Gelinių tablečių su medumi technologija, komybės ir stabilumo įvertinimas
Date | Start Page | End Page |
---|---|---|
2024-05-22 | 370 | 372 |
Įvadas Kramtomos gelinės tabletės tampa vis labiau populiaresnės šiuolaikiniame pasaulyje. Jos aktualios tiek vaikams dėl savo malonaus skonio, įvairių formų bei spalvų, tiek vyresnio amžiaus pacientams turintiems rijimo sutrikimų. Šias gelines tabletes galima įvardinti kaip farmacinę formą, kuri gali turėti tiek farmakologinę, tiek maistinę vertę [1]. Jų tekstūra yra minkšta ir elastinga dėl sudėtyje esančių gelifikuojančių medžiagų, tokių kaip želatina, pektinas ar agaras. Taip pat į kramtomų gelinių tablečių sudėtį įeina cukrus, vanduo, saldikliai bei kvapiosios medžiagos [2]. Saldikliai ir kvapiosios medžiagos yra skirtos užmaskuoti veikliųjų medžiagų skonį ir padidinti vartotojų pripažinimą. Pagrindinė šių tablečių problema yra jų sudėtyje esantis didelis kiekis cukraus, kuris lemia ne tik mažą maistinę vertę, tačiau prisideda ir prie sveikatos problemų, tokių kaip padidėjusi rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ar diabetu [3]. Sveikesnė alternatyva cukrui gali būti medus. Jame yra vitaminų, kurie didina organizmo atsparumą įvairioms infekcijoms, mineralinių medžiagų, fermentų, taip pat galima aptikti polifenolių, organinių rūgščių [4]. [...].