Probiotinio pašaro papildo „Gut-Lac" reikšmė veršelių virškinimo procesų sutrikimų pasireiškimui ir jų atsistatymui
Morkūnaitė, Inga |
Recenzentas / Reviewer | |
Svaldenienė, Eglė | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Atlikto darbo tikslas buvo įvertinti probiotinio pašaro papildo „Gut-Lac“ įtaką veršelių virškinamojo trakto sutrikimų pasireiškimui ir jų atsistatymui. Tirta 20 veršelių, jie iškirti į dvi tiriamąsias grupes. Pirmojoje grupėje bandomieji veršeliai (n=5) pirmąsias dvi gyvenimo savaites papildomai gavo probiotinį pašaro papildą, kontroliniai veršeliai (n=5) papildo negavo. Antrąją grupę sudarė 0 – 2 savaičių amžiaus veršeliai su pasireiškusiais virškinamojo trakto sutrikimais. Bandomieji veršeliai (n=5) penkias dienas papildomai gavo probiotinį pašaro papildą, kontroliniai veršeliai (n=5) papildo negavo. Buvo fiksuojama veršelių rektinė kūno temperatūra, matuotas kūno svoris, vertinta išmatų konsistencija taikant keturių balų sistemą, tirti morfologiniai kraujo rodikliai, tirtas enterobakterijų ir laktobacilų kiekis išmatose lėkštelių metodu. Rektinės kūno temperatūros, kūno svorio bei kraujo morfologinių rodiklių reikšmių skirtumai tiriamosiose grupėse tarp bandomųjų ir kontrolinių veršelių nebuvo statistiškai reikšmingi. Įvertinus veršelių išmatų konsistenciją, nustatyta, jog veršeliai, kuriems buvo pasireiškę virškinamojo trakto sutrikimai, gavę probiotinį pašarinį papildą, tuštinosi labiau formuotomis išmatomis, nei kontroliniai veršeliai. Veršeliai, gavę probiotinį pašaro papildą pirmąsias dvi gyvenimo savaites, išmatose turėjo didesnį enterobakterijų bei laktobacilų kiekį, nei veršeliai, kurie papildo negavo (p<0,05). Tiems veršeliams, kuriems buvo pasireiškę virškinamojo trakto sutrikimai, gavusiems probiotinį pašaro papildą, laktobacilų kiekis išmatose buvo didesnis (p>0,05), tačiau enterobakterijų kiekis buvo mažesnis, nei kontrolinėje grupėje (p<0,05).
The aim of this study was to evaluate the influence of the probiotic feed supplement "Gut Lac" on the occurrence of digestive tract disorders in calves and their recovery. 20 calves were studied, and they were divided into two research groups. In the first research group, test group calves (n=5) received probiotic feed supplement for the first two weeks of life, and control group calves (n=5) did not receive supplement. In the second research group, 0-2-week-old calves with manifested digestive tract disorders were examined. Test group calves (n=5) received an additional probiotic feed supplement for five days, and control group calves (n=5) did not receive the supplement. Rectal body temperature of calves was recorded, body weight was measured, stool consistency was assessed using a four-point system, blood morphological parameters were studied, and the number of Enterobacteria and Lactobacilli in feces was tested using the plate method. The differences in rectal body temperature, body weight, and blood morphological parameters in the research groups between tested calves were not statistically significant. After evaluating the consistency of the calves feces, it was found that the calves that had digestive tract disorders after receiving the probiotic feed supplement defecated with more formed feces than calves in control group. Calves that received a probiotic feed supplement in the first two weeks of life had a higher amount of Enterobacteria and Lactobacilli in their feces than calves that did not receive the supplement (p<0.05). Calves with diarrhea that received probiotic supplement had higher levels of Lactobacilli (p>0.05), but lower levels of Enterobacteriaceae (p<0.05) than control group calves.