik numatomas ligų ar negalios nebuvimas, bet ir fizinė ir psichinė sveikata, kur proto, kūno ir socialiniai santykiai egzistuoja tame pačiame lygmenyje (1, 2, 3). Mityba yra visos sveikatos pagrindas. Tai vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių žmonių sveikatą ir gyvenimo kokybę. Netinkama mityba įtakoja tam tikrų ligų atsiradimą, sergamumą lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis (pvz.; cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių sistemų ligos, ir kt.) bei didina mirtingumą. Bręstant jaunam organizmui, keičiasi ir įvairūs jo fiziologiniai ir biocheminiai procesai kitaip tariant, baziniai metabolizmo bei energijos sąnaudų procesai kūne, todėl mityba tampa labai svarbiu veiksniu, kuris jauno amžiaus žmogaus organizmą veikia palankia linkme, kadangi valgymo įpročiai ir mityba yra esminiai veiksniai vertinant daugelio ligų patogenezę kiekviename gyvenimo etape (4, 7). Kaip ir daugelio iš mūsų jauno amžiaus žmonių mitybos pagrindą sudaro angliavandeniai, riebalai ir baltymai, neskaitant vitaminų, mineralinių medžiagų ar skaidulų, kurių taip pat gaunama kartu su maistu, todėl jiems rekomenduojama valgyti su saiku ir neriebiai, vartoti reikėtų maistą, turintį daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų, biologiškai aktyvių medžiagų. Tam, kad įvertintume studentų žmonių mitybą Lietuvoje, parengėme klausimyną susijusį su mityba (5, 6, 8). Metodika. Anoniminės anketinės apklausos būdu 2011 metais buvo apklausta 1160 studentų. Apklausos duomenimis 80% studentų amžius 20-23 metai. [...].
According to WHO (World Health Organization), healthy lifestyle refers to such essential concepts as health, health promotion and physical activity. From this standpoint, well-being is not only the absence of diseases or disabilities, but it means physical and mental health, where mental, bodily and social relations are equally important. Conclusıons. 1. Research has shown that boys eat more fresh vegetables than girls. 2. Boiled and steamed vegetables are more consumed by girls; girls are more likely to use grain and dairy products. 3. Girls live healthier lives than boys because they consume significantly less vegetable and animal fats than boys.