Lietuvos skirtingų regionų medus ir jo savybės
Kvedaras, Dovydas |
Šimkus, Almantas |
Oberauskas, Vaidas | Recenzentas / Reviewer |
Bagdonienė, Rima | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Savickis, Saulius | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Stankevičienė, Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Špakauskas, Vytautas | Komisijos narys / Committee Member |
Šarlauskas, Alvidas | Komisijos narys / Committee Member |
Šernienė, Loreta | Komisijos narys / Committee Member |
Zaborskienė, Gintarė | Komisijos narys / Committee Member |
Malakauskas, Mindaugas | Komisijos narys / Committee Member |
Šio darbo tikslas - ištirti ir įvertinti skirtingų Lietuvos regionų medų, jo savybes. Darbe apžvelgiama medaus sudėtis, rūšys. Analizuojamos įvairios medaus savybės. Medaus kaip natūralaus bioprodukto vertingosios savybės priklauso iš kokių augalų ir vietovės jis surinktas. Kiekvieno regiono augalų žieduose yra tik jam būdingas cheminių elementų kokybinis ir kiekybinis santykis. Iš sunkiųjų metalų kiekio meduje galima spręsti apie jo kilmę bei aplinkos užterštumą šiais metalais. Sunkieji metalai per dirvožemį, dulkes, lapų paviršių patenka ant žiedų, iš jų – į nektarą, su juo – į medų. Sunkieji metalai meduje gali būti ekologinis aplinkos taršos indikatorius. Tyrimų rezultatai parodė, žalingųjų mikroelementų kiekis skirtingų Lietuvos regionų meduje įvairuoja: Cd- 0,011-0,013 mg/kg, Pb -0,020-0,075 mg/kg, Cr -0,023-0,045 mg/kg, Cu -0,06-0,76 mg/kg, Zn -1,01-3,54 mg/kg, As- 0,051-0,053 mg/kg, Hg -0,0016-0,0645 mg/kg, bet neviršija Lietuvos higienos normose nurodytos DLK. Vienas svarbiausių medaus kokybės rodiklių – drėgnis. Visų regionų tirti medūs buvo pakankamai subrendę, nes drėgnis neviršijo 20 proc. Svarbus kokybės rodiklis, charakterizuojantis medaus natūralumą, – fermento diastazės aktyvumas. Šis skaičius turi būti ne mažesnis kaip 8 vienetai., todėl galima teigti, kad medus buvo natūralus. Tirti medaus mėginiai atitiko Lietuvos standartą 1466:2004. Redukuojančio cukraus, išskyrus Žemaitijos regiono medų (59,5 proc ) viršijo 60 proc. Sacharozės kiekis meduje buvo ne didesnis kaip 3,45 proc. ir neviršijo Europos maisto kodekse nurodyto maksimalaus leidžiamo kiekio - 5 proc. (didesni kiekiai leidžiami tik tam tikroms medaus rūšims). Tai rodo, kad medus nėra falsifikuotas. Visuose tirtuose mėginiuose diastazės aktyvumas buvo nuo 10,1 iki 13,3 Gotės vienetų Medus yra natūralus ir unikalus maisto produktas, turintis daug organizmui naudingų medžiagų. Kalis netgi gali atitikti rekomenduojamą paros dozę. Iš vitaminų askorbo rūgšties yra apie 2,35 proc., vitamino B6 net iki 11 proc. rekomenduojamos paros normos. Mūsų tyrimo duomenimis vitaminų kiekis skirtingų regionų meduje įvairuoja: C-2,35-2,47 mg/100g, K-0,022-0,033 mg/100g, Nikotatinamidas-0,122-0,136 mg/100g.
The objective of this work – is to investigate and evaluate honey of different Lithuania regions and its properties. Honey valuable features as a natural product works depends on the origin of the plant and the area it is collected. Only honey is characterized by qualitative and quantitative ratio of chemical elements are in each region to plant flowers. About its origin and environmental pollution in these metals can be inferred from the heavy metal content in honey. Through soil, dust, leaf surfaces heavy metals fall on the flowers. From the flowers falls into the nectar, and with it comes to the honey. Eco-indicator of environmental pollution can be heavy metals in honey. The results showed that a different region of Lithuania harmful trace elements in honey varies: Cd- 0,011-0,013 mg/kg, Pb -0,020-0,075 mg/kg, Cr -0,023-0,045 mg/kg, Cu -0,06-0,76 mg/kg, Zn -1,01-3,54 mg/kg, As- 0,051-0,053 mg/kg, Hg -0,0016-0,0645 mg/kg, but not exceeding Lithuania LSH. One of the most important indicators of quality of the product is moisture. All regions tested honey was mature enough, so that the moisture content does not exceed 20 percent. Diastase enzyme activity is an important indicator of the quality which characterizes the naturalness of honey. This number must be less than 8 units, it can be concluded that honey was a natural. Exploring honey samples matched Lithuania 1466:2004 standard. Reducing sugars, except honey (59.5 percent) from the Žemaitijos region exceeded 60 percent. Sucrose content in honey was not more than 3.45 percent and does not exceed the maximum allowable amount - 5 percent in European Food Code (larger quantities are allowed only for certain types of honey). This indicates that the honey is not adulterated. All the tested samples diastase activity was from 10.1 to 13.3 units Gote. Honey is a natural and unique food with a lot of the beneficial substances. Potassium can even meet the recommended daily intake. The vitamins ascorbic acid is about 2.35 percent of vitamin B6 up to 11 percent of the recommended daily intake. Vitamins in honey from different regions are varied; it is shown by our study: C-2 0.35 to 2, 47 mg/100 g, K-0 .022 to 0, 033 mg/100 g, Nikotatinamidas-0 .122 to 0, 136 mg/100 g.