Lazdijų miesto ir rajono gimnazijų 12 klasės moksleivių žinių ir požiūrio į perdirbto maisto poveikį burnos sveikatai sąsajos su šeimos socioekonomine padėtimi
Navickaitė, Goda |
Recenzentas / Reviewer |
Problemos aktualumas. Perdirbtas maistas yra neatsiejama šių laikų mitybos dalis tarp paauglių, kuriems formuojami ilgalaikiai įpročiai ir, dažnai, nepakankamos mitybos pasirinkimai. Perdirbto maisto produktuose yra didelis cukraus ir cheminių priedų kiekis, kuris keičia burnos mikroflorą. Tai prisideda prie burnos ir prie bendros sveikatos problemų formavimosi. Darbo tikslas. Įvertinti Lazdijų miesto ir rajono gimnazijų 12 klasės moksleivių žinias ir požiūrį į perdirbto maisto poveikį burnos sveikatai bei išanalizuoti galimas sąsajas su šeimos socioekonomine padėtimi. Medžiaga ir metodai. Tyrime dalyvavo 110 Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos, Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos ir Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos 12 klasės mokinių, kurie turėjo atsakyti į anoniminės anketos 26 klausimus. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojant SPSS programą. Reikšmingumo lygmuo 95 proc., skirtumas laikomas statistiškai reikšmingu, kai p < 0,05. Rezultatai. 99,1 proc. moksleivių vartoja perdirbtą maistą. Pagrindinės vartojimo priežastys: toks maistas skanus, patogus skubant arba patiekiamas namuose. Didelė dalis mokinių pritarė, kad perdirbto maisto likučiai burnoje, susidariusios apnašos prisideda prie burnos ligų formavimosi. 58,2 proc. respondentų anketoje pateikta informacija buvo nauja, o net 30,9 proc. teigė, jog jiems tai nesvarbu arba, kad nieko nežino. 53,6 proc. turėjo teigiamą požiūrį nagrinėjama tema, o 46,4 proc. teigė, jog jiems tai nesvarbu, neturi nuomonės. Lyginant moksleivių žinias pagal jų šeimos socioekonominę padėtį, statistiškai reikšmingas skirtumas rastas tik viename klausime apie ėduonies simptomus (p < 0,05). Išvados. Respondentai turi nemažai žinių šio tyrimo tema, tačiau jų perdirbto maisto vartojimo dažnis, žinių ir požiūrio įsivertinimas rodo, kad žinios nagrinėjama tema nėra pakankamos, o požiūris pusės tiriamųjų yra atsainus ir tik pusės iš jų - teigiamas. Raktiniai žodžiai. Perdirbtas maistas, burnos sveikata, socioekonominė padėtis.
Relevance of the problem. Processed foods are an integral part of today's diet among teenagers, who are forming long-term habits and poor nutritional choices. Processed foods contain high levels of sugar and chemical additives, which alter the oral microflora. This contributes to the development of oral and general health problems. Aim of the study. To assess the knowledge and attitudes of 12th grade students of Lazdijai city and district gymnasiums about the impact of processed food on oral health and to analyze possible links with the family's socio-economic situation. Material and methods. The study involved 110 12th grade students from Lazdijai Motiejus Gustaitis Gymnasium, Veisiejai Sigitas Geda Gymnasium and Seirijai Antanas Žmuidzinavičius Gymnasium of Lazdijai district, who had to answer 26 questions in an anonymous questionnaire. The data was analyzed using the SPSS program, with a significance level of 95 percent. Statistical significance was determined at p < 0,05. Results. 99.1 percent of students consume processed food. Reasons for consumption: processed food is tasty, convenient when in a hurry or served at home. Most students agreed that food residues in the mouth, plaque contribute to the formation of oral diseases. 58.2 percent of respondents found the information in the survey new, and 21.8 percent - the information was not important. 53.6 percent had a positive attitude, and 46.4 percent said that it did not matter to them/had no opinion. A statistically significant difference (p < 0.05) by family socioeconomic status was found in one question about caries symptoms. Conclusions. Respondents have a lot of knowledge on the topic of this study, but their frequency of processed food consumption, self-assessment of knowledge and attitude indicate that knowledge on the topic under study is not sufficient, and the attitude of half of the respondents is indifferent and only half of them is positive. Key words. Processed food, oral health, socioeconomic status.