Skirtingų linijų derinių x ir y viščiukų broilerių mėsos kokybės palyginamoji analizė
Stupelis, Marius |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: atlikti skirtingų linijų derinių X ir Y viščiukų broilerių mėsos kokybės palyginamąją analizę. Darbo uždaviniai: 1. Nustatyti ir palyginti skirtingų linijų derinių X ir Y viščiukų broilerių skerdenos morfologinę sudėtį. 2. Nustatyti ir palyginti skirtingų linijų derinių X ir Y viščiukų broilerių mėsos juslines savybes. 3. Įvertinti ir palyginti skirtingų linijų derinių X ir Y viščiukų broilerių mėsos virimo nuostolius, žalios ir virtos mėsos spalvos charakteristikas, mėsos tekstūros savybes. 4. Įvertinti ir palyginti skirtingų linijų derinių X ir Y viščiukų broilerių raumenų histomorfometriją. Gauti rezultatai ir išvados: Išanalizavus ir palyginus skirtingų linijų derinių X ir Y vištaičių ir gaidžiukų skerdenos morfologinę sudėtį, statistiškai reikšmingų skirtumų nenustatyta. Vertinant skirtingų linijų derinių X ir Y mėginius jusliškai, nustatyta, kad gaidžiukų ir vištaičių krūtinėlių raumenų mėsos kvapui linijų derinys įtakos neturėjo (p>0,05). X ir Y linijų derinio gaidžiukų šlaunų mėsos mėginiuose kvapo ir skonio savybės buvo panašios tik kietumas, pluoštiškumas, susikramtymas ir grugždumas Y linijų derinio gaidžiukų buvo didesnis. Mėsos tekstūros parametrai gaidžiukų ir vištaičių žalios ir virtos krūtinės mėsos statistiškai reikšmingai nesiskyrė. X linijų derinio viščiukų broilerių tiek virta tiek žalia mėsa buvo gelsvesne, lyginant su Y linijų derinio viščiukais broileriais.. Linijų derinys neturėjo reikšmingos įtakos mėsos kietumui, rišlumui, tamprumui ir stangrumui. X ir Y linijų derinių vištaičių ir gaidžiukų krūtinės raumens virimo nuostoliai kito nuo 21,22 proc. iki 24,20 proc., o šlaunies raumens mėginių nuo 20,71 proc. iki 27,16 proc. (p>0,05). X linijų derinio vištaičių ir gaidžiukų raumens skaidulų skersinio pjūvio plotai didesni atitinkamai 9 ir 16 proc., lyginant su Y linijų derinio vištaitėmis ir gaidžiukais (p>0,05).
The aim of the study: to compare meat qualitative parameters of different broilers crosses X and Y. Objectives of the study:
- To identify and compare morphological traits of carcass of different chicken broilers crosses X and Y.
- To identify and compare sensory properties of meat of different chicken broilers crosses X and Y.
- To evaluate and compare broilers’ meat cooking loss, raw and cooked meat color characteristics, texture characteristics of meat of different chicken crosses X and Y.
- To evaluate and compare broilers’ muscle histomorphometry of different chicken crosses X and Y. The results and conclusions: the analysis and comparison of carcasses morphological composition of male and female of different crosses X and Y, statistically significant differences were not found. The sensory evaluation of male and female meat samples of different crosses X and Y showed that for odour it hasn’t effect (P>0.05). X and Y crosses odour and taste properties of boiled breasts male meat samples were similar only hardness, fibriness, chewiness and crunchiness of Y cross male breast samples was higher in comparison to the X cross male breast samples. No significant effect of cross line on raw and boiled breast meat texture parameters of both genders was detected. The chicken broilers’ meats both raw and boiled of X cross were more yellowness in comparison to the meat of Y cross. The cross line had not effect for the meat hardness, binding capacity, elasticity and firmness. Breast muscle cooking losses of both genders of X and Y crosses ranged from 21.22% up to 24.20%, and thigh muscle samples - from 20.71% up 27.16% (P>0.05). Histomorphometric analysis of the great pectoral muscle fiber cross-sectional area of males and females broiler chickens of X cross was by 16% and 9% respectively higher in comparison with analysed parameter of males and female’s broiler chickens of Y cross (P>0.05).