Karvių žalio pieno aktyviojo rūgštingumo vertinimo praktinė reikšmė
Author | Affiliation |
---|---|
Date |
---|
2005 |
Pieno aktyviojo rūgštingumo (vandenilio jonų koncentracijos) nustatymu pagrįstas vienas iš pirminio žalio pieno vertinimo metodų. Komerciniai indikatorių rūgštingumui įvertinti rodmenys nesiejami su somatinių ląstelių kiekiu ir karvės tešmens klinikine būkle. Tyrimų tikslas buvo patikslinti, kaip aktyvusis pieno rūgštingumas siejasi su pieno sudėtimi, savitu laidumu ir somatinių ląstelių skaičiumi, įvertinti aktyviojo pieno rūgštingumui nustatyti naudojamus indikatorinius popierėlius „pH-Fix“ ir „Pehanon“. Darbus atlikome Lietuvos veterinarijos akademijos Mokymo-bandymų skyriuje ir Veterinarijos akademijos Reprodukcijos laboratorijoje. Mėginiai paimti iš 50 sveikų ir 50 karvių, sergančių mastitu. Pieno sudėtį ir SLS nustatėme pagal bendrai priimtą metodiką VĮ „Pieno tyrimai“. Pieno aktyvųjį rūgštingumą matavome indikatoriniais popierėliais „pH-Fix“ ir „Pehanon“, esant mėginio temperatūrai 25°C. Skirtingais indikatoriais įvertinta po 100 pieno mėginių. Aktyviojo rūgštingumo vertinimo kontrolei visus mėginius matavome pH-metru WTW 526. Pieno laidumui matuoti naudojome polietileninę kiuvetę, elektrodų bendras plotas – 8 cm2, atstumas tarp elektrodų – 4 cm. Varžą matavome analogišku megaommetru BY-15. Duomenis apdorojome SPSS statistiniu paketu (SPSS for Windows 7.0, SPSS Inc., Chicago, IL, USA, 1989–1995). Aktyvusis pieno rūgštingumas siejasi su somatinių ląstelių skaičiumi pieno mėginyje. Ryšys stipresnis, jei karvė serga mastitu (r = 0,21 ir 0,22; p < 0,05). Pieno mėginio varža, ypač karvių, sergančių mastitu, koreliuoja su SLS (r = – 0,41; p < 0,05). Kadangi SLS koreliuoja su rūgštingumu, galima teigti, kad pieno aktyvusis rūgštingumas siejasi su tešmens klinikine būkle. [...].
Milk active acidity evaluation (hydrogen ions concentration) is considered to be one of the main methods for characterization of whole milk. Commmercial indicators intended for acidity evaluation do not correlate with somatic cell count (SCC) and clinical state of the animal. This research was aimed to specify correlation of active milk acidity with milk composition, individual conductance and SCC, and to evaluate indicative testers „pH-Fix 6,0- 7,7“ and „Pehanon“, which are widely used for milk active acidity determination. The research was carried out at the Practical Training and Experimental Center and the Reproductive Laboratory of Lithuanian Veterinary Academy. Fifty samples from healthy cows and fifty samples from cows with mastitis were taken. Milk composition and SCC were determined according to generally accepted methods. Milk active acidity was measured by indicative testers „pH - Fix“ and „Pehanon“. Each tester was used for 100 samples. In order to control milk active acidity evaluation all samples were measured by a pHmeter WTW 526. The resistance of milk was measured by an analogous megaommeter BY-15. A tendency of stronger correlation between active milk acidity and SCC in milk samples was observed in case of mastitis: r = 0.21 ir 0.22 (p < 0.05). It can also be stated, that the resistance of milk sample, particularly in cows with mastitis, correlated with SCC: r= – 0.41 (p < 0.05). As SCC correlated with the acidity, it can be concluded, that milk active acidity is related with the clinical state of an udder. Nevertheless, active acidity defined by a pHmeter weaker correlates with milk protein and lactose in comparison to this parameter measured by indicative testers : r = - 0.44*, r = 0.70** (*p < 0.05, ** p<0.01). [...].