Geležies sulfato ir glicinato įtaka viščiukų broilerių produktyvumui bei mėsos kokybei
Šiškutė, Toma |
Gružauskas, Romas |
Kačinskaitė, Dovilė | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Pridotkas, Gediminas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Špakauskas, Vytautas | Komisijos narys / Committee Member |
Stankevičienė, Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Malakauskas, Mindaugas | Komisijos narys / Committee Member |
Januškevičienė, Gražina | Komisijos narys / Committee Member |
Bartkienė, Elena | Komisijos narys / Committee Member |
Baltušnikienė, Aldona | Komisijos narys / Committee Member |
Lesinimo bandymas buvo atliktas su 1–35 dienų amžiaus Ross 308 linijų derinio viščiukais broileriais. 600 viščiukų broilerių buvo suskirstyti į 3 grupes po 200 viščiukų kiekvienoje grupėje su 4-iais kiekvienos grupės pakartojimais. Pirmoji grupė kontrolinė, likusios – tiriamosios. I grupės viščiukai broileriai buvo lesinami su standartiniais kombinuotaisiais lesalais. Į II grupės standartinius kombinuotuosius lesalus buvo įterpta 70 mg geležies sulfato ir 72 mg geležies glicinato. Į III grupės standartinius kombinuotuosius lesalus – 144 mg geležies glicinato. Analizuojant broilerių skerdenos morfologinę sudėtį, nustatėme, kad didžiausią įtaką turėjo geležies sulfatų ir glicinatų kiekiai, to pasekoje išeigos atitinkamai padidėjo 9,43 proc. ir 4,56 proc. Geležies sulfato ir glicinato priedai sumažino 0,4 proc. abdominalinių riebalų išeigą. Geležies sulfatai ir glicinatai, geležies susikaupimai viščiukų broilerių krūtinės raumenyse esminės įtakos neturėjo. Tiriamųjų grupių šlaunelių raumenyse geležies koncentracija padidėjo 0,59 -3,07 mg/kg palyginus su kontroline grupe. MDA koncentracija tiek kontrolinės, tiek tiriamųjų grupių šviežiuose krūtinės raumenyse buvo beveik vienoda. Naudojant viščiukams geležies sulfatų ir glicinatų mišinį šviežiuose šlaunelių raumenyse MDA padidėjo 0,688 µmol/kg, o naudojant tik glicinatus – 0,576 µmol/kg (p<0,01). Po 3 mėn sandėliavimo tiriamųjų grupių krūtinėlėse MDA koncentracija buvo 0,014-0,096 µmol/kg didesnė, lyginant su kontroline grupe. Naudojant viščiukų lesinimui geležies sulfato ir glicinato mišinį MDA koncentracija šlaunelėse buvo 0,122 μmol/kg, o tik naudojant geležies glicinatus – 1,008 μmol/kg (p<0,01). Viščiukų broilerių, kurių lesalai buvo praturtinti geležies sulfatais ir glicinatais, krūtinės raumenyse po 3 mėn sandėliavimo mononesočiųjų riebalų rūgščių padidėjo 3,07 proc.. Naudojant geležies sulfato ir glicinato mišinį polinesočiųjų riebalų rūgščių padidėjo 3,8 proc., o naudojant tik geležies glicinatus 2,10 proc. Taip pat minėti lesalų priedai didino ir omega 6 riebalų rūgščių kiekį.
The feeding test was carried out with broiler chickens, aged 1-35 days old combination of lines Ross 308. 600 broiler chickens were divided into 3 groups of 200 chickens in each group with 4 repeats of each group. The first group was control, the rest groups were tested. Group I chickens were fed with the standard combined diet. In group II, the standard combined feeds were added 70 mg of iron sulphate and 72 mg of iron glycinate. In Group III standard combined feeds were added with 144 mg iron glycinate. Analysing the morphology of broiler carcass composition, we found that the greatest impact was made by the quantities of iron sulphate and glycinate. As a consequence yield rose by 9.43 per cent and 4.56 per cent. Iron sulphate and glycinate accessories decreased abdominal fat yield by 0.4 percent. Iron sulphate and glycinate have no impact for iron accumulation in broiler chicken breast muscle. In tested groups in thigh muscle iron concentration increased 0.59 -3.07 mg /kg as compared with the control group. MDA levels in both the control and tested groups in fresh breast muscle were almost identical. For chickens using ferrous sulphate and glycinate mixture of fresh thigh muscle MDA increased by 0.688 µmol/kg, while using only glycinate - 0.576 µmol/kg/ kg (p <0.01). After 3 months of storage tested groups breasts were found with MDA concentration 0.014 - 0.096 µmol/kg higher compared with the control group. Using for chickens feeding iron sulphate and glycinate mixture MDA concentration in thigh was 0.122 μmol/kg, while only using ferrous glycinate - 1.008 μmol/kg (p <0.01). Chicken broilers feed enriched with iron sulphate and glycinate, after 3 months of storage chest muscles in monounsaturated fatty acids increased by 3.07 per cent. By using iron sulphate and glycinate mixture the polyunsaturated fatty acids increased by 3.8 percent. While using only iron glycinate increased by 2.10 percent. Likewise, those feed additives increased the quantity of omega 6 fatty acids.