Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/110889
Palyginamasis elnienos ir stirnienos mėsos kokybės vertinimas
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Palyginamasis elnienos ir stirnienos mėsos kokybės vertinimas
Other Title
To Compare the Quality of Deer and Venison Meat
Author
Kalaušytė, Jūratė |
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Extent
40 p.
Thesis Defence Date
2021-06-15
Abstract (lt)
Darbo tikslas: palyginti elnienos ir stirnienos mėsos kokybę. Darbo uždaviniai:
- nustatyti elnienos ir stirnienos mėsos mikrobiologinį užterštumą;
- nustatyti elnienos ir stirnienos mėsos cheminę sudėtį;
- nustatyti elnienos ir stirnienos mėsos fizikinius rodiklius;
- nustatyti elnienos ir stirnienos mėsos riebalų rūgščių koncentraciją;
- nustatyti elnienos ir stirnienos mėsos malondialdehidų kiekį;
- nustatyti elnienos ir stirnienos mėsos cholesterolio koncentraciją;
- nustatyti elnienos ir stirnienos mėsos biogeninių aminų kiekį. Tyrimo metodika ir organizavimas: Magistro baigiamojo darbo tyrimas buvo atliktas 2018 – 2019 metais LSMU, Veterinarijos akademijoje, Gyvūnų mokslo fakultete, Gyvūnų auginimo technologijų institute. Gyvūnų ir akvakultūrų produktyvumo ir produkcijos kokybės laboratorijoje palyginta elnienos ir stirnienos mėsos kokybė. Tyrimui buvo naudota kumpio raumuo – Gluteus medius. Mėginiai buvo tiriami švieži ir praėjus 24 valandoms po skerdimo. Ištirtas stirnienos ir elnienos mėsos mikrobiologinis užterštumas, cheminė sudėtis, fizikiniai rodikliai, riebalų rūgščių koncentraciją, malondialdehidų kiekis, cholesterolio koncentracija, biogeninių aminų kiekis. Tyrimo rezultatai: Statistiškai patikimi rezultatai buvo nustatyti: riebalų, baltymų, pelenų, nustatyti kaprilo, kaprio, undecilo, lauro, miristoleino, mistirino, pentadekanoinine, pentadekano, heksadekaeno (palmitoleno), margarino, elaido, arachido, tiramino ir feniletalino rodikliuose (p<0,05).
Abstract (en)
Objectives of the thesis:
- to determine red deer and venison meat the microbiogical contamination of meat;
- to determine red deer and venison meat the chemical composition;
- to determine red deer and venison meat physical indicators;
- to determine red deer and venison meat the concentration of fatty acids ;
- to determine red deer and venison meat the amount of malondialdehydes; 6.determine red deer and venison meat cholesterol levels;
- to determine red deer and venison meat the content of biogenic amines; The method of research and structure: The research for master thesis was accomplished in 2018-2019, LUHS, Veterinary Academy, Institute of Animal Rearing Technologies, Animal and aquaculture productivity and product quality assessment laboratory were analyzed red deer and roe deer meat chemical composition, technological and texture properties. Gluteus medius ham muscle was used for the study. Samples were analyzed fresh and 24 hours after slaughter. Microbiological contamination of deer and venison meat, chemical composition, physical parameters, fatty acid concentration, malondialdehyde content, cholesterol concentration, biogenic amine content were studied. Results and conclusions: Statistically signifficant results were found for: fat, protein, ash, caprylic, capri, undecyl, lauric, myristolein, mystyrin, pentadecaninine, pentadecane, hexadecane (palmitolene), margarine, elaido, arachid, tyramine and phenylethalin (p <0.05 ).
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access