Daržinio dašio (Satureja hortensis L.) biologiškai veikliųjų junginių dinamika vegetacijos metu Lietuvoje
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Švarcaitė, Jūratė | Komisijos narys / Committee Member |
Kuncaitė, Giedrė | Komisijos narys / Committee Member |
Daržinis dašis (Satureja hortensis L.) – vienametis žolinis augalas priklausantis Lamiaceae Lindl. šeimai. Vaistinė augalinė žaliava yra antžeminė augalo dalis – dašių žolė (Herba Satureae). Pagrindiniai biologiškai aktyvūs junginiai augalinėje žaliavoje yra fenoliniai junginiai, flavonoidai ir eterinis aliejus. Dėl kaupiamų medžiagų, S. hortensis L. pasižymi antimikrobiniu, antispazminiu, antidiarėjiniu, hipoglikeminiu ir antihipercholestereminiu poveikiu. Darbo tikslas buvo įvertinti daržinio dašio (Satureja hortensis L.) antžeminės dalies vaistinės augalinės žaliavos cheminę sudėtį ir antioksidantinį aktyvumą skirtingais vegetacijos tarpsniais introdukcijos metu Lietuvoje. Uždaviniai: atlikti S. hortensis L. eterinio aliejaus kokybinį ir kiekybinį nustatymą DC-MS metodu; įvertinti bendrą fenolinių junginių kiekį, bendrą flavonoidų kiekį ir DPPH radikalų surišimo galią spektrofotometriniu metodu bei palyginti šių reikšmių pasiskirstymą skirtingomis augalo vegetacijos fazėmis rinktoje žaliavoje; nustatyti atskirų fenolinių rūgščių ir flavonoidų įtaką bendram ekstraktų antioksidantiniam aktyvumui, panaudojant efektyviosios skysčių chromatografijos su pokolonėline DPPH reakcijos detekcija metodą. Rezultatai: Satureja hortensis L. eterinio aliejaus pagrindinis komponentas yra karvakrolis. Kiti identifikuoti junginiai: γ-terpineno, β-mirceno, p-cimeno ir β-kariofileno. Didžiausiu eterinio aliejaus kiekiu pasižymėjo masinio žydėjimo (Ž2) fazės metu rinkta žaliava. Bendras fenolinių junginių kiekis skirtingomis vegetacijos fazėmis rinktoje žaliavoje svyruoja nuo 36,72 RE mg/g iki 46,01 RE mg/g, bendras flavonoidų kiekis nuo 9,74 RE mg/g iki 12,82 RE mg/g, o antioksidantinis aktyvumas nuo 36,93 RE mg/g iki 47,49 RE mg/g. Antiradikalinis aktyvumas yra statistiškai priklausomas nuo bendro fenolinių junginių kiekio (r2 = 0,798) ir bendro flavonoidų kiekio (r2 = 0,894). S. hortensis L. žaliavoje identifikuoti fenoliniai junginiai: trans-sinapo r., trans-p-kumaro r., hesperetinas, rutinas ir rozmarino r. Vyraujantys Satureja hortensis L. metanolinių ekstraktų komponentai yra rutinas ir rozmarino r., didžiausias individualus antiradikalinis aktyvumas pastebimas masinio žydėjimo (Ž2) fazėje (26,16 RE mg/g), kurį lemia rozmarino r.
Summer savory (Satureja hortensis L.) – annual herbaceous plant from Lamiaceae Lindl. family. Medicinal plant raw material are aerial parts of the plant – Savory herb (Herba Saturejae). The main biologically active substances in raw material are phenols, flavonoids and essential oil. Due these substances S. hortensis L. have antimicrobial, antispasmodic, antidiarrhoeal, hypoglycemic and antihypercholesteremic properties. The aim of this study was to evaluate chemical composition and antioxidant activity of Summer savory (Satureja hortensis L.) raw material during vegetation period in Lithuania. Tasks: to perform qualitative and quantitative essential oil determination of S. hortensis L. by method of GC-MS method; to estimate the total phenolic compounds, total flavonoid content and DPPH radical scavenging activity using spectrophotometric analysis method and to compare the distribution of these values in raw material, collected at different vegetation phases of the plant; to determine impact of the individual phenolic acids and flavonoids on the antioxidant activity of S. hortensis L. extracts, by method high performance liquid chromatography combined with post-column DPPH reaction detection method. The results: the main compound of Satureja hortensis L. essential oil is carvacrol. Others identified components are γ-terpinene, β-myrcene, p-cymene and β-cariophyllene. The highest concentracions of essential oil was observed in the raw material collected at massive flowering (Ž2) phase. The total phenolic compounds were determinated from 36,72 RE mg/g to 46,01 RE mg/g, total flavonoids from 9,74 RE mg/g to 12,82 RE mg/g and antiradical activity from 36,93 RE mg/g to 47,49 RE mg/g in the raw material collected in different vegetation phases. Antiradical activity is statistically dependent on the total phenolics (r2 = 0,798) and total flavonoids (r2 = 0,894). Identified phenolic compounds of S. hortensis L. raw material: trans-sinapic ac., trans-p-cumaric ac., hesperetin, rutin and rozmarinic acid The main phenolic compounds of Satureja hortensis L. methanolic extracts are rutin and rozmarinic acid, the highest individual antiradical activity is observed in massive flowering phase (26,16 RE mg/g), wich is possesed by rosmarinic acid.