Options
Laktozės kiekio nustatymas Lietuvos juodmargių karvių piene LVA Praktinio mokymo centre
Pranckevičius, Virginijus |
Juozaitis, Arūnas |
Pauliukas, Kazimieras | Recenzentas / Reviewer |
Maksvytienė, Irena | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Juozaitienė, Vida | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Jukna, Česlovas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Matusevičius, Paulius | Komisijos narys / Committee Member |
Kauzonienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Miceikienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Staniškienė, Birutė | Komisijos narys / Committee Member |
Suveizdis, Virginijus | Komisijos narys / Committee Member |
Kulpys, Jurgis | Komisijos narys / Committee Member |
Jukna, Vigilijus | Komisijos narys / Committee Member |
Gružauskas, Romas | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas ir uždaviniai: 1. Ištirti laktozės kiekio kintamumą LVA Praktinio mokymo centro karvių piene. 2. Įvertinti tvartinio ir ganyklinio laikotarpio įtaką laktozės kiekiui. 3. Įvertinti sezono įtak�� laktozės kiekiui. 4. Nustatyti ir įvertinti mėnesio įtaką laktozės kiekiui karvių piene. 5. Nustatyti ir įvertinti laktacijos įtaką laktozės kiekiui. 6. Nustatyti ir įvertinti laktacijos mėnesio įtaką laktozės kiekiui Buvo skaičiuojami statistiniai rodikliai Vidurkis (mean), vid. paklaida (std. Error of Mean), median (mediana), minimum, maximum. Darbe naudojama programinė įranga: Exsel, Word. Susisteminta, sugrupuota bei analizuota Excel pagalba. Tam panaudoti pirminės informacijos sisteminimo, apibendrinimo ir matematiniai duomenų apdorojimo metodai. Karvės buvo sugrupuotos pagal laktacijas, laktacijos mėnesius, pagal sezonus, metų mėnesius. Teorinės šio darbo medžiagos kaupimui ir jos analizei panaudoti loginio mąstymo, sisteminimo, monografinis ir apibendrinimų metodai. Praktinės tyrimų medžiagos analizavimui panaudoti analitiniai, statistiniai metodai. Rezultatai ir išvados: 1.Tvartiniu ir ganykliniu laikotarpiais laktozės kiekiai karvių piene skyrėsi 0,07 % 2. Didžiausias laktozės kiekis karvių piene buvo pavasarį, o mažiausias – rudenį ir žiemą. 3. Kovo ir gegužės mėnesiais buvo didžiausi laktozės ir riebalų kiekiai piene. 4. Pirmos laktacijos karvių piene yra daugiau (0,21%) laktozės, nei III ir vyresnių laktacijų karvių piene. 5. Laktacijos mėnesio atžvilgiu laktozės kiekis piene kito nuo 4,7 iki 4,55%. 6. Laktacijos eigoje laktozės kiekis piene kiekvieną mėnesį mažėjo, o somatinių ląstelių skaičius – didėjo. Rekomendacijos: 1. Tikslinga sekti laktozės kiekį karvių piene, kontroliuojant gyvulių sveikatingumą ir produkcijos kokybę. 2. Atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad yra tikslinga sekti laktozės kiekio kitimus įvairiais laikotarpiais mastitų profilaktikai. 3. Pagal laktozės kiekį karvių piene galima spręsti ir apie karvių šėrimo pilnavertiškumą.
Object and tasks of work: 1. To evaluate the variability of lactose quantity in milk from cows from Centre for Practical Instruction of LVA. 2. To evaluate the influence of periods, when cows are in cowshed and when in pasture, to lactose quantity. 3. To evaluate the season‘s influence to lactose quantity. 4. To institute and evaluate month‘s influence to lactose quantity of cows milk. 5. To institute and evaluate lactation influence to lactose quantity. 6. To institute and evaluate influence of lactation months to lactose quantity. There were being calculated the following statistical indexes: mean, error of mean, median, minimum, and maximum. There were used the following software: Excel, Word. Data was systemised, grouped and analysed using Excel. There were used processing methods of primal information filing, generalization and mathematics data. Cows were grouped according to lactations, months of lactation, seasons, and according months of the year. For accumulation and analysis of this theoretical material, there were used the following methods: logical thinking, filing, monographic and generalization. For analysis of practical research material there were used analytical and statistical methods. Results and conclusions:1. Lactose quantity during the periods, when cows were in cowshed and when in pasture, in cow milk differed in 0,07 %; 2. The biggest lactose quantity in cows’ milk was in spring and the smallest in autumn and winter; 3. In months of March and May there were the biggest quantities of lactose and fat in milk; 4. In milk from cows of first lactation there are more lactose (0,21%), than in milk from cows of III and later lactations; 5. In respects of lactation month, lactose quantity in milk varied from 4,7 till 4,55%; 6. During the course of lactation, lactose quantity in milk was decreasing each month, and number of somatic cells – was increasing. Recommendations: 1. It is purposeful to observe lactose quantity in cows’ milk, when controlling animal wellness and quality of production. 2. The results of the performed researches showed that it is purposeful to observe variations of lactose quantity in various periods for the prophylaxis of mastitis. 3. It is possible to decide about the quality of cows feeding, according to the lactose quality in cows’ milk.