Vaistinėje ekstemporaliai gaminamo metronidazolo kremo stabilumo tyrimas
Dambrauskas, Andrius |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
A. Dambrausko magistro baigiamasis darbas „Vaistinėje ekstemporaliai gaminamo metronidazolo kremo stabilumo tyrimas“. Mokslinis vadovas Prof. L. Ivanauskas. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Farmacijos fakulteto, Analizės ir Toksikologijos katedra — Kaunas. Tyrimo tikslas: Nustatyti metronidazolo kremo stabilumą ir tinkamumo vartoti laiką, atliekant kokybinius ir kiekybinius tyrimo metodus. Darbo uždaviniai: 1. Įvertinti įvairių fizikinių faktorių įtaką metronidazolo kremo stabilumui; 2 Parinkti efektyviosios skysčių chromatografijos metodo sąlygas metronidazolo kokybiniam ir kiekybiniam įvertinimui; 3. Atlikti metronidazolo kremo kokybės ir kiekybės analizę, taikant efektyviąja skysčių chromatografija; 4. Atlikti metronidazolo kremo mikrobiologinį tyrimą. Tyrimo objektas: Metronidazolo 2% kremas. Tyrimo metodai: metronidazolo kremo ilgalaikis stabilumo tyrimas, laikant 25±2°C temperatūroje, esant 60±5 proc. santykinei drėgmei 6 mėnesius; pagreitintas stabilumo tyrimas, laikant 40±2°C temperatūra, esant 75±5% santykinei drėgmei, rezultatus vertinant efektyviosios skysčių chromatografijos metodu; stresinių sąlygų (rūgščios terpės, šarminės terpės, vandenilio peroksido, šilumos, šviesos) įtaka metronidazolo kremo stabilumui; metronidazolo kremo tekstūros analizė, atliekant tepumo ir išstūmimo testus; mikrobiologinis tyrimas. Rezultatai ir išvados: 1. Įvertinta įvairių fizikinių faktorių įtaka metronidazolo kremo stabilumui. Nustatyta, kad spalva (balta), kvapas (bekavpis), vientisumas (vienalytis), pH (6,8) nepakito metronidazolo saugojimo metu (6 mėnesius). Metronidazolo kremo mechaninės savybės: tvirtumas, šlytis, konsistencija ir kohezija viso tyrimo metu nepakito, išliko stabilios. 2. Parinktos tinkamiausios efektyviosios skysčių chromatografijos sąlygos, ekstrakcijai panaudojant 20 % koncentracijos metanolį. 3. Efektyviosios skysčių chromatografijos metodu viso stabilumo tyrimo metu (ilgalaikio stabilumo sąlygomis 6 mėnesius ir pagreitinto stabilumo 6 mėnesius) nustatyta, kad gautos metronidazolo koncentracijos nenukrypsta nuo ±5 % ribos, todėl kremas 6 mėnesius išlieka stabilus. Stresiniai faktoriai: rūgštys, šarmai, vandenilio peroksidas, dienos šviesa ir šiluma kremo stabilumui įtakos neturėjo. 4. Atlikus mikrobiologinį tyrimą po kremo pagaminimo ir laikant 6 mėnesius nustatytas bendras aerobiniu mikrobų skaičius neviršija 102 CFU/g ir bendras mielių/pelėsių skaičius neviršija 101 CFU/g ir atititnka europos farmakopėjos rekomendacijas, taip pat nerasta Staphylococcus aureus ir Pseudomonas aeruginosa pėdsakų.
A. Dambrauskas master's thesis “Stability study of metronidazole cream, extemporous made in pharmacy”. Scientific supervisor Prof. L. Ivanauskas. Lithuanian University of Health Sciences, Faculty of Pharmacy, Department of Analysis and Toxicology - Kaunas. The aim of investigation: To determine the stability and shelf life of metronidazole cream. Objectives: 1. To evaluate the influence of various physical factors on the stability of metronidazole cream; 2. Select the conditions of the liquid chromatographic method for qualitative and quantitative evaluation of metronidazole; 3. To perform a qualitative and quantitative analysis of the metronidazole cream; 4. Perform a microbiological examination of metronidazole cream. The object of investigation: Metronidazole 2% cream. Methods: Long-term stability study of metronidazole cream at 25 ± 2 ° C, 60 ± 5% relative humidity; accelerated stability test at 40 ± 2 ° C, 75 ± 5 % relative humidity, high performance liquid chromatography; the influence of stress conditions (acidic media, alkaline media, hydrogen peroxide, heat, light) on the stability of metronidazole cream; metronidazole cream texture analysis for lubrication and ejection tests; microbiological examination. Results and conclusions: 1. The influence of various physical factors on the stability of metronidazole cream has been evaluated. It was found that color (white), odor (odorless), integrity (homogeneous), pH (6,8) did not change during storage of metronidazole (6 months). Mechanical properties of the metronidazole cream: firmness, shear, consistency and cohesion throughout the study remained stable. 2. The most suitable liquid chromatographic conditions were selected using 20% methanol for extraction. 3. High performance liquid chromatography in the full stability study (6 months long-term stability and 6 months accelerated stability) showed that metronidazole concentrations did not fluctuate within ± 5%, so the cream remained stable for 6 months. Stress factors, such as, acid media, alkaline media, hydrogen peroxide, daylight and heat did not affect the stability of the cream. 4. A microbiological examination of the metronidazole cream meet european pharmacopoeia requirements: total aerobic microbial count of 102 CFU/g, the total yeast/mold count does not exceed 101 CFU/g and the traces of Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa were found for whole cream storage process.