Baltymų, išskirtų iš žaliadumblių Kirchneriella sp. Schmidle biomasės, kiekinės sudėties nustatymas ir technologinis funkcionalizavimas
Recenzentas / Reviewer | |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Inkėnienė, Asta Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Zymonė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
E. Noreikaitės magistro baigiamasis darbas „Baltymų, išskirtų iš žaliadumblių Kirchneriella sp. Schmidle biomasės, kiekinės sudėties nustatymas ir technologinis funkcionalizavimas“. Mokslinė vadovė – Prof. Dr. N. Savickienė. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Farmakognozijos katedra. – Kaunas. Tyrimo tikslas: nustatyti žaliadumblių Kirchneriella sp. Schmidle baltymų kiekinę sudėtį ir pagaminti gelifikuotas sistemas su baltymų ekstraktu, išskirtu iš žaliadumblių biomasės. Tyrimo objektas: liofilizuota žaliadumblių Kirchneriella sp. Schmidle biomasė. Tyrimo metodai: baltymų išskyrimui taikyta ekstrakcija 0,2 mol/l natrio hidroksido tirpalu santykiu 1:20 ultragarso vonelėje ir baltymų nusodinimas trichloracto rūgšties (TCA) ir β–merkaptoetanolio acetone mišiniu. Kiekinė analizė atlikta modifikuotu Lowry metodu. Gelifikuotų sistemų technologijai panaudotos skirtingos gelį formuojančios medžiagos. Gelifikuotų sistemų mechaninių savybių nustatymui taikyta tekstūros analizė. Taip pat technologijos poveikio vertinimui atlikta potenciometrija. Rezultatai ir išvados: baltymų išskyrimas iš Kirchneriella sp. Schmidle biomasės, atliktas pritaikant metodiką su NaOH ir TCA. Baltymų kiekinė analizė atlikta, panaudojant spektrofotometrinio Lowry metodo modifikaciją. Nustatytas baltymų kiekis liofilizuotoje biomasėje – 0,37±0,05 mg/g. Pagaminti 3 skirtingi hidrogeliai ir 1 oleogelis su baltymų ekstraktu. Atlikta gelių tekstūros analizė ir pH nustatymas po 3, 7 ir 15 savaičių. Gauti rezultatai parodė, kad į gelius pridėjus baltymų ekstrakto, padidėjo gelių su poloksameru, natrio karboksimetilceliulioze (Na KMC) ir aerosilu konsistencija, tai leidžia sumažinti šių pagalbinių medžiagų kiekį bei parodo, kad šie geliai tepsis sunkiau. Geliai su baltymų ekstraktu ir pagalbinėmis medžiagomis – Na KMC bei aerosilu, buvo kietesni nei kontroliniai geliai, tačiau baltymų ekstraktas sumažino gelių su Carbopol ultrez 21 ir poloksameru kietumo parametro reikšmes. Visi geliai su baltymų ekstraktu išskyrus gelį su Carbopol ultrez 21, pasižymėjo didesne klampos indekso reikšme. Didžiausi kohezijos reikšmių skirtumai nustatyti, palyginant tiriamojo ir kontrolinio gelio su aerosilu rezultatus. Pagamintų gelių pH buvo silpnai rūgštinis. Baltymų ekstraktas padidino gelių su poloksameru ir aerosilu pH reikšmes, tačiau gelių su Carbopol ultrez 21 ir Na KMC pH reikšmės sumažėjo, palyginant su kontroliniais geliais. Raktiniai žodžiai: Kirchneriella sp., dumblių baltymai, trichloracto rūgštis, oleogelis, hidrogelis.
Final Master‘s Thesis by E. Noreikaitė “Determination the amount of content and technological functionalization of protein, isolated from the green algae Kirchneriella sp. Schmidle biomassˮ. Supervisor N. Savickienė, Professor, Ph. D. (Biomedical sciences). Department of Pharmacognosy at the Faculty of Pharmacy, Lithuanian University of Health Sciences. – Kaunas. The aim of this research: to determine the amount of protein content, extracted from green algae Kirchneriella sp. and to produce a gelled system with protein extract from the biomass of green algae. The object of this research: lyophilized biomass of green algae Kirchneriella sp. Research methods: extraction with 0.2 mol/l sodium hydroxide solution in a 1:20 ratio in an ultrasonic bath was used for proteins isolation and precipitation of proteins was performed with a mixture of trichloracetic acid (TCA) and β-mercapethanol in acetone. Quantitative analysis of the extracted proteins samples was performed by modified Lowry method. Different gel forming materials were used for the technology of gelled systems. Texture analysis was used to determine the mechanical properties of gelled systems. Potenciometry was also performed to assess the impact of technology. Results and conclusions: the isolation of proteins from Kirchneriella sp. Schmidle biomass was performed by using a methodology with NaOH and TCA. Protein quantitative analysis was carried out by using a modification of the Lowry spectrophotometric method. Protein content of lyophilized biomass was determined 0.37±0,05 mg/g. 3 different hydrogels and 1 oleogel with protein extract was prepared. Gel texture analysis and pH determination after 3, 7 and 15 weeks were performed. The results has shown that the addition of protein extract to the gels increased the consistency of the gels with poloxamer, sodium carboxymethycellulose (Na KMC) and aerosil, which allows to reduce the amount of these excipients and shows that these gels are more difficult to aplly. Gels with protein extract and excipients – Na KMC and aerosil were harder than control gels, but protein extract reduced the values of hardness parameter of gels with Carbopol ultrez 21 and poloxamer. All gels with protein extract expect Carbopol ultrez 21 had a higer viscosity index. The largest differences in cohesion values were found by comparing the results of the test and control gels with the aerosil. The pH of the produced gels were weakly acidic. The protein extract increased the pH values of the gels with poloxamer and aerosil, but the pH values of the gels with Carbopol ultrez 21 and Na KMC decreased compared to the control gels. Key words: Kirchneriella sp., algal proteins, trichloracetic acid, oleogel, hydrogel.