Mikroorganizmų ir mikotoksinų paplitimas kačių sausame ėdale
Andrijauskaitė, Ligija |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Valiuška, Linijus | Komisijos narys / Committee Member |
Mikroorganizmai ir mikotoksinai supa žmonių ir gyvūnų gyvenimą. Gyvūnų augintinių šeimininkai renkasi šėrimą sausu ėdalu, todėl buvo tiriamas sauso kačių ėdalo užterštumas mikroorganizmais ir mikotoksinais. Tyrimui mėginiai buvo rinkti 2020 metų sausio – rugsėjo mėnesiais iš įvairių skirtingų gyvūnų prekių parduotuvių. Buvo ištirti 25 skirtingos sudėties sausi kačių ėdalai. Pagal ekonominę klasę, kuri nėra reglamentuota oficialiai, mėginiai suskirstyti: 2 mėginiai priklauso ekonominei klasei, 6 – Premium, 17 – Super Premium klasei. Pagal sudėtį apskaičiuota kiek procentų ėdalo sudaro augalinės kilmės žaliavos (grūdai, ryžiai, kukurūzai, žirniai, bulvės, runkelių minkštimas ir kt.): 4 mėginiuose (16 proc.) – 80proc. augalinės kilmės produktų, 14 mėginių (56 proc.) – 60 proc., 2 mėginiai (8 proc.) – 50 proc., 2 mėginiai (8 proc.) – 30 proc., 3 mėginiai (12 proc.) – 20 proc. Pagal gyvūninės kilmės žaliavas: 19 mėginių (76proc.) – su paukštiena, 6 mėginiai (24 proc.) – su žuvimi. Ėdalo užterštumas enterobakterijomis, bendro mikroorganizmų skaičiaus bei mielėmis ir pelėsinais grybais buvo tiriamas sėjimo ant terpės metodu. Mikotoksinų nustatymui naudota plonasluoksnė chromatografija. Mėginiuose daugiausia rasta Penicillium (41proc.) ir Aspergillus (28 proc.) genčių pelėsiniais grybais. Ėdale, kurio sudėtyje 30 proc. augalinės kilmės žaliavų, buvo rasta daugiausia enterobakterijų, mielių ir pelėsinių grybų, bei didžiausias bendras mikroorganizmų kiekis. Mėginiuose rasti aflatoksinas B1, deoksinivalenolis, zearalenonas, ochratoksinas A, T – 2 toksinas.
Microorganisms and mycotoxins are all around us and animals. Pets‘ owners choose feeding with dry cat food. The aim of this study was to determine cat dry foods‘ contamination with microorganisms and mycotoxins. Samples were collecting from January to September of 2020, from different pet shops. During this study 25 different cat food samples were tested. Samples were different economy class, which is not regulated official: 2 samples of economy class, 6 – Premium, 17 – Super Premium class. It was calculated percent of raw materials of plant origin (wheats, rice, corn, peas, potatoes, beet pulp, etc.) in dry cat food: 4 samples with 80% raw materials of plant origin, 14 samples with 60%, 2 samples with 50%, 2 samples with 30% and 3 samples with 20%. There were 19 samples (76%) – with poultry and 6 samples (24%) with fish. Samples were tested on growth medium for enterobacter, microorganisms and yeast and mould occurance in cat dry food. Mycotoxins were tested with thin layer chromatography. There were Penicillium (41%) and Aspergillus (28 %) the most. Enterobacter, yeast and molds and microorganizms quantity were the biggest in cat dry food, where raw materials of plant origin was 30%. There was found mycotoxins: aflatoxin B1, deoxynivalenol, zearalenone, ochratoxin A, T - 2 toxin.