Didžiuosiuose prekybos centruose parduodamų daržovių maistinė ir energinė vertė
Turčinavičienė, Lina |
Januškevičius, Algirdas |
Lukoševičius, Leonardas | |
Daržovės yra skirstomos pagal daugelį požymių – pagal botaninius požymius, pagal vegetacijos periodo trukmę, pagal panašią agrotechniką, pavyzdžiui profesorius V. Edelšteinas pagal vartojamas dalis daržoves skirsto taip: 1. Vaisinės daržovės, iš kurių vienos vartojamos, kada subrendę vaisiai, o kitos – jauna vaisiaus užuomazga; 2. Lapinės daržovės – vienų vartojami lapai, kitų – sumedėję lapkočiai, trečių – gūžės; 3. Žiedinės; 4. Ūglinės; 5. Svogūninės; 6. Šakniavaisinės; 7. Stiebagumbinės. Per metus mokslininkai rekomenduoja suvartoti 141 – 151 kg daržovių: 20 – 30 kg gūžinių kopūstų, 20 kg moliūgų ir arbūzų, 25 –32 kg pomidorų, 10 – 13 kg agurkų, 6 – 10 kg morkų, 6 – 10 kg svogūnų, 5 – 10 kg burokėlių, 5 – 8 kg žaliųjų žirnelių, 3 – 5 kg žiedinių kopūstų, 2 – 5 kg aguročių ir baklažanų, 1 – 3 kg saldžiųjų ankštpipirių, 1 – 2 kg prieskoninių daržovių, 3 – 5 kg kitų daržovių. Mūsų darbo tikslas - nustatyti didžiuosiuose prekybos centruose parduodamų lietuviškų ir importuotų daržovių iš skirtingų šalių pagrindines jose esančias maisto medžiagas, paskaičiuoti jų energinę vertę; pagal galimybes nustatyti tik tai daržovei būdingą biologiškai aktyvią medžiagą; įvertinti daržovių vartojimo galimybes kasdieninėje žmonių mityboje – įrodant jų teigiamas ir galimas neigiamas savybes; parodyti, kokių ekologiškų daržovių galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. Darbo tikslui įvykdyti išsikėlėme sekančius uždavinius: - iš visų Kauno miesto didžiųjų prekybos centrų nusipirkti realizuojamas įvairias daržoves, užaugintas mūsų šalyje ir importuotas iš kitų šalių; - palyginti savų ir atvežtinių daržovių energinę ir maistinę vertę; - įvertinti skirtingų daržovių suvartojimo kiekius.
The tasks of the experiment: 1. to buy several sorts of vegetables from Kaunas supermarkets; 2. to compare the nutrient and energetical value of domestic and imported vegetables; 3. to evaluate the amounts of consumption of different vegetables. Research work was performed in Lithuanian Veterinary Academy, Department of Animal Nutrition, and also in Kaunas supermarkets: „Iki“, „Maxima“, „Rimi“ and „Norfa“. It has been tested 50 different vegetables and 9 organic vegetable species. The analysis of chemical composition for each sample was performed, and according to the calorific value of nutrients, metabolic energy content was calculated for each vegetable sample. Nutrients in vegetables significantly improve the value of our ration, also, taste features. Having analyzed the nutritional value of vegetables marketed in major supermarkets, we can say that the vegetables grown in our country do not yield to the nutritional value of imported ones. As we know that vegetables are healthy, we can conclude that: • the greatest coefficient of edible part have tomatoes, green onions; a smaller one have zucchini, cucumbers, aubergines and peppers – from 0,88 to 0,80; and the smallest one is of the celery – 0,68; • the most aqueous vegetable from the group of collard greens and verdure was lettuce (country of origin – Lithuania) 95,72 % (p<0,001), the greatest amount of minerals was found in red cabbages (country of origin – Holland) – 8,50 g/100g (p<0,001); the greatest amounts of raw proteins were found in broccoli 3,11 % (country of origin - Italy) (p<0,001), broccoli 3,05 % (country of origin - Spain) (p<0,001) and in Brussels sprout 4,40 % (country of origin – Holland) (p<0,001); • in the group of root vegetables the least amount of humidity had garlic (country of origin – Holland) 66,15 – 66,10 % (p<0,001); they were richer in minerals – 12,83 – 13,22 % (p<0,001), in protein 7,41 – 6,22 % (p<0,001), in extractive non-nitrogenous materials – 11,88 – 13,87 % (p<0,001); • from the group of legumes, red pepper stood out mostly (country of origin - Holland). In the constitution of this vegetable, the amount of dry material was the greatest – 11,56 %, green ashes 0,761 %, raw protein 0,094 %, raw fiber 0,067 %; • the top supermarkets mostly offer the vegetables imported from Holland and Spain; • the assortment of ecologic vegetables is very poor, only „Maxima“ supermarkets offer such. The suggestions are to grow more of your own Lithuanian vegetables, expand their assortment by improving their exterior look and nutrient; to expand the assortment of ecologic vegetables and develop their export to other countries.