Evaluation of free amino acids in Cirsium vulgare (Bull thistle) plant materials using gas chromatography–mass spectrometry
Author | Affiliation |
---|---|
Date |
---|
2022-08-07 |
Analytical Chemistry
Amino rūgštys yra viena pagrindinių gyvo organizmo dalelių. Jos atlieka daug įvairių funkcijų – struktūrinę, receptorinę, energetinę, fermentinę ir kitas. Tyrimotikslas – dujų chromatografijos-masių spektrometrijos (DC-MS) metodu nustatyti ir įvertinti laisvųjų aminorūgščių kokybinę sudėtį Cirsium vulgare augalo žaliavosmėginiuose. Tyrimo metu buvo svarbu parinkti dygiosios usnies žaliavos ekstrahavimo sąlygas, pritaikyti dujų chromatografijos-masių spektrometrijos (DC-MS) metodą laisvosioms aminorūgštims aptikti iš Lietuvoje užaugintos Cirsium vulgare žaliavos bei nustatyti laisvųjų aminorūgščių kokybinę sudėtį iš Cirsium vulgare žaliavos ekstraktų, pagamintų iš augalo šaknų, lapų, žiedų ir sėklų. MTBSTFA (N-metil-N-(tret-butildimetilsilil)trifluoracetamidas) buvo atrinktas derivatizacijai atliekant laisvųjų aminorūgščių analizę. Taikant dujų chromatografiją-masių spektrometriją su junginių dariniais ir remiantis masių spektrine duomenų baze, dygiosios usnies žaliavoje buvo identifikuotos laisvosios aminorūgštys: L-alaninas, glicinas, L-valinas, L-leucinas, izoleucinas, L-prolinas, L-serinas, L-treoninas, L-fenilalaninas,L-lizinas, L-tirozinas, L-asparto rūgštis ir L-glutamo rūgštis. Tyrimai parodė, kad laisvųjų aminorūgščių kokybinė sudėtis priklauso nuo augalo vegetacijos fazės ir augalų dalies.
Amino acids are one of the main particles in a living organism. They performmany different functions, such as structural, receptor, energetic and enzymatic functions [1]. The aim of the investigation was to identify and evaluate the qualitative composition of free amino acids in samples of Cirsium vulgare material using gas chromatography–mass spectrometry(GC-MS). Our objectives were to apply the gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS) method for free amino acids from Cirsium vulgare raw materials grown in Lithuania and determine the qualitative composition of free amino acids from extracts of Cirsium vulgare raw materials: roots, leaves, flowers and seeds. MTBSTFA (N-methyl-N-(tertbutyldimethylsilyl)trifluoroacetamide) was selected for derivatisation in free amino acid analysis. Applying gas chromatography–mass spectrometry with compound derivatisation and based on the mass spectral database free amino acids were identified in bull thistle raw material: L-alanine, glycine, L-valine, L-leucine, L-isoleucine, L-proline, L-serine, L-threonine, L-phenylalanine, L-lysine, L-tyrosine, L-aspartic acid and L-glutamic acid. Studies have shown that the qualitative composition of free amino acids depends on the plant vegetation phase and plant parts.