Vaikų maitinimo Prienų miesto ir rajono ikimokyklinėse ugdymo įstaigose analizė ir tobulinimas
Stankevičienė, Vesta |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbe nagrinėjama problema – kokia yra ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikų maitinimo organizavimo praktika, tiek užtikrinant pilnavertę mitybą, tiek ir reikiamą higieną maitinimo procese. Darbo tikslas – teoriškai pagrindus vaikų maitinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose sprendimus, įvertinti vaikų maitinimo Prienų miesto ir rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigose praktiką, bei apibrėžti tobulinimo galimybes. Siekiant darbo tikslo, atlikti du tyrimai – pagal darbo autorės parengtus tyrimo instrumentus atliktas penkių Prienų miesto ir rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų virtuvės higienos saviįvertinimo tyrimas, bei tų pačių ugdymo įstaigų ugdytinių tėvų (n=101) anketinė apklausa apie jų pasitenkinimą vaikų maitinimu ugdymo įstaigose. Tyrimo rezultatai atskleidė, jog trims įstaigoms reikia gerinti virtuvės įrangos veikimą, naudoti paviršių užterštumo testus, vienoje netinkamai laikomi maisto produktai. Higienos normos reikalavimų laikymasis, darbuotojų kompetencija higienos srityje vertinama palankiai Esminių skirtumų vertinant Prienų rajono ir Prienų miesto įstaigų bendrus rezultatus, nėra. Tėvų apklausos rezultatai atskleidė, jog tėvai patenkinti vaikų maitinimo grafiku, kiekiu (80 proc.), skoniu ir maistingumu (60 proc.). Tačiau 40-50 proc. tėvų mano, jog vaikai ne kasdien gauna vertingų baltyminių produktų, vertingų grūdinių kultūrų, 20 proc. – jog ne kasdien gauna šviežių vaisių ir daržovių. 25 proc. tėvų įžvelgia problemą, jog vaikams maistas gaminamas iš galimai nekokybiškų produktų bei jog maiste yra per daug miltų, 35 proc. pastebi per menką produktų įvairovę. 22 proc. tėvų yra nepatenkinti tuo, kiek vaikai ikimokyklinio ugdymo įstaigose išgeria gryno vandens. Jaunesnio amžiaus respondentai skeptiškiau vertina miltų kiekį maiste.
Problem analysed in this master’s thesis – what is the practice in organising children feeding in pre-school organizations, assuring valuable food allowance and also hygienic process of cooking and food supply. The goal of master’s thesis: determining theoretical decisions of children feeding at preschool organizations, to evaluate practice of children feeding in Prienai town and district’s pre-school organizations, and define possibilities for its improvement. In order to achieve this goal, two empirical l researches were performed: the self-evaluation of pre-school organizations’ kitchen hygiene (five preschool organizations participated), and the questionnaire survey of children’s parents evaluating their satisfaction with children feeding at the same pre-school organizations (n=101). The results of research revealed that three researched pre-school organizations should improve functions of their kitchens’ equipment, use tests of surface cleanness, one organisation fails to keep food product according all rules. Ability to assure formal requirement of hygiene norms and employees competence in the sphere of hygiene is satisfactory. There are no significant differences among common results of Prienai town and Prienai district pre-school organizations’ kitchen hygiene. Results of parents’ survey revealed that parents are in most cases satisfied with children feeding at pre-school organization: 80 per cent are satisfied with feeding timelines, and amount of food, 60 per cent are satisfied with food’s taste and nutrition value. However 40-50 per cent of parents think that children do not get daily valuable cereals and protein products, 550 per cent – that fresh vegetables and fruits are not given daily, 25 per cent think that there might be a problem of poor quality products used for cooking and too much flour in the food, 35 per cent think that variety of food is poor. 22 per cent of parents are not satisfied with amount of fresh water that their children drink at pre-school organizations. Younger parents are more sceptical about the amount of flour in the food.